Blog

Cloud Monitoring (Bulut İzleme) Nedir, Ne İşe Yarar? 

Cloud monitoring yani bulut izleme, belirli metriklere ve eşiklere göre bulut kullanıcılarının iş yüklerini ölçme uygulamasıdır.

Bulut izleme, bulutta barındırılan uygulamalarınızın Hizmet Düzeyi Sözleşmesi (SLA) kapsamında performans gösterip göstermediğini öğrenmenize, olası güvenlik risklerini keşfetmenize, kapasite sorunlarını belirlemenize ve maliyetleri analiz etmenize olanak tanır.

Bulut İzleme Neden Önemlidir?

Bulut izleme, bir sistemin dahili durumunu anlamak için çıktılarını inceleyen gözlemlenebilirliğin bir parçasıdır. Modern BT’de işletmeler, karmaşık, dağıtılmış uygulamalarının sağlığına ilişkin bütünsel bir görünüm elde etmek için gözlemlenebilirliği kullanır.

İşletmeler iş yüklerinin bir kısmını (veya tamamını) bulutta çalıştırabileceğinden, bulut izleme, genel gözlemlenebilirlik stratejileri için kritik öneme sahiptir. Ancak, bulut izleme öncelikle ölçümler ve günlüklerle ilgilenir. 

Hangi Bulut Metriklerini İzlemelisiniz?

Günümüzün bulut uygulamaları, birden çok bulut sağlayıcısında düzinelerce, hatta yüzlerce bulut hizmeti kullanıyor. Bu tür karmaşık kurulumlardan elde edilen çok sayıda metrikle karşı karşıya kalan operasyon ekipleri, genellikle çok fazla bilgi içinde boğuluyormuş gibi hisseder. Karmaşıklık oranı genellikle çok yüksektir ve gerçek işaretler fark edilmediğinde birçok kayıp oluşabilir. Bu nedenle, iki şeye karar vermek çok önemlidir. İlki hangi bilgi kategorilerine ihtiyacınız vardır, ikincisi ise her bir kategori altında hangi ilgili bilgileri yakalamaya değerdir. 

Kategori listesi aşağıdakileri içerir:

  • Akış günlükleri
  • Sunucular tarafından ağ bant genişliği kullanımı

Güvenlik

  • Güvenlik duvarlarından, anti-virüs yazılımından, API ağ geçitlerinden, web sunucularından ve veri tabanı sunucusu erişiminden günlükler
  • Başarısız oturum açma olayları
  • Nesne erişim günlükleri
  • Sistem günlüğü

Uygulamalar

  • Mikro hizmet çağrı yığınları ve uygulama günlükleri
  • Çalışma zamanı kitaplıklarından günlükler (örneğin, log4j)

Hesaplama katmanı

  • CPU kullanımı, kullanılabilir bellek, disk performansı ve G/Ç gecikmesi gibi sunucu ölçümleri
  • Container mimarisine alınmış uygulamalar
  • Dakika başına programlanan bölme sayısı veya düğüm başına kilitlenen bölme sayısı

Sunucusuz işlevler

  • Sunucusuz işlevleri yalnızca karmaşık, çok adımlı eylemler gerçekleştiriyorlarsa düşünün
  • Önemli zamanlanmış görevler için olay zamanlayıcı günlükleri
  • Veri tabanları
  • Yavaş sorgu günlükleri
  • Performans metrikleri

Olaylar

Tam bir liste olmasa da, bu size çabalarınızı nereye yoğunlaştırmanız gerektiği konusunda bir fikir verecektir.

Bulut İzlemeyi Nasıl Gerçekleştirirsiniz?

Artık hangi metrikleri izlemeniz gerektiğini bildiğinize göre, doğal olarak sıradaki soru şudur: 

Bulutu nasıl izlersiniz?

Çoğu bulut satıcısı kendi izleme hizmetini sunar. Örneğin, Amazon CloudWatch ve CloudWatch Logs, size çoğu AWS hizmeti hakkında bilgi verir. Benzer şekilde, GCP’nin Google Cloud Operations Suite’i ve Azure’da Azure Monitor vardır. DigitalOcean gibi diğer bulut hizmetleri bazı temel ölçümler sunar ve Snowflake, sorgu günlüklerini ilişkili sorgu planlarıyla birlikte gösterir.

İşletmenizin çoklu bulut kullanıyorsa, kendinizi farklı bulut sağlayıcılarına ait birden fazla hesapta çalışan yüzlerce iş yüküyle, her bir bulut hesabı için hizmet ölçümleri ve günlükler ile karşı karşıya bulabilirsiniz.

Milyonlarca günlük, ölçüm, iz ve olay satırı toplamak, birleştirmek, dizine eklemek ve arama yapmak tüm bunlar bir sorunun temel nedenini ararken imkansız bir görev gibi görünebilir. Bu nedenle bugün piyasada yepyeni izleme ve raporlama platformları vardır. Bu platformlar, tüm bulut temas noktalarınızdan günlükleri ve ölçümleri toplayabilir, ardından sadece ilgili bilgileri çıkarabilir, biçimleri standartlaştırabilir ve verimli aranabilirlik için dizin oluşturabilir. Bu platformlar, akıllı trend analizi, anormallik algılama ve gösterge panoları aracılığıyla çoklu bulut uygulamalarınızın genel resmini gösterebilir.

Bu tür çözümler, şirket içinde veya abonelik tabanlı SaaS olarak çalışabilir. Her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Her iki durumda da, bu uygulamalar bulut hesaplarınıza erişmek ve gerekli bilgileri yakalamak için yönetici ayrıcalıklarını kullanır. Özel yazılımlar yüklemeniz gerekebilir, ancak bazen bu tür entegrasyonlar platforma özgüdür ve ortak protokoller kullanır.

Bulut İzleme Platformlarında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir bulut izleme çözümü ararken, çözümde belirli temel özelliklerin bulunduğundan emin olmanız gerekir. Öncelikle, seçtiğiniz platformun kurulumu, yapılandırılması ve bakımı kolay olmalıdır. Diğer özellikler ise aşağıdaki şekildedir:

1. Entegrasyonlar

Mevcut ve planlanan sistemlerinizde gerekli entegrasyonların tümü olmasa da çoğu olmalıdır. Platform, ihtiyaç duyacağınız tüm yerleşik entegrasyonlarla birlikte gelmiyorsa, en azından bir üçüncü taraf entegrasyon ekosistemini desteklemelidir. Bulutta barındırılan iş yüklerinizden ölçümler ve günlükler toplarken, bu entegrasyonlar herhangi bir sistemin performansını olumsuz etkilememelidir.

2. Analiz ve sunum

Platform ayrıca uygulamanızın sağlığı için merkezi olarak verileri sentezleyebilmelidir. Kurumsal ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilmeniz için özelleştirilebilir olmalıdır. Örneğin, bulut maliyet raporları arıyorsanız, izleme platformunun bulut hesaplarından yıldan bugüne maliyet verilerini çıkarabilmesi ve içgörüleri yararlı bir şekilde sunabilmesi gerekir. Siber güvenlik tehditleri arıyorsanız, saldırılarda trend analizleri yapabilmelidir.

3. Veri depolama, indeksleme ve arama

Tüm bulut kaynaklarınızdan toplanan günlüklerin hacmi kolayca terabaytlara ve hatta petabaytlarca veriye ulaşabilir. Bulut izleme platformu, yalnızca bu kadar büyük miktarda bilgiyi depolamakla kalmamalı, aynı zamanda hızlı bir şekilde indekslemeli ve aramalıdır. RegEx veya SQL benzeri bir dil gibi arama sözdizimleri sunmalıdır.

4. Sanitizasyon veya redaksiyon

Bazı işletmeler için günlükler, finansal veya kişisel bilgiler gibi hassas veriler içerebilir. İşletmeler genellikle bu tür bilgileri yeniden düzenlemek veya maskelemek ister. Ayrıca, coğrafi konumları dışındaki SaaS platformlarında günlük depolamalarını yasaklayan sektör düzenlemelerine de uymak zorunda kalabilirler. Şirketiniz bu profillere uyuyorsa, izleme platformunun bu gereksinimleri karşılayabildiğinden emin olun.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu