Windows Server

Microsoft Failover Cluster Sisteminin Sağlik Taraması Health Check

ÇözümPark kullanıcılarında çok sık olarak “mevcut Cluster sistemimizi nasıl inceleriz?” gibi sorular gelmektedir. Bende bunun üzerine sisteminizde mevcut kurulu ve çalışan Microsoft Failover Cluster servis ve sunucularına ait yapılması gereken düzenli kontrolleri 30 ayrı başlık altında toplayıp oluşturdum.

Yer yer kontroller içerisinde karşılaşacağınız olumsuzluklara karşıda ne yapılması gerektiğini bahsetmeye çalıştım. Olası problemlerin kesintiye neden olmadan önce fark edilip önlenmesinin tek yolu belli aralıklarla sisteminiz üzerinde genel kontrol ve taramaların yapılıyor olması gerekmektedir.

Donanım Sürücülerin Analizi:

Bugüne kadar yaşadığım problemlerin büyük bölümü ya Windows Update eksikliğinden ya da kullanılan donanım sürücüsünün bir bug’ına denk gelmektendir. Bu nedenle düzenli donanım güncellemeleri takip edilmelidir.

Fakat burada donanım bileşenlerini güncellerken ilişkili servis ve bileşenlerin matris tablosundan karşılıklı doğrulama yapılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse; HBA firmware ve driver seviyeleri Storage üreticisine göre değişiklik arz etmektedir. Bu nedenle HBA kartınız ve işletim sisteminize göre Storage’inizin desteklediği sürüm matristen kontrol edilerek yapılmalı.

Sunucu üretici firmaları bazen güncel donanım bileşenlerini kendi bünyesinde devam etmeyebilir. Bu durumda donanım üretici firmasında çift taraflı kontrol yapılması gerekmektedir.

Perfmon Analizi:

Yaşayan sistemlerin en büyük sıkıntısı bir süre sonra kabına sığmamaya başlaması ve performans sorunlarından dolayı kullanıcı şikâyetlerinin artmasıdır. Bu nedenle şirketinizin yapısına göre yoğun zamanlarda alınacak performans değerlerinin analizi ile müşteri şikâyetleri gelmeden darboğazları görmenizi sağlayacaktır. Cluster’ın olmazsa olmaz 3 temel bileşeni vardır. Bunlar; shared Disk, Network ve Quorum.

Allocation Unit Size:

Mekanik disklerin en büyük problemi kafa hareketinden dolayı verinin okuma ve yazma performans kaybıdır. Eğer disk üzerinde tuttuğunuz verileriniz SQL database dosyaları ve Hyper-V sanal sunucu diskleri gibi büyük blok alan kaplıyorsa kullanılan disklerin “Allocation unit size” değeri 64K olmalı. Bu size bir veri yazılırken veya okunurken disk kafasının çok fazla hareket etmesini engeller.

Eğer SQL ve Hyper-V için kullanılan diskleriniz varsa bunların “Allocation unit size” değerini kontrol için aşağıdaki PowerShell komutunu çalıştırılıp 65536 değerinin çıktığı gözlenmeli.

$ComputerName = ‘.’ 
$wql = “SELECT Label, Blocksize, Name FROM Win32_Volume WHERE FileSystem=’NTFS'”
Get-WmiObject -Query $wql -ComputerName $ComputerName | Select-Object Label, Blocksize, Name

$ComputerName = ‘.’ 
$wql = “SELECT Label, Blocksize, Name FROM Win32_Volume WHERE FileSystem=’CSVFS'”
Get-WmiObject -Query $wql -ComputerName $ComputerName | Select-Object Label, Blocksize, Name

Eğer 65536 değerinden küçük bir değer dönerse SQL veya sanal sunucunun stop edilip disk içindeki verilerin taşınıp diskin yeniden 64K olarak yeniden formatlandıktan sonra veriler geri taşınır.

clip_image001

Disk Performans Değerleri:

 

SQL, File Server ve Hyper-V sistemleri en fazla 20 mili saniye diskte gecikmeye tahammülü vardır. Bu nedenle “AVG disk sec/Read” ve “AVG disk sec/Write”  perfmon değerleri hem TOTAL hem de disk bazlı oluşturulup incelenir. Detaylı bilgi için aşağıda linki verilen Serhat Akıncı hocamın makalesinden faydalanabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2014/01/12/hyper-v-altyapisinda-olusan-darbogazlari-yakalayin.aspx

Disk işlemlerinde bottleneck olup olmadığın tespiti için her bir disk için perfmon üzerinde “Avg Disk Queue Lenght” değeri toplanmalı. Ortalama değer volümü oluşturan disk sayısına bölünerek çıkan sonuç 2’den büyük olmamalıdır. Mesela 10 disk ile yapılmış Raid Array’ınız varsa ortalama değer 10 ise  “Avg Disk Queue Lenght” değeri 1’dir.

http://www.sqlshack.com/sql-server-disk-performance-metrics-part-2-important-disk-performance-measures/

Disk Gecikme Problemlerinin Çözümü:

Genel olarak bu problemin 2 temel çözümü vardır. Ya Sunucu ve storage donanım sürücüleri ve işletim sistemi güncel değildir. Ya da storage’de bottleneck vardır. Eğer storage’de bottleneck varsa disk pool’unu arttırarak veya araya SSD diskler koyarak sorunu çözebilirsiniz.

Bazen raid tipinin üzerinde çalışan servise göre düzgün oluşturulmadığından da bu sorun yaşanabilir. Mesela SQL ve Hyper-V için önerilen RAID10 kullanmaktadır. Eğer siz Raid1 veya Raid5 olarak yapılandırmışsanız bu alt taraftaki disklerin düzgün kullanılmamasına neden olacağından performans problemine neden olabilir.

Network Performans Değerleri:

Cluster’ın olmazsa olmaz parçalarından olan Network’teki en ufak bir problem veya performans kaybı büyük sorunlara neden olabilir. Network probleminin tespiti için aktif Cluster node’u üzerinden hem TOTAL hem de her network kartı için alınan “Packets Received Discarded” ve “Packet Outbound Error” perfmon verilerinde 0 veya sıfıra yakın değer olmalı. Eğer 10’un üzerinde ise Network portunda veya Switch’de problem olduğunu göstermektedir.

Network Gecikme Problemlerinin Çözümü:

Eğer “Packets Received Discarded” ve “Packet Outbound Error” değerinde çok büyük rakamlar görüyorsanız bantwith değerlerinin de incelenmesinde fayda var. Eğer bantwith değerleri yüksek ise NICTeaming ile bantwith kullanımı arttırınız.

Bantwith artmış olmasına rağmen “Packets Received Discarded” ve “Packet Outbound Error” sıfıra yakın değer almadı ise driver’da güncel ise switch tarafına bakılması gerekiyor.

İşletim Sisteminin Analizi:

Cluster Node’larımızın işletim sistemi seviyesinde gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir. Bilerek veya bilmeyerek veya test amaçlı yapılan değişikliklerin geri alınmamasından dolayı en başta performans problemlerine neden olabilir. Bazen de hizmet kesintilerine neden olabilir. Bunun için bazı genel kontrollerin düzenli olarak gözle kontrol edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Event Viewer Kontrol:

Aslında düzenli olarak Application ve System event loglarının incelenmesi gerekiyor. Bunu yaparken öncelikli olarak kritik değerlere bakılmasında fayda bulunmaktadır. Eğer bir sorun tespit ederseniz ilgili zamandaki diğer eventlar ile birleştirerek genel inceleme yapılabilir.

Event Viewer üzerinde filtreleme yapmak için sağ tıklanıp “Filter Current Log” tıklanıp açılan ekranda Warning, Critical, Error ve Verbose seçilir.

Eğer bildiğiniz ve listelenmesini istemediğiniz event’lar var ise “Includes/Excludes Event ID” kısmına başına – koyarak yazınız. Özellikle listelenmesini istediğiniz event varsa araya virgül koyarak yazınız.

clip_image003

 

clip_image005

MultiPath I/O:

Bu servis verinin birden fazla kanaldan giderken tekil yönetimini gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bu nedenle eğer NIC Teaming veya birden fazla HBA portu kullanıyorsanız Multipath Feature’ı kurulur.

Bare Metal Recovery:

Aşağıdaki linkte detaylarını bulacağınız makalede belirtildiği gibi işletim sistemi ve Cluster tarafta yaşanacak olası problemlerde bazen yedekten dönülmeye gerek duyula biliyor. Bu nedenle belli zaman aralıklarında sisteminizin Bare Metal Recovery yedeğinin alınıyor olması gerekmektedir.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/06/15/microsoft-cluster-server-disaster-recovery-options-microsoft-failover-cluster-servis-kurtarma-yontemleri.aspx

Anti Virüs Ayarları:

Cluster sisteminde baş ağrıtacak servislerin/uygulamaların başında anti virüs yazılımları gelmektedir. Bu nedenle anti virüs yazılımınız yönetilebilir ve Windows Server için üretilmiş olmalıdır. Bununla birlikte Anti virüs için Microsoft’un önerdiği exculution ayarlarının yapıldığı kontrol edilmeli. Bu kontrol için aşağıdaki referans adresler kontrol edilebilir.

Windows: http://support.microsoft.com/kb/822158

Cluster: http://support.microsoft.com/kb/250355

SQL: https://support.microsoft.com/en-us/kb/975931

Hyper-V:http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/2179.hyper-v-anti-virus-exclusions-for-hyper-v-hosts.aspx

Network Tunning:

Print Server, RDS, File Server, SQL, IIS, Exchange ve Hyper-V sunucularında yoğun network işlemleri olduğundan paket kayıtlarına veya gecikmelerine neden olabilir. Çözüm için dinamik port sayısının ve Delay süresinin arttırılması gerekmektedir. Dinamik maksimum port sayısının tespiti için aşağıdaki komut çalıştırılır.

Netsh int ipv4 show dynamicport udp

Netsh int ipv4 show dynamicport tcp

Eğer sonuç 64000’den küçük ise aşağıdaki komut çalıştırılır.

netsh int ipv4 set dynamicport tcp start=1025 num=64510

netsh int ipv4 set dynamicport udp start=1025 num=64510

 

Administrator ile çalıştırılmış regedit ile Register’a aşağıdaki değerleri ekleyin.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]

“TcpTimedWaitDelay”=dword:00000030

“MaxUserPort”=dword:0000fffe

 

CPU Tunning:

Eğer sunucularınız 24 core CPU’dan fazla ise uygulamalarınızın CPU çekirdeklerini tam olarak kullanabilmesi için BCDEDIT’de usephysicaldestination aktif edilmeli. Bunun kontrolü için komut satırında bcdedit yazıp enterlayın. Çıkan sonuçta usephysicaldestination görmüyorsanız aşağıdaki komutu çalıştırın.

bcdedit /set usephysicaldestination yes

DISK Tunning:

SQL ve Hyper-V sunucularında “Task Scheduler” da Defrag işleminin kapalı olması gerekiyor.

clip_image007

Redirection’ın Kapatılması:

Cluster sistemlerinde en çok baş ağrıtan noktalardan birisi Redirection işlemleridir. Bu aşamada sunucularda olası problemlerin önlenmesi için uzak bağlantı ile gelen port ve printer yönlendirmelerinin kapatılması gerekmektedir. Aşağıda linkini verdiğim makalede detayları anlatılmıştır.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/12/28/windows-server-2012-r2-cluster-ortamlarinin-hazirlanmasi.aspx

NMI Crash Dump:

İşletim sistemi cevap veremeyip siyah ekranda kaldığında sunucu donanıma ait uzak bağlantı konsolundan memory dump alınarak restart edilmesi için OS’e gelen NMI isteklerinin kabul edilmesi gerekmektedir. Bu işlem için register’da aşağıdaki parametreler kontrol edilir. Eğer değer 1 değil ise yapılır.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl altına NMICrashDump isimli yeni bir DWORD oluşturulup değeri 1 yapılır

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WHEA\Policy altına NMICrashDump isimli yeni bir DWORD oluşturulup değeri 1 yapılır

Page File’ın Ayarlanması:

Pagefile otomatikte bırakılmamalı ve olası bir problem anında düzgün memory dump alabilmesi için RAM’iniz kadar veya 20 GB’dan fazla RAM’iniz varsa işletim sisteminin kurulu olduğu disk üzerinde değeri en az 22528 yapılmalı.

 

clip_image009

Power Option Ayarı:

Aşağıdaki linkte detaylı bilgiye ulşabileceğiniz gibi tüm kritik servis çalıştıran Sunucularda  performansı için Contol Panel’den PowerOption’a girip “High Performance” a getirin.

clip_image011

 

http://www.masterofmalt.com/software-development/blog/?p=18

Cluster Analizi

Bu kısımda kurulu cluster sistemimizin genel ayarlarına bakacağız.

Active Directory Kontrolü:

Cluster kurarken oluşan sanal isimlerin yönetimi Node’lar olduğundan AD güncellemelerini Node’lar yapmaktadır. Bu nedenle Active Directory’deki Cluster’a ait Virtual Network Name (CNO) ve Virtual Cluster Object (VCO) bilgisayar objelerinde tüm cluster node ve admin hesaplarına full yetki verilmiş olmalı ki AD üzerinde düzgün işlem yapılabilsin. Bu sürecin detaylı anlatımı ve kontrol için aşağıdaki makaleden faydalanabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/12/28/windows-server-2012-r2-cluster-ortamlarinin-hazirlanmasi.aspx

DNS Kontrolü:

AD’de olduğu gibi DNS üzerindeki işlemlerin düzgün yapılabilmesi için Cluster Node’larının DNS üzerindeki CNO ve VCO isimlerine ait kayıtlarda full yetkiye sahip olmalı.

Ayrıca DNS Management üzerinden bakıldığında Cluster’ın CNO ve VCO kayıtlarının TimeStamp alanında tarih olmalı yani dinamik olmalıdır. Eğer static ise Cluster’ı stop edip DNS objelerini sildikten sonra Cluster’ı yeniden start edin.

clip_image013

Witness’ın Önemi:

Eğer Cluster’ınızın işletim sistemi Server 2012R2 ise Dynamic Witness özelliğinin kullanılabilmesi için Witness tanımlanmalı. Konu hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2015/07/26/server-2012-r2-failover-cluster-servisinin-yeniliklerinin-detayli-incelemesi.aspx

Network Ayarlarının Kontrolü:

1)      Tüm node’larda network port isimleri aynı isimde olmalı

clip_image015

2)      CNO ve VCO’lara ait ip adresleri olası problemlerin önlenmesi için muhakkak static olmalıdır.

clip_image017

clip_image019

3)      Public ve Private interface’inde IPv6 işaretli olmalı

clip_image021

 

4)      Eğer harici backup yazılımı kullanıyorsanız veya File Server Cluster’ınız varsa Public interface’e WINS adresi girilmeli.

5)      Private interface’in subneti Public interface’den farklı olmalı.

6)      Private interface’in de Gateway, DNS ve WINS girilmemeli

 

clip_image023

7)      Private interface’in DNS ve WINS register işlemi yaptırılmamalı

 

clip_image025

 

clip_image027

 

8)      Sunucu network erişimindeki önceliği Public interface’de olmalı. Kontrol için “Control Panel > Network and Internet > Network Connections”a geldiğinizde klavyedeki ALT tuşuna basarak menü tabını çıkartıp Advanced alanı içerisindeki “Advanced Settings” e girin. Eğer public yukarıda değil ise yukarı taşıyın.

clip_image029

Cluster Log’un Ayarlanması:

Eğer Hyper-V, FileServer ve SQL Cluster kullanıyorsanız ClusterLOG çok hızlı revize olmaktadır. Olası bir problem anında logların ezilmemesi için ClusterLogSize Default değeri 300 MB olan değerinin 1024 olmalıdır. Bu değerin kontrolü için aşağıdaki komutu PowerShell üzerinde çalıştırınız.

Get-Cluster | fl *

Eğer çıkan sonuç için de ClusterLogSize 1024’den küçük ise aşağıdaki komutu çalıştırınız.

Set-ClusterLog -Size 1024

Hyper-V Cluster için Kontroller:

Virtual Switch ve Virtual SAN isimleriniz aynı olmalı

clip_image031

Eğer Cluster’ınız Hyper-V ise Live Migration ayarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun için hem her node’un Hyper-V Manager içindeki Hyper-V Setting’de hem de Failover Cluster Manager üzerinde Live Migration aktif olmalı. Detaylı bilgiyi  aşağıdaki linki verilen makalede bulabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/12/28/windows-server-2012-r2-hyper-v-cluster-yapilmasi-bolum-2.aspx

clip_image033

clip_image034

 

clip_image035

Cluster Validate Raporu:

Tüm sisteminizin anlaşılır düzeyde ve görsel olarak inceleyebileceğiniz en başarılı analiz aracı Microsoft Failover Cluster Manager Tools içinde yer alan Validate Raporu. İlk defa cluster kurarken zorunlu olan bu analiz işlemini daha sonradan istediğiniz zaman tekrarlayabilirsiniz.

Microsoft Failover Cluster Manager Tools arayüzden nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiye aşağıdaki makaleden inceleyebilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/12/28/windows-server-2012-r2-hyper-v-cluster-yapilmasi-bolum-1.aspx

Validation testinde dikkat edilecek en önemli nokta disklerinde teste dahil edilmesinden dolayı failover testinin yapılması. Eğer siz sisteminizde kesinti olmasını istemiyorsanız storage testini seçmemelisiniz.

Eğer PowerShell üzerinden kesinti olmaksızın Validation analizini yapmak istiyorsanız aşağıdaki komut çalıştırılır.

Test-Cluster -Cluster cls-hyperv -Ignore storage -ReportName c:\cls-hyperv

Bu komutta -Ignore storage parametresi diski dahil etmeden test yapılmasını sağlamaktadır. –ReportName parametresi ise oluşturulan raporun nereye kaydedileceğini gösteriyor.

Yaşadığım problemlerin büyük bir bölümü disk veya storage kaynaklı olduğundan ilk kesintiye tamammül edilebilir zamanınız da disklerinde içinde olduğu Validate Raporu oluşturulmalıdır. Bunun içinde aşağıdaki PowerShell komutu çalıştırılıp incelenir.

Test-Cluster -Cluster cls-hyperv -ReportName c:\cls-hyperv

Failover Cluster Diagnostic:

Bazen Validate raporu ve diğer kontrol noktalarında göremediğiniz Cluster’a özel durumlar gerçekleşebilir. Bu tip durumların önceden görülebilmesi için Event Viewer altında “Applications and Services Logs” altındaki Microsoft altındaki Windows altında FailoverClustering ve FailoverClustering-Manager altındaki Diagnostic Enable edilerek oluşan loglar incelenir.

 

clip_image036

 

clip_image037

Cluster Log Analizi:

Eğer her şey yolunda gidiyorsa belli aralıklarla aşağıdaki komut çalıştırılarak “C:\Windows\Cluster\Reports” klasörü altında oluşan Cluster.log isimli LOG dosyası oluşturulup her node için ayrı ayrı incelenir ki ön görülemeyen veya arka planda ters giden bir şeyler varsa anlaşılmasını sağlarsınız.

Get-ClusterLog -UseLocalTime

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu