Cloud Computing

Azure RDS Deep Dive – Bölüm 15 Add Trafik Manager Overview

RDS Deep Dive makale serimizin bu bölümüne kadar Basic RDS Deployment operasyonunu gerçekleştirmiş ve özelleştirmiş olduğumuz senaryo ile Basic RDS Deployment ile Extended RDS Deployement arasında bir köprü kurmuştuk. Part 15 Add Trafik Manager Overview makalesi ile birlikte RDS Extended Deployment işlemlerine başlıyoruz.

clip_image002

    

Bu makalemiz içinde Azure hizmetlerinden bir tanesi olan Trafic Manager nedir, Azure platformu içinde bulunan RDS ortamına sağlamış olduğu avantajlar nelerdir, Azure platformunda bulunan RDS platformu haricinde kullanım alanları nelerdir gibi bilgileri paylaşacağız.

1.      Azure Trafik Manager Nedir?

On-premise (kendi datacenter) içinde bulunan veya Azure üzerinde bulunan veya farklı bir bulut teknolojisi, hosting, datacenter vb.. lokasyonlarda barındırmış olduğumuz, aynı amaca hizmet eden (web server, dns hizmeti veya bizim yapımızda kullanacağımız RDS çözümü) birden fazla nokta içinde bulunan uygulamaların, iş sürekliliğini sağlamak ve her zaman için daha performanslı ve erişilebilir durumda olan noktaya isteklerin yönlendirilmesini sağlamak için geliştirilmiş, DNS tabanlı çalışan bulut yük dengeleme (load balanced) teknolojisidr.

2.      Azure Trafik Manager Avantajları Nelerdir ?

ATM’ in kullanım amaçları yapımıza göre çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitlilikleri dört farklı başlık altında toplayabiliriz. Bu başlıklar Azure Trafik Manager sitesinde yayınlanan datasheet içindeki başlıklar olup, bizler makalemiz içinde bu başlıkların ötesinde teknik açıklamalarda bulunacağız ve senaryolarını detaylandıracağız.

a.      Reduce application downtime (Uygulama kapalı kalma süresini azaltın)

Trafik Yöneticisi, önemli uygulamalarınızın kullanılabilirliğini artırmak için Azure üzerindeki sitelerinizi veya dış sitelerinizi yada hizmetlerinizi izler ve bir sorunla karşılaşıldığında kullanıcıları otomatik olarak yeni konuma yönlendirir.

b.     Daha iyi hale getirilmiş uygulama performansı, içerik teslimi (Improved app performance, content delivery)

Trafik Yöneticisi, kullanıcıları ağ gecikme süresi en düşük olan Azure konumuna veya dış konuma yönlendirerek uygulamaları daha hızlı yanıt verir hale getirmek ve içerik teslimi sürelerini daha iyi hale getirmek için tasarlanmıştır.

c.      Kullanım trafiğini birden fazla konuma dağıtın (Distribute use traffic over multiple locations)

Trafik Yöneticisi, kullanıcı trafiğini, birden fazla konuma, örneğin Azure veri merkezindeki birden fazla bulut hizmetleri veya farklı veri merkezlerindeki birden fazla Azure web sitesine dağıtmak üzere yönlendirebilir. Trafik Yöneticisi, eşit veya ağırlıklı yük dağıtımı kullanabilir.

d.     Şirket içi veri merkezleri ile çalışır (Works with your on-premises data center)

Trafik Yöneticisi; “buluta yığma”, “buluta geçme” veya “buluta yük devretme” gibi şirket içi senaryolar nedeniyle popüler bir seçenektir. Trafik Yöneticisi’ni, müşterilerin kullanımına engel olmaksızın site içi veri merkezinizde yükseltme veya bakım yapmak için kullanabilirsiniz.

3.      Azure Trafic Manager Nasıl Çalışır (How Traffic Manager works)

clip_image004

Azure Trafic Manager DNS Tabanlı çalışan bir yük dengeleme hizmetidir. Trafic Manager Profilini yapılandırdığımız zaman, ATM altında birleştirilen endpoint noktaları, oluşturulan ATM’ nin bir üyesi durumunda olurlar. Gerçekleştirmiş olduğumuz ATM yapılandırmasına bağlı olarak bu uç noktalar Performans, Round Robin ve Fail Over olmak üzere farklı teknoloji kullanılarak performans ve iş sürekliliği hizmetini bizlere sunmaktadır.

Yukarıda  gösterilen şekilde son kullanıcımız istekte bulunuyor. Bu ilk istek ATM ‘a geliyor ve ATM gerçekleştirmiş olduğumuz yapılandırma ile bu kullanıcıyı uygun endpoint’e yönlendiriyor.

clip_image006

Bu yönlendirme gerçekleştirildikten sonra son kullanıcı ile endpoint arasında bağlantı oluşuyor ve ATM aradan çekiliyor. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Trafic akışı ATM üzerinden geçmemektedir! İstekler direk olarak endpointe yönlendirilmektedir.

a.      User traffic to company domain name

ATM ilk oluşturulduğu zaman Cloud Serviste olduğu gibi bize özel bir ip adresi ve bize ait bir DNS ismi verilmektedir ve bu ip adresi ve dns ismi dünya üzerinde başka hiç bir kimse tarafından kullanılmamaktadır. ATM’ yi oluşturduğumuz zaman, oluşturulan DNS ismi contoso.traficmanager.net’ dir. Bu DNS ismini son kullanıcılarımıza verebiliyor olsak bile bu kaydın son kullanıcılara verilmesi önerilmemektedir. Kurum Domain’inin kullanılması önerilmektedir.

b.     Company domain name to Traffic Manager domain name

Son kullanıcılarımızın ilk erişecekleri adres olarak şirket domainimizi göstermemiz gerekmektedir. Örneğimizde www.contoso.com’a gelen sorgular contoso.traficmanager.net ‘e bir CNAME kaydı ile yönlendirilmektedir. Yani kullanıcılarımız ATM’ nin sahip olduğu DNS ismini bilmemektedirler.

c.      Traffic Manager domain name and profile

Trafic Manager profile ismi ATM’ nin bir parçasıdır. Kullanıcılar, Trafic Manager domaininine bir DNS sorfusu gönderdikleri zaman, ATM DNS Sunucuları bu istekleri karşılaşar.

d.     Traffic Manager profile rules processed

Azure Trafic Manager, Azure üzerinde veya diğer data centerlar üzerinde belirlemiş olduğumuz uç noktaları Fail Over ve Load Balanced ihtiyacı için sürekli olarak izler.

e.      Endpoint domain name sent to user

Trafic Manager’a gelen istekler, Trafic Manager Domaini tarafından CNAME kaydı ile dönüştürülür ve belirlemiş olduğumuz uç noktaya istekler iletilir.

f.       User calls the endpoint

Kullanıcılarımız, ATM tarafından uygun görülen uç noktaya yönlendirildikten sonra direk olarak uç noktaya giderler.

Bu kullanımda bizlere tek dez avantaj olacak etken DNS TTL süresidir. Son kullancı bilgisayarımız üzerinde cachelenen DNS kayıtlarının yaşam süresi, saklanma süresi dolana kadar erişimlerde sıkıntı yaşatabilmektedir. Olası bir endpoint hatasında, son kullanıcı bilgisayarında saklanan hatalı endpoint DNS girdisi erişimlerde problem yaşatabilmektedir.

4.      Azure Trafic Manager’ i Kullanıma Hazırlama (How to deploy Traffic Manager)

ATM’ yi konumlandırmak 7 adımdan oluşmaktadır. Bu bölümde bu 7 adımın başlıklarını paylaşacağız ve bir sonraki  makalemiz olan Azure RDS Deep Dive Part 16 Add Trafik Manager makalesinde yapılandırmamızı gerçekleştireceğiz.

clip_image008

Deploy Endpoints ihtiyacımızı Part 9 Add Endpoint ve Part 11 Configure Load Balanced Set bölümünde yerine getirmiştik.

Uç noktalarımız eğer yerel datacnterimiz içinde bulunan uç noktalarsa public internete hizmet edebilir durumda ve yapılandırılmış durumda olması gerekmektedir.

Diğer 6 adımı ise bir sonraki makalemizde detaylandıracağız.

clip_image010

ATM’ yi Nested Trafic Manager olarak yapılandırabileceğiz. Yani iç-içe geçmiş endpointlerimizi veya Load Balanced Setlerimizi aynı ATM’ nin üyesi durumuna getirebilmekteyiz.

clip_image012

Multi-tier Nested profile yapılandırmasında ise yukarıda görüldüğü gibi birden fazla ATM profile en üstte tek bir tane ATM altında toplanmış durumdadır.

Azure Trafic Manager Çalışma Mod’ ları.

ATM’ nin üç farklı çalışma yöntemi bulunmaktadır ve bu çalışma yöntemlerini ihtiyaçlarımıza göre belirleyebilir ve ileride değişecek olan ihtiyaçlarımıza göre tekrar değiştirebilmekteyiz.

clip_image013

Failover method ilk akla gelen yöntemdir. ATM’ nin üyesi durumunda bulunan bütün endpoint’ ler ATM tarafından sürekli olarak izlenmekte ve endpointler den bir tanesi arızalı duruma geldiği zaman ATM taafından kullanılamaz olarak işaretlenmektedir. Endpoint ulaşılmaz durumda olduğu zaman son kullanıcılarımızdan gelen talepler, ulaşılmaz durumdaki endpoint e yönlendirilmeyecektir.

clip_image014

Round Robin method en yaygın kullanılan yöntemlerdendir. ATM bu yöntem ile yapılandırıldığı zaman son kullanıcılarımızdan gelen talepler rast gele sağlıklı durumda bulunan uç noktalara yönlendirilmektedir.

clip_image016

Performance method seçimini farklı bölgeler içinde bulunan data centerlarımız varsa seçmemiz bizlere performans kazandıracaktır.

Örnek yapımız içinde US West, US East, West EU ve East Asia data centerları içinde bulunan uç noktalarımız bulunmakta.  Son kullanıcımız en hızlı erişimi West EU data center içinde bulunan uç noktaya yapıyor. Son kullanıcımızın erişim hızı 6ms dir ve performans seçimini yaptığımız zaman bu kullanıcımız West EU içinde bulunan uç noktaya yönlendirrilecektir. Asya veya Amerka bölgesine yakın bir kullanıcımız ise kendi bölgesinde bulunan datacentera daha hızlı bir erişim sağlayacağı için bu kullanıcılarımızda kendi bölgelerindeki data centerlara yönlendirileceklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu