Internet of things IoT

Endüstriyel IoT (IIoT)

IoT Nedir?, Endüstriyel IoT ile neleri yapabiliriz?, Akıllı fabrika nasıl oluyor? gibi bir çok soruya internet üzerinde yazılmış binlerce yazı ile cevap bulabiliriz. Fakat görerek ve gerçek bir fabrika ortamını simüle ederek kavramak çok daha öğretici olacaktır.

Microsoft Azure IoT

Microsoft hazırladığı demo ile bize bunu çok iyi bir şekilde görsel olarak anlatıyor.

Microsoft Azure, aşağıda belirttiğim linkte bir akıllı fabrika demosu sunuyor, bir işletmenin OPC-UA çerçevesi yoluyla Endüstri 4.0 ve bulut özellikli cihazlar ile Microsoft Azure IoT çözümlerinden nasıl yararlanılabileceğini gösteriyor.
http://www.microsoftazureiotsuite.com/demos/connectedfactory

Fabrikaları kolay ve kesintisiz bir şekilde birbirine bağlayarak, operasyonel bilgileri nasıl alabileceğimizi, performans verileri dahil tüm dataları nasıl analiz edebileceğimizi ve görselleştirebileceğimizi bu demo ile kavrayabiliriz.

Kısaca Microsoft, Azure IoT çözümleriyle, güvenli ve hızlı bir platformda Akıllı Fabrika deneyimini test imkanı sağlıyor.

Örnek senaryoya göre farklı bölgelerde bulunan tesis lokasyonlarınıza göre DashBoard’lar ile performans verileri, üretim miktarları, enerji tüketimlerini izleyebilir, oluşan alarmları (kritik durumlardaki uyarılar) görebilirsiniz.

Üretim hatlarının gerçek durumlarını simüle ederek görebilmeniz sağlanır, herhangi bir alert anında size iletilebilir, üretim hattında kritik noktaların tamamı IoT sensörler ile izlenmekte ve datalar ekranlara yansıtılmaktadır.

Üretim kolunda bir arıza meydana geldiğin de aşağıdaki gibi bir uyarı anında size iletilir.

Örneğin, üretim hattınızda bir robot kolunuz var, sensörlerimizin Azure IoT Servislerine gönderdiği veriler ile robot kollarımızın tüm hareketlerini anlık olarak simüle edebileceğimiz bir sistemi Azure ile oluşturabilirsiniz.

Bu verilere yapılan gerçek üretimler, ortam sıcaklık değerleri gibi sayısız veri eklenebilir.

Tüm verilerin analiz edildiği kendi kendine öğrenebilen sistemler tasarlanarak makinelerin bakım zamanlarının veya üretilecek iş emrinin makine kapasitelerine göre otomatik olarak oluşturularak dağıtılması IIoT ile çok kolaylaşabilir.

Ali UYSAL

IT alanında 16 sene önce donanım ile başlayan tecrübem, network ve sonrasında iş analizi, yazılım geliştirme ve proje yöneticiliği alanlarında devam etmiştir. Endüstriyel yazılımlar, sahadan veri toplama ve analizleri, otomatik etiketleme ve barkod sistemleri, otomatik tartım ve robotik konularında tecrübe sahibiyim. Sanayi 4.0 kapsamında imalat sanayinin dijital dönüşümünde çok fazla projenin hayata geçmesini sağladım.Open Source projelerle uzun süre ilgilendim, analiz ve implementasyonu konularında tecrübe edindim. Bunlar dışında hobi amacıyla başlasam da sonradan ürüne dönüşen, geliştirme kartları ile farklı çalışmalarım olmuştur.Raspberry Pi üzerinde yaptığım donanımsal ve yazılımsal işler ile çok farklı ürünler ortaya çıkartarak tecrübe edindim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu