Microsoft Azure

Azure Stack HCI Monitoring

Microsoft Azure Stack HCI sayesinde şirketlerin Hibrit bulut iş ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu kapsamda bulut sistemlerinde herhangi bir ön yatırım veya hazırlığa gerek kalmadan sahip olabileceğimiz hizmetleri HCI alt yapısına kolayca adapte edebiliyoruz. Özellikle Azure Stack HCI 20H2 sürümü ile Azure Arc ajanının işletim sistemine bütünleşik olarak gelmesi sayesinde ek bir yüklemeye gerek kalmamıştır.

Özellikle Azure Stack HCI alt yapılarının cluster bir mimaride kurulduğu düşünüldüğü zaman bu alt yapıyı merkezi olarak izlemek çok daha büyük önem taşımaktadır.

Eğer sizin de elinizde bir Azure Stack HCI cluster mimarisi var ise öncelikle bu mimariyi Azure ile entegre etmek için basit birkaç kayıt işlemini yapmalısınız. Bunun için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz.

Connect Azure Stack HCI to Azure

https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/hci/deploy/register-with-azure

Peki bu işlemden sonra neler yapabiliyoruz?

Loglama

Mevcut sunucularınızı Azure ile entegre ettikten ve bu sunucuları Arc ile çalıştıracak şekilde ayarladıktan sonra ilk olarak mevcut altyapının loglarını alabiliyoruz.

Burada tabi ki sunucu üzerinden Azure veri merkezine 443 nolu portların açık olması gerekli. Microsoft Monitoring Agent bu logları toplayarak Azure veri merkezine ulaştıracaktır.

Azure portal üzerinden register ettiğiniz cluster kaynağına tıkladıktan sonra “Capabilities” sekmesinde “Logs” başlığı altında “Not configured” ibaresini göreceksiniz. Yani henüz ayarlanmadı. Peki gelin bunu birlikte ayarlayalım.

Sol taraftaki Log bölümüne tıkladıktan sonra sağ tarafta açılan pencerede “user existing” workspace seçiyoruz. Eğer ortamınızda hiç workspace yok ise yeni bir tane oluşturabilirsiniz. Daha sonra Add diyerek bunu ekliyoruz. Bundan sonra aynı bölümde artık “Configured” ibaresini göreceksiniz.

Daha sonra böl bölümde yer alan menüden “Settings > Extensions” yolunu izleyerek hangi sunuculardan sorunsuz bir şekilde log alınabildiğini görebilirsiniz.

Peki çok fazla log alıyorsunuz ve bunu kapatmak istiyorsunuz?

Bu durumda yine “Settings > Extensions” bölümüne gelip “MicrosoftMonitoringAgent” kutucuğunu işaretleyip Remove yapabilirsiniz.

Peki loglamayı açtıktan sonra neler yapabiliyoruz? Aslında izleme yani “Monitoring” başlığının ilk gereksinimi tabi ki logların toplanması, bunun ile beraber artık izleme işlemine de başlayabiliriz.

Bunun için yine aynı menü üzerinde “Capabilities” sekmesinde “Monitoring” bölümünü seçiyor ve “Enable” bölümüne tıklıyoruz. Bundan sonra “Microsoft-windows-sddc-management/operational” sayesinde toplanan loglar görsel olarak anlamlandırılıp sağlık bilgisi aşağıdaki gibi bizler ile paylaşılmaktadır.

Bu ekranlar sayesinde temel alt bileşenlerle birlikte genel cluster sağlık durumu için kutucuklar göreceksiniz. İlk kutucuk, sağlık hizmetinin cluster’ a ait tüm sistem durum hatalarını gösterir. Diğer üç kutucuk, sürücülerinizin, sanal makinelerinizin ve birimlerinizin sağlık durumunu gösterir, böylece HCI cluster iç kısımlarında neler olup bittiğini kolayca ayırt edebilirsiniz. Ayrıca CPU, bellek ve depolama kullanımı için çizelgeler de göreceksiniz. Bu grafikler, varsayılan olarak her saat başı toplanan SDDC yönetim günlükleri kullanılarak doldurulur. Bu görünüm, doğrudan bağlanmak zorunda kalmadan Azure portalı aracılığıyla HCI kümenizi denetlemenize olanak tanır.

Yine benzer şekilde Monitoring işlemini kapatmak için “Capabilities” sekmesine gelerek “Disable Monitoring” bölümünü seçmeniz yeterlidir.

