Synology NAS Üzerinde Yedekleme İşlemi

Bu makalemizde Synology üzerinde yedekleme işlemini ele alıyor olacağız. Sunduğu özellikler, fiyat performans ve disk kapasitesi olarak sağlanan alanın yeterli olması ve üzerinde bir işletim sisteminde yapılabilen tüm aksiyonların alınabiliyor olması nedeniyle NAS cihazları sistemlerimizde yoğun olarak kullanılmakta. Hatta storage ürünlerinden sonra en fazla verinin barındırıldığı ürün olarak tercih edilmekte. Storage cihazları kritik sistemleri çalıştırırken çoğu kurumda nas cihazların sayısı her zaman storage sayısından fazla olmuştur. Bu denli işlevsel bir cihazın yedekleme özelliği de sonra derece önemli bu nedenle bu makaleyi yazmanın yararlı olacağına karar verdim. Söz uzatmadan adımlarımıza geçelim.

Cihazımıza üzerinde aşağıda görüldüğü gibi belirli paylaştırılmış hatta şifrelenmiş olarak paylaştırılmış klasörlerin oluşturulduğu görülmekte.

Biz bu alanda yer alan verilerin yedekleme işlemlerine göz atıyor olacağız. Bu nedenle menü ekranımızdan Hyper Backup konsolunu açalım.

Yedekleme işlemini farklı bir nas üzerine, yerel nas cihazının kendi üzerine, bulut üzerindeki bir storage üzerine veya yedekleme olarak değil de senkronizasyon ile yapmanızda mümkün. Biz makalemize göre ortamdaki farklı bir nas üzerine yedekleme yapacağımız için Uzak Nas aygıtı seçimini yaptıktan sonra İleri butonu ile sonraki adıma geçiyoruz.

Uzaktaki nas aygıtının ip adresi kullanıcı adı ve parolasını giriyoruz. Gerekli bilgileri doğru girdiğimize Dizin kısmında yedekleme yapılacak olan nas üzerindeki paylaştırılmış klasörler bize gösteriliyor.

Biz bu ekranda verilerimizin yedeklenecek olduğu paylaştırılmış dizini seçiyor yedekleme işimize bir isim veriyor ve İleri butonu ile sonraki ekrana ilerliyoruz.

Bu ekranımızda ise yedeklenecek olan verilerimizin bulunduğu paylaştırılmış klasör veya klasörler seçebiliriz ve hatta sadece tekbir öğe bile seçebiliriz. Ben seçimimi yaptıktan sonra İleri butonu ile sonraki adıma ilerliyorum.

Yedekleme işlemi sırasında uygulama yedeklemesi isteyip istemediğimiz sorulmakta ben uygulama yedeklemesi yapmayacağım için bu ekranda işlem yapmadan İleri butonu ile sonraki ekrana ilerliyorum.

Bu ekranımızda ise öncelikle görevimize bir isim verelim.

Görev bildirimini etkinleştir ile ekranda online olunması durumunda pop-up olarak bilgi verilmekte. Ayarları yapılmış ve özellik açılmış işe mail ile bilgilendirme yapılmaktadır.

Yedekleme verilerini sıkıştır seçeneği ise yedeklenen veriyi sıkıştırarak yedekleme ve yedek alanında yer kazanılmasını sağlamaktadır.

Yedekleme çizelgesi ile yedekleme görevinin hangi zamanlarda çalışacağını belirlememize yarar sağlamaktadır.

Bütünlük kontrolünün etkinleştirilmesi durumunda ise yedekleme doğruluğu sağlanmaktadır.

Müşteri Tarafı şifrelemesini etkinleştir seçeneği ile yedeklemenin parola ile korunması mümkün kılınmaktadır.

Bu ayarlara göz attıktan ve yapılandırdıktan sonra İleri butonu ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekranımızda ise Yedekleme Rotasyonunu Etkinleştir seçimi yapmamız durumunda saklanacak olan gün sayısı kadar geri dönüş noktaları sağlar ve yedeklerin farklı zamandaki farklı versiyonlarına dönüş imkânı sağlanır. Burada gün sayısı verinin kritik olmasına karşın ve yedekleme yapılan alanda yer durumu göz önüne alınarak uzun veya kısa tutulabilir.

Bu ekrandaki ayarları tamamlayıp Uygula butonuna tıklamamız ile birlikte Yedekleme işleminin belirlendiği zaman dilimlerinde yapılmadan önce ilk yedeklemenin şu anda yapılıp yapılmayacağı sorulmakta. Bizde Evet diyerek ilk yedeklememizi gerçekleştirelim.

Yedekleme işlemimiz başladı yedekleme büyüklüğüne, disk performansı ve network bant genişliğine bağlı olarak yedeklememiz zaman alacaktır. İlk yedeklemeden sonraki yedeklemeler farkları şeklinde olacağı için yedekleme zamanı çok daha kısa olacaktır.

Yedekleme işlemi başarı ile tamamlandı. Bildirimler alanında pop-up olarak uyarı geldi.

Yedekleme görev ekranında da görevin tamamlandığına dair bilgi görülmekte.

Yedekleme sonrası yedekleme ile ilgili olarak mail yapılandırması yapılan cihaz olduğu için mail ile bilgi aldık.

Yedeğimiz hbk uzantılı olarak belirlenen alana alındı.

Bu makalemizin sonuna geldik bir sonraki makalemizde ise yedekleme sonra restore işlemini ele alıyor olacağız.

Exit mobile version