SCCM ile Yazılım Güncelleme Yapılandırması ve Senkronizasyonu

Merhaba,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde Yazılım Güncelleme Yapılandırmaları (Software Update Configuration) ve Senkronizasyon işlemlerinden bahsedeceğiz.

  1. Yazılım Güncellemesi için SCCM Console üzerinden “Software Library” bölümünü seçeriz. “Software Updates” klasörünün ardından “All Software Updates” seçeneğini seçeriz. Yapımızda WSUS (Windows Server Update Services) Rolü yüklü haldedir.

2. “Administration” bölümünü seçerek ; “Site Configuration” klasörünün altında bulunan “Servers and Site System Roles” seçeneğini seçeriz. Sistem Rollerinden SCCM sunucumuzu seçeriz ve Software Update Point Rolünün kurulu olduğunu görürüz.

3. “Sites” seçeneğini seçerek var olan “PS1” adındaki Site’mıza sağ tıklayarak “Configure Site Components” seçeneğinden “Software Update Point” seçeneğini seçeriz.

4. “Products” seçeneğini seçeriz. Buradan yapımızda bulunan tüm ürünleri seçebiliriz. Bizim örnek yapımızda ; “Windows 10 ve Windows Server 2019” bulunduğu için bunları seçeriz. (Microsoft’un hemen hemen tüm ürünlerinin seçeneklerini bulabilirsiniz.)

Yapımızda var olan ve istediğimiz ürünleri seçtikten sonra “Apply” seçeneğini seçerek ardından “OK” seçeneğini seçeriz.

5. Tekrardan seçtiğimiz ürünlerimizin güncellemelerini senkronize etmek için “Software Library” bölümünü seçeriz. Ardından “Software Updates” klasörünün içerisinde bulunan “All Software Updates” seçeneğini seçerek ürünlerimizin Update’lerini senkronize etmek için “Synchronize Software Updates “ seçeneğini seçeriz.

Ardından Senkronizasyon işlemini başlatmak için “Yes” seçeneğini seçeriz.

6. Senkronize işlemleri başladıktan sonra, senkronizasyon işlemlerinin SystemLoglarını izlemek istersek;

C:\Program Files\Microsoft Configuration Manager\Logs  Path’ine giderek, “WCM.log” dosyasından işlemleri izleyebiliriz.

7. Logları gerçek zamanlı ve adım adım izleyebilmemiz için “Configuration Manager Trace Log Tool” programı aracılığıyla ilgili dosyayı açarız.

8. Loglarımızdan çıktı geldiğinde “SUP (Software Update Point)” rolünün “WSUS Server” ile başarıyla bağlantı kurduğunun bilgisini vermektedir ve Windows 10 , Windows Server 2019 ürünlerinin update’lerinin “All Software Updates” ekranına senkronize olacaktır. Bu işlem biraz uzun sürebilir.

Özetlemek gerekirse ;

Software Update Point ; Yazılım ve İşletim sistemi güncellemelerini istemcilere dağıtmak için gereklidir. Karar verilebilecek Primary Site’lara veya başka herhangi bir Windows Sunucusuna kurulabilir.

9. Sekronize işleminin devam ettiğini ve hangi ürünlerin indirildiğini görmek için aşağıdaki path’e giderek “wsyncmgr.log” dosyasından takip edebiliriz.

C:\Program Files\Microsoft Configuration Manager\Logs

10. WSUS ile Sync olduğunu görürüz. İşlem hala devam etmektedir.

11. “All Software Updates” seçeneğine tıklayıp , tekrardan kontrol ettiğimizde seçmiş olduğumuz Classification’ların Windows  işletim sistemi update’lerinin senkronize olduğunu ve update’leri ortamımıza indirdiğimizi görürüz.

12. Microsoft SCCM güncelleme durumlarını görmek için ; SCCM Console’dan “Software Library” bölümünü seçerek “Software Updates” klasörünü seçerek “All Software Updates” seçeneğini seçeriz.

Sütundaki seçenekler incelendiğinde “Required” seçeneğinde yapımızdaki client bilgisayarlarda ilgili Software Update’in gerekli olup olmadığının bilgisini görürüz. Arka tarafta Update’ler WSUS tarafından taranmaktadır. Client’larda “Installed, Required yada Not Required” sorgusunu yapıp , burada bize raporlamaktadır.

13. Client bilgisayarımıza giderek ilgili update’lerin durum raporlarını görmek için ;

“C:\Windows\CCM\Logs” yolundaki ilgili “UpdatesStore” adındaki Log dosyasını açarız.

14. Durum raporunu aşağıdaki loglardan görebiliriz ;

15. Kontrol işlemi yapacağımız ikinci log dosyamız ise ; herhangi bir güncellemeyi , her dağıtma işlemi sağladığımızda işleyici role sahiptir. Update işlemlerinin ilerlemesini “WUAHandler” dosyasını açarak , takip edebiliriz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Exit mobile version