Blog

Azure Subscription Kavramı

Azure Mimari Bileşenlerinden biridir. Azure Subscriptions yani Azure Abonelikler anlamına gelmektedir. Biraz Azure Subscriptions kavramını tanımaya çalışalım o halde:

Azure Subscription, organizasyonunuzda veya kişisel lab ve proje kullanımlarında Microsoft Azure ortamını kullanmak için gereklidir. Bu abonelik, organizasyon veya kişisel kullanımlarınız için Azure ürünlerine ve hizmetlerine erişimi doğrulanmış ve yetkilendirilmiş şeklinde Azure ortamına erişmenizi sağlamaktadır.

Azure ortamınızda organizasyonunuz için oluşturduğunuz Azure Hesabı, farklı maliyetlendirme ve faturalandırma modellerine sahip bir veya birden fazla Subscription’a ( Aboneliğe ) sahip olabilir.

Subscription kavramından bahsettik. Şimdi ise Abonelik Sınırlarından bahsedelim. Microsoft Azure’da iki tür Abonelik Sınırı mevcuttur:

  • Billing boundary
  • Access control boundary

Billing Boundary, Faturalandırma Sınırı olarak anılmaktadır. Bu Abonelik sınırı türünde, organizasyon veya kişisel kullanımlarınız için Azure Hesabının kullanımı için nasıl maliyetlendirileceği veya faturalandırılacağını belirler.

Organizasyon veya kendi kullanımızda olan hesaplar için farklı faturalandırma gibi ihtiyacınız mevcut ise birden çok abonelik oluşturabilirsiniz. Azure yapınızda oluşturmuş olduğunuz her aboneliklerinizi ayrı ayrı Faturalandırma İşlemi ve Fatura Raporlarına erişme imkanı bulursunuz. Bu sayede organizasyonunuzda maliyetleri daha rahat düzenlersiniz veya yönetme imkanı sağlamış olursunuz.

Access Control Boundary, Erişim Denetim Sınırı olarak anılmaktadır. Bu Abonelik sınırı türünde, Azure ortamınıza abonelik düzeyinde Erişim Yönetim Politikaları uygulayabilir, farklı organizasyon yapılarına yansıtmak için ayrı abonelikler oluşturabilirsiniz. Bunu örnek olarak açıklayalım o halde ; Organizasyonunuzda farklı Azure Abonelikleri uyguladığınız farklı departmanlarınızın olması şeklinde güzel bir örnek verilebilir. Bu Faturalandırma modeli, Kullanıcının kullandığı kaynak erişimlerini kontrol etmenizi ve yönetmenizi sağlamaktadır.

Organizasyon yapınızda Kaynak ve Fatura yönetimi amacıyla ek Azure Abonelikleri oluşturmak da isteyebilirsiniz. Aşağıda belirteceğimiz kavramları ayırmak için ek abonelikler oluşturmaya seçebilme imkanınız mevcuttur.

  • Environments (Ortamlar): Kaynaklarınızı yönetirken, kurulum için abonelikler oluşturabilirsiniz. Ne gibi işlemlerde kullanılabilir? Developer ortamları,Testing ortamları , Güvenlik yada Uyumluluk için verilerinizi Production( Canlı ) ortamdan izole edebilme gibi işlemleri sağlayabilirsiniz.
  • Organizational Structures ( Organizasyon Yapıları ): Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi farklı organizasyon yada departmanlar için abonelikler oluşturabilirsiniz. Her departmanın Azure ortamını veya kaynak kullanım oranı aynı olmamaktadır. Onun için yapınızdaki departmanların yapılarına ve kaynak kullanım oranlarını düşük maliyetli kaynaklarla sınırlayabilirsiniz.
  • Billing ( Faturalandırma ): Faturalandırma amacıyla ek abonelikler de oluşturmak isteyebilirsiniz.  Maliyetler, ilk olarak abonelik seviyesinde toplanmışsa, yönetme ve izleme işlemleri için ayrı abonelikler oluşturmak isteyebilirsiniz. Örnek olarak; ihtiyaçlarınıza göre yani Production ortamınıza ayrı, Developer ve Testing işlemleri için ayrı ayrı abonelikler oluşturabilirsiniz.
  • Subscription Limits (Abonelik Sınırları): Microsoft Azure Abonelikleri bazı katı sınırlamalara tabidir. Örnek vermek gerekirse; Abonelik başına Azure ExpressRoute (Organizasyonunuzda Azure Veri Merkezi ile Altyapınız arasında özel bağlantılar oluşturmak için kullanılmaktadır.) devre sayısını 10’a kadar oluşturabilirsiniz. Özellikle bu sınırların üzerine çıkabilmek için ek aboneliklere ihtiyacınız olabilir.

Organizasyonunuzda birden fazla aboneliğiniz mevcutsa bunları fatura bölümleri halinde düzenleyebilirsiniz. Her fatura bölümü, o ay yapılan masrafları göstermektedir. Örnek olarak şöyle bir ihtiyacınız olabilir? Organizasyonunuz için tek bir fatura, fakat ücretleri Departman,Ekip veya projeye göre düzenlemek istiyorsunuz. Organizasyon ihtiyaçlarınıza göre, aynı faturalandırma hesabı için birden fazla fatura oluşturabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için ek Faturalandırma Profilleri oluşturabilirsiniz. Her Faturalandırma profilinin kendine göre aylık faturası ve ödeme yöntemi olacaktır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu