Exchange Server

Microsoft Exchange PST Capture Tool – Bölüm2

image001

 

 

Makalemizin ilk bölümünde temel anlamda PST Capture aracının amaçlarını, kurulum ve kullanım detaylarını sizlerle paylaşmıştım. Bu bölüm ile ise daha çok teknik özellikler, gelişmiş ayarlar ve NAS üzerinden PST import anlatacağım.

 

İlk olarak sahip olduğumuz konsol üzerinden Tool – Settings ile başlayalım.

 

 

image002

 

 

İlk bölüm “Online Connection” bölümüdür ve bu bölümü sahip olduğumuz PST dosyalarının Office 365 veya BPOS ürünlerine import etmek için kimlik doğrulama noktasında kullanıyoruz.

 

Burada önemli olan bir nokta Server isminin bulunmasıdır. Eğer office 365 kullanıyorsanız OWA’ ya logon olduktan sonra seçenekler sayfasını açıyoruz.

 

 

image003

 

 

Bu bölümde “POP, IMAP ve SMTP erişimi ayarları” linkine tıkladığımız zaman sunucu ismimiz karşımıza çıkmaktadır.

 

 

image004

 

 

Sunucu ismi pod51016.outlook.com olarak aşağıdaki bölüme yazıyoruz.

 

 

image005

 

 

Grant delegate access to this mailbox kutucuğunu işaretlemeniz demek, PST import edeceğiniz tüm posta kutuları için otomatik olarak “Full Access ” izni verilmektedir. Eğer bu kutucuğu işaretlemezseniz öncesinde tüm bu kullanıcılar için ( PST import etmek istediğiniz ) elle bu yetkiyi vermeniz gerekli.

 

Hemen altındaki son kutucuk ise “The above is an Office 365 server”, Eğer verdiğiniz bilgiler Office 365 hesabı için ise bu kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. Eğer Exchange Online yani BPOS kullanıyorsanız bu kutucuğu işaretlemiyorsunuz.

 

Bu ayarlamadan sonra artık isterseniz mevcut PST lerinizi Cloud üzerindeki posta kutularına da import edebilirsiniz.

 

Bunun için pst dosyalarını buluyoruz ve istediğimiz pst dosyalarını işaretliyoruz.

 

 

image006

 

 

Bu aşamadan sonra ise artık bu PST leri bulut üzerindeki bir posta kutusuna taşıyoruz.

 

 

image007

 

 

Bu bölümde Set Mailbox kısmından cloud üzerindeki bir kullanıcıyı buluyor ve import diyerek bu klasörleri bulut üstüne çekiyoruz.

 

 

image008

 

 

Bu bölümde ise aldığınız PST leri nereye import edeceğinizi seçebiliyorsunuz. Varsayılan olarak Mailbox seçilidir ve size zaten ilk makaleden hatırlayacağınız gibi hangi mailbox’ a import edeceğinizi soruyordu. Ancak bunu yerine varsayılan bu ayarları değiştirme şansına sahipsiniz.

 

Aynı ekranın alt bölümünde ise import ettiğimiz PST içerisindeki dosya isimleri ile mevcut mailbox içerisinde dosya isimleri olması halinde programın nasıl bir yol izleyeceğini seçebiliyoruz. Ya bu klasör içeriğini var olan klasör içerisine ekler veya yeni bir klasör açarak ismin sonuna numaralı bir son ek ekler.

 

 

image009

 

 

Bu bölümde Arşiv posta kutularına PST lerin import edilmesini aktifleştirebiliyoruz. Varsayılan olarak bu kapalı gelmektedir. Yani siz PST import etmek için bir hedef kullanıcı seçtiğiniz zaman bu varsayılan olarak o kullanıcının aktif posta kutusu olmaktadır. Ama bu kutucuğu işaretlerseniz bu durumda varsayılan olarak bu PST içeriği arşiv posta kutusuna alınmaktadır.

 

Eğer seçtiğiniz kullanıcının arşiv posta kutusu yok ise bu durumda araç PST içeriğini varsayılan posta kutusuna ekleyecektir.

 

 

image010

 

 

Bu bölümde ise mail öğeleri dışındaki diğer öğelerin ( ajanda, kontak, notlar, görevler vb ) import edilip edilmeyeceğini seçebiliyorsunuz. Varsayılan olarak bu araç sadece mail öğelerini almaktadır.

 

 

image011

 

 

Bu dizin Central Servisin yüklü olduğu yani merkezi sunucumuz üzerindeki bir alandır. Zaten sistem bunun local bir disk olmasını istemektedir. Araç bu alanı PST import ederken geçici olarak kullanmaktadır ve varsayılan olarak 20GB dan büyük bir PST yi import edememekteyiz.

 

 

image012

 

 

PST import işlemi sırasında oluşabilecek hatalara karşı bir tolerans değeri belirleyebiliyoruz. Varsayılan olarak 30 hataya kadar import işlemi sürecek olup bunun üstüne bir hata alınması durumunda işlem durdurulacaktır. ( 30 dan fazla bozuk yani hatalı mail varsa gibide düşünebilirsiniz )

 

 

image013

 

 

Bu bölümde ise genel ayarlar yer almaktadır.

 

İlk olarak sunucunun agentlar ile konuştuğu portu değiştirebilirsiniz. Ancak bunu yapmanız halinde kurulu olan agentların bir kez daha kurulması gerekecektir. ( SCCM ile yeniden konfigüre edebilirsiniz, yani illaki kurulum şart değil ancak sonuç olarak tüm agentlardaki bu port bilgisini bir şekilde GPO –SCCM vb değiştirmek gerekecektir. )

 

Alt bölümde ise konsol için tazeleme zamanı ve en önemlisi agentların hangi sıklıkla sunucuya gelerek değişiklik olup olmadığını kontrol ettikleri bölümdür. Bu alanı maksimum 24 saat olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. ( bu alan için detaylı açıklamayı makalemin ilk bölümünde anlatmıştım )

 

Evet genel olarak ayarlar bölümünü bitirdik.

 

Peki bu araç ile başka neler yapabiliyoruz ? Sadece uzak lokasyondaki PST leri değil elinizin altındaki yani bu sunucu üzerindeki PST dosyalarını elle göstererek ( birden çok olabilir ) yine istediğiniz bir posta kutusuna import edebilirsiniz.

 

 

image014

 

 

Yukarıda görüldüğü gibi PST dosyalarını lokal bilgisayara çektim ve aşağıdaki menü yardımı ile onları ekleyerek istediğim posta kutusuna import edebiliyorum.

 

 

image015

 

 

image016

 

 

image017

 

 

Eklenmesi ile outlook aşağıdaki gibi görünmektedir.

 

 

image018

 

 

Bu tarz yoğun ve çok sayıdaki import işlemini mesai saatleri dışında yapmanızı tavsiye ediyorum. Sahip olduğumuz bu araç sayesinde bu işlemleri zamanlayabiliyoruz.

 

Arayüz üzerindeki “Set Schedule” butonu yardımı ile bu süreci mesai saatleri dışında otomatik taşınmasını sağlayabiliriz.

 

Bu aracı bir süre kullanmaya başladıktan sonra aslında yaptığımız tüm işlemlerin ayrı ayrı kayıt edildiğini ve istediğimiz bir anda eklediğimiz bir PST yi önceden yaptığımız bir import işlemine tekrar ekleyebileceğimizi görüyoruz. Yani öncesinde yaptığımız tüm arama ve import işlemlerini liste halinde görmemiz mümkün.

 

 

image019

 

 

İsterseniz bunların hepsini silme şansına da sahipsiniz.

 

Bir diğer konu ise PST import işlemi. Malum bundan önceki bölümlerde hep agent yüklü bilgisayarlar üzerinden öncelikle bir arama işlemi yapıyor ve bulduğumuz PST dosyalarını import ediyorduk. Şimdi ise PST dosyalarının yerini biliyor olduğumuzu düşünüyor ve onları direk import edeceğiz.

 

Örneğin NAS gibi bir cihaz üzerinde veya ortak bir alandaki PST leri import edeceğiz.

 

Bunun için ilk olarak bir adet “import list” oluşturmamız gerekmektedir.

 

 

image020

 

 

Eğer bundan önce hiç import list oluşturmadıysanız PST Capture Tool ana panelinde sağ bölümde yukarıdaki gibi “New Import List” kısa yolunu göreceksiniz ve istediğiniz bir ortam için bu listeyi oluşturabilirsiniz.

 

Ardından açılan pencerede “Add From Folder” düğmesine tıklıyoruz.

 

 

image021

 

 

Ardından açılan pencereden PST dosyaların olduğu dizine gidiyor ve PST leri seçiyoruz.

 

 

image022

 

 

image023

 

 

Son olarak ise bu PST leri hangi mailboxlara bağlayacak isek onları seçerek toplu import işlemini tamamlamış oluyoruz.

 

Umarım faydalı bir makale serisi olmuştur.

 

Bir sonraki makalemde görüşmek dileği ile esen kalın.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu