Cloud Computing

Azure to Azure Site Recovery – Bölüm 1

Azure Site Recovery servisi ile lokalde veya farklı bulut servis sağlayıcıları üzerinde bulunan mevcut sunucularımızın herhangi bir felaket senaryosunda Azure platformu üzerine birer kopyasını göndererek Azure platformu üzerinde çalışmasını sağlıyoruz.

Peki mevcuttaki tüm yapımızı Azure üzerinden çalıştırıyorsak, felaket kurtarma senaryomