Proxmox Nedir? Nasıl Kurulur?

Proxmox VE (Virtual Environment) AGPLv3 lisansıyla dağıtılan, açık kaynaklı, Debian GNU Linux tabanlı ve kurumsal uygulamaları destekleyen bir sanallaştırma ortamıdır. Diğer sanallaştırma ürünlerinden farklı olarak, hem Container (OpenVZ) hem de Full Virtualization (KVM/Qemu Tam Sanallaştırma) desteklemektedir. Diğer ürünlerin ücretli olarak sağlamış olduğu High Availability Cluster özelliği Proxmox ile ücretsiz yapılabilmektedir. Proxmox ücretsiz bir yazılımdır, ancak profesyonel desteği ücretlidir.

Dosya İndirme linkine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.proxmox.com/en/downloads

Proxmox’un Mail Gateway olarak kullanabileceğiniz ürünü de bulunmaktadır. Başka bir makalede bu konuya ayrıca değiniyor olacağım. Şimdi Proxmox nasıl kurulur bunu anlatmaya çalışacağım.

Proxmox Sanallaştırma Platformunun Özellikleri

Minimum Sistem Gereksinimleri

Önerilen Sistem Gereksinimleri

Öncelik olarak paylaştığım link üzerinden Proxmox’un en son sürümünü indirelim ve cihazımızı boot ederek başlatalım.

Install Proxmox VE diyerek devam edelim.

Karşımıza gelen ekranda sözleşmeyi okuyup “I agree” diyerek ilerliyoruz.

Açılan ekranda sistem için ayırdığımız disk tarafında neler yapabileceğimizi göstermektedir.

Dilerseniz Proxmox üzerinden kendi dosya biçimine özgü raid yapılandırması yapabilirsiniz. Bir çok Sistem Yöneticisinin kullandığı sunucularda Raid Yapısı olduğundan bu kısımda hiç birşey yapmadan “Next” diyerek bir sonraki ekrana geçiş yapıyorum.

Açılan ekranda Ülke, Saat ve Klavye Düzenini ayarlayıp devam ediyorum.

Gelen ekranda yönetici parolası ve e-posta adresi belirliyoruz ve “Next” diyerek devam ediyoruz.

Açılan ekranda Hostname (FQDN) ve IP adresi bilgileri yer almaktadır. Kendi yapınıza göre düzenleyebilirsiniz. “Next” diyerek devam ediyorum.

Özet ekranımız gelmiştir. Bu ekranda yer alan bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorsanız “install” diyerek kuruluma başlayabilirsiniz.

Kurulumumuz başladı, bu işlem biraz zaman alacaktır.

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Cihazı “reboot” edelim.

Cihazımız yeniden başladı ve arayüzü için https://ipadresiniz:8006/ üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

IP Adresi üzerinden cihaz arayüzüne ulaşmaya çalışıyorum. Açılan ekranda kurulum esnasında belirttiğimiz şifreyi giriyorum. Kullanıcı adı: root Şifre ise benim belirlediğim Login diyerek giriş yapıyorum.

Proxmox Arayüzü gelmiş olup kurulum tamamlanmıştır.

Bu makalemde sizlere Proxmox VE Açık kaynak kodlu Sanallaştırma yazılımı hakkında bilgi vermeye ve kurulumunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım.

Exit mobile version