Malum yerleşik sistemleri izlemek çok kolay değildir. Özellikle 3. Parti ürün lisanslarına ödediğimiz parayı düşündüğümüz zaman hemen aklınıza bu hizmetin ücreti gelebilir. Azure Stack HCI işletim sistemi Azure izleme servisleri ile bütünleşik olarak çalışır ancak bu servisler için kullanım oranına göre ücret ödemeniz gerekebilir. Bunu hesaplamanın en iyi yolu “Azure Monitoring Price Calculator” dır

Ancak burada da temel olarak bu konudan bahsetmek istiyorum.

Azure Monitor, kullandıkça öde fiyatlandırmasına sahiptir ve aylık faturalandırma hesabı başına ilk GB ücretsizdir.

Aşağıdaki tablo, farklı boyutlardaki Azure Stack HCI kümeleri için kaba bir fiyatlandırma tahminini göstermektedir.

Log Analytics çalışma alanınıza alınan her GB veri, 31 güne kadar ücretsiz olarak saklanabilir. İlk 31 günden sonra saklanan veriler, GB başına aylık 0,12 ABD doları olarak ücretlendirilir. Burada eğer logları daha eski tarihlere kadar saklamak isterseniz ek ücret ödeyebilirsiniz, ancak izleme sistemleri için genelde bu süre performans karşılaştırması için maksimum 6 ay olarak kullanılır.

Peki buraya kadar her şey güzel, ancak daha kompleks mimarileriniz var ise bu izleme sistemleri bize nasıl yardımcı olabilir?

Azure Stack HCI Insights tam bu noktada bize yardımcı oluyor.

Azure Stack HCI Insights, Azure Stack HCI altyapıları için sistem durumu, performans ve kullanım öngörüleri sağlar. Azure Stack HCI Insights, verilerini güçlü toplama ve filtreleme sunmasına ve zaman içindeki veri eğilimlerini analiz etmesine olanak tanıyan bir Log Analytics çalışma alanında depolar. Azure Stack HCI Insights için doğrudan maliyet yoktur. Kullanıcılar, alınan veri miktarına ve Log Analytics çalışma alanlarının veri saklama ayarlarına göre faturalandırılır. Özetle hali hazırda yukarıda bahsettiğim ücretlerin dışında aslında Insights ürünü için ek bir ücret ödemenize gerek yok.

Azure Stack HCI kaynak sayfanızdan tek bir cluster için izleme verilerini görüntüleyebilir veya birden çok cluster için toplu görünümünü görmek için Azure Monitor’ ü kullanabilirsiniz.

Azure Stack HCI Insights temel olarak 3 temel yarar sağlar. Azure üzerinde çalışan ve herhangi bir alt yapı, 3 parti program veya benzeri bir ek yazılım-donanım-lisans ihtiyacı yoktur.

Yapınız ne kadar küçük veya büyük olursa olsun Azure buna hazırdır. Yani çok büyük cluster yapılarınızı da bir anda izlemeye alabilirsiniz. Toplam 400’ den fazla cluster mimarisini tek bir tenant içerisinde görüntüleyebilirsiniz. Son olarak müşteri olarak herhangi bir uzmanlık veya danışmanlık olmadan menüleri, çalışma alanlarını istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.

Temel olarak sahip olduğunuz tüm cluster kümelerini aşağıdaki gibi listeleyebilirsiniz.

Bu tek bir ekran sayesinde her birisi hakkında detaylı bilgilere de yine cluster isimlerinin yanında bulunan küçük oklara basarak node detaylarına inebilirsiniz.

Yine bu cluster sistemlerin üzerinde çalışan sanal makineler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Malum cluster sistemlerinin belki de yönetilmesi en zor alt bileşeni olan storage katmanını yine rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Ve tabi ki Monitoring dendiğinde olmazsa olmazımız tüm alt bileşenler için tek tek detay grafikler. CPU, RAM, Disk, network gibi pek çok alt bileşene ait detaylı izleme verilerine ulaşabiliyorsunuz.

Evet özetlemek gerekir ise artık onprem sistemler için kullanacağımız HCI yapılarında Azure Stack HCI seçmemiz sayesinde Azure’ un gücünü çok daha net bir şekilde onprem sistemlerimiz için hissedeceğiz. Bu makalemizde daha çok izleme sistemlerine yer verdik. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu