Windows Server

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 2 Collection’ a Sanal Makine Eklenmesi (Add Virtual Desktop)

 

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Makale serimizin ilk bölümünde Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment işlemini gerçekleştirmiştik. Bu işlemlerin sonrasında sihirbazımız bizler için bir tane QuickVMCollection isminde Sanal makine havuzu oluşturmuştu.

 

 

image001

 

 

Oluşturulan bu havuzu ve havuz içinde bulunan bir tane sanal makineyi görebilmekteyiz. Sihirbazın hazırlamış olduğu bu Collection temel bir collection olup eş zamanlı olarak sadece bir kullanıcı VDI Ortamını kullanmaktaydı. İhtiyaçlarımıza bağlı olarak bu sayı bizler için yetersiz gelmektedir. Havuzumuz içinde kullanıcılarımızın taleplerini/isteklerini karşılamak üzere ihtiyaçlarımıza bağlı olarak sanal makine ekleme ihtiyacımızı bu makalemiz de karşılayacağız.

 

Oluşturulan QuickVMCollection bilgisine baktığımız zaman havuz için de bulunan sanal makineyi ve bilgilerini görebilmekteyiz.

 

 

image002

 

 

VDI sunucumuz üzerinde Remote Desktop Services \ Collections \QuikVMCollection yolunu izliyoruz ve Virtual Desktops bölümünde task penceresi altın da bulunan Add Virtual Desktop sihirbazını çalıştırıyoruz.

 

 

image003

 

 

Sihirbazımızın Virtual Desktops bölümün de Collection bölümü altında bulunan sanal bilgisayar sayısını görebilmekteyiz. Number of virtual desktop to add bölümünde eklemek istediğimiz sanal makine sayısını belirtip ilerliyoruz.

 

 

image004

 

 

Virtual Desktop Allocation bölümün de her bir RD Virtulization Host (HyperV Host) üzerinde kaç tane sanal makine çalışır durumda olacağını belirtebiliyoruz. Bu sayıyı New Virtual Desktop sekmesin de belirtebiliyoruz. Ekranda gördüğünüz gibi Collection için de mevcut da 4 adet sanal sunucu bulunmakta.

 

RDS farmımız içinde sadece bir tane RD Virtulization Host olduğu için bu yapılandırma bizler için önem teşkil etmemektedir. Zaten önerilen bu değerlerin değiştirilmemesidir. Sihirbaz ortam da bulunan RD Virtulization host bilgilerini ve mevcut da bulunan sanal makine ve yeni eklenecek sanal makine bilgilerini bildiği için bu değerleri en doğru şekilde ayarlamaktadır.

 

 

image005

 

 

Confirmation bölümünde eklenecek olan yeni sanal makine sayısını görebilmekteyiz ve create butonuyla işlemleri başlatıyoruz.

 

 

image006

 

 

İşlemlerin başladığını sihirbazımız için de görebilmekteyiz. Bu işlemler Master imajın boyutuna ve eklenecek sanal sunucu sayısına bağlı olarak süresi değişmektedir.

 

 

image007

 

 

Sanal makineler oluştururken RD Virtulization Host (HyperV Host) üzerin de işlemleri izleyebiliyoruz. Eklemiş olduğumuz her bir sanal bilgisayar için bu işlemler sırasıyla yapılacaktır.

 

 

image008

 

 

İşlemlerin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebilmekteyiz.

 

 

image009

 

 

İşlemlerin sonrasında eklemiş olduğumuz bütün bilgisayarlar için HyperV sunucumuz üzerinde sanal bilgisayar oluşturulmuştur ve durumlarını görebilmekteyiz.

 

 

image010

 

 

Collections bölümün de Collection sayımızı, Collection tipimizi ve toplam sanal bilgisayar sayısını görebiliriz.

 

 

image011

 

 

Virtual Desktops bölümünde sanal bilgisayarlarımızın ismini, durumunu ve barınmış olduğu Host Serveri görebilmekteyiz.

 

 

image012

 

 

Sihirbazımız HyperV Sunucularımız üzerinde sanal makineleri oluşturduğu gibi RD Connection Broker Sunucumuz da etki alanımız ile iletişime geçiyor ve oluşturulan yeni sanal sunucularımızın bilgisayar hesaplarını etki alanımız için de oluşturuyor.

 

 

image013

 

 

Kullanıcılarımızın sanal bilgisayarlara bağlantı şeklin de bir değişiklik bulunmamaktadır. Kullanıcılarımız çalışmalarını gerçekleştirmek için RD Web Access sunucu rolü üzerinden sanal masa üstlerine bağlanıyorlar.

 

 

image014

 

 

İzin vermiş olduğumuz her bir kullanıcı, Collection için de bulunan sanal sunuculara bağlantıyı gerçekleştiriyor. Bizler de sunucumuz üzerinde hangi kullanıcının hangi sanal masa üstüne bağlandığını görebilmekteyiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu