SCCM Konsolunda Yüklenen Yazılım için Özel Sorgular (Custom Queries)

Bu makalemizde SCCM sistemindeki varsayılan sorgularımızın arasında bulunmayan sorguları kendimiz oluşturma işlemini sağlayacağız.

Kendi Queries’lerimizi oluşturmak için işlemlere başlayalım o halde :

SCCM Console ekranından ” Monitoring “ bölümüne giderek ” Queries “ seçeneğine sağ tıklayarak kendimize ait sorgularımızı ayrı bir yerde tutabileceğimiz Folder oluşturma işlemi sağlarız. ” Folder “ seçeneğini seçerek ” Create Folder “ seçeneğini seçeriz.

Oluşturacağımız Folder’a isimlendirme sağlayarak ” OK “ seçeneğini seçeriz.

Custom Queries klasörümüzün oluştuğunu görürüz.

Custom Queries seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Query “ seçeneğini seçeriz.

Oluşturmak istediğimiz Query ismini ” Name “ kutucuğunu doldururuz. Ardından ” Edit Query Statements ” seçeneğine tıklayarak gelen ekranda ” General “ seçeneğine tıklarız. Criteria oluşturmak için ” Sarı simgeye “ tıklarız.

Kriter oluşturmak için ” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için Bilgisayarın adına ihtiyacımız olacaktır. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Name “ olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

” OK “ seçeneğini seçilmelidir.

Tekrardan  kriter oluşturmak için ” Sarı Simgeye “ tıklarız.

” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için dosyaların adına ihtiyacımız var. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Name ” olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

” OK “ seçeneği seçilmelidir.

Tekrardan  Kriter oluşturmak için “Sarı Simgeye” tıklarız.

” Select “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için Dosyaların Path’ine ihtiyacımız var. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Path ” olarak seçilmelidir.  Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.

Geri döndüğümüz ekranda ” Value “ seçeneğini seçeriz.

Açılan ekranda ortamımızda olan Tüm Programlar listelenecektir. Bu Lab senaryomuzda ” Microsoft Edge “ yüklü olan client’ları listelemek istediğimiz için onu seçerek ” OK “ seçeneğimi seçeriz.

” OK “ seçeneğini seçeriz.

Kriter öğemizi hazırladık. ” OK “ seçeneğini seçeriz.

Kriterleri belirlediğimiz bilgisayarları collection yani koleksiyon bazında da bulunmasını sağlayabiliriz. Onun için herhangi bir Collection belirtmeyeceğimiz için ” Not Collection Limited “ seçeneğini seçerek ” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Close “ seçeneğini seçerek Query oluşturma işlemini tamamlamış oluruz.

Oluşturmuş olduğumuz Custom Query’imizin üzerine sağ tıklayarak ” Run ” seçeneğini seçeriz.

İlgili Query’i çalıştırdıktan sonra CL05 Bilgisayarında 3 Kullanıcı Hesabı Profili ve Dosya Konumlarının içeriğinde Microsoft Edge programının yüklü olduğunu görmüş olduk. Oluşturmuş olduğumuz Query’imiz Başarıyla Çalışmaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

Exit mobile version