Raspberry Pi 4 Üzerine Ubuntu 20.04 LTS Kurulumu

Raspberry pi 4, haziran 2019 çıkması ile birlikte bir çok yeniliği beraberinde getirmişti. Özellikle arge çalışmalarında çokça kullanılan RPi üzerine ubuntu kurmadan olmazdı.

Bildiğiniz gibi RPi 4 üzerinde Broadcom’un ARM tabanlı bir işlemcisi bulunuyor. Hemen hemen tüm linux dağıtımlarının arm destekli versiyonu bulunmakta. Biz bu makalemizde ubuntunun son işletim sistemi olan “Ubuntu 20.04 LTS” kurulumunu yapacağız.

İhtiyaç listesi

1 Adet Raspberry pi 4

1 Adet microSD ( benim kullandığım 32GB )

İlk önce “Raspberry Pi Imager” programına ihtiyacımız var bunu için “https://www.raspberrypi.org/downloads/” sitesine gidip kullandığımız işletim sistemine uygun versiyonu indiriyoruz. Ben windows ortamını kullandığım için windows versiyonunu indirdim.

İkinci olarak microSD kartımı bilgisayarıma bağladım ve programı çalıştırdım. İlk olarak gelen ekranda “CHOOSE OS” butonuna tıklıyorum.

Gelen ekranda işletim sistemleri listeleniyor. Ben bu ekranda “Ubuntu 20.04 LTS” seçtim. Eğer gelen ekranda istediğiniz işletim sistemi yoksa “Use Custom” seçeneği ile istediğiniz işletim sistemi imajını yükleyebilirsiniz.

İkinci olarak “CHOOSE SD CARD” seçeneği ile sd kartımı seçiyorum.

Son olarak “WRITE” seçeneği ile işletim sistemi imajını sd kartı üzerine yazıyorum.

İşlem tamamlandıktan sonra sd kartımı çıkartıyorum ve RPi cihazıma sd kartı takıyorum. RPi çalıştırmadan internet ve ağ bağlantısı için network kablosunu, hdmi ve klavye bağlantılarını yapıyorum.

RPi çalıştırdıktan sonra eğer cihazı hdmi ile bir mönitör veya bir tv’e bağlamamışsanız aldığı ip adresini öğrenmemiz gerekli. Bunun içim şu komutu kullanıyoruz.

Windows için

arp -a | findstr dc-a6-32

Linux ve macOS için

arp -na | grep -i “dc:a6:32”

ip adresini bulduktan sonra “putty” programı ile RPi’e ssh bağlantısı yapıyorum.

İlk bağlantı sonrası default olarak kullanıcı adı: “ubuntu” şifre: “ubuntu” olarak geliyor.

İlk ssh bağlantısı sonrası yeni bir şifre veriyoruz.

Sistemi update ediyoruz.

apt-get update && apt-get upgrade -y

Sistem update edildikten sonra grafik ara birimi kuruyoruz.

apt-get install ubuntu-desktop

Yüklemeler tamamlanıyor ve sistemi yeniden başlatıyorum. Aşağıda görüldüğü gibi sistem açıldı ve grafik ara birim bizi karşıladı.

Sistem sağlıklı bir şekilde çalışıyor.

Makalemizi burada bitirirken RPi üzerine Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) kurulumunu tamamladık. RPi, test projeleri geliştirmek isteyenler, küçük denemeler ve arge çalışmaları yapmal için ideal bir ortam sağlıyor.

Keyifli okumalar.

Exit mobile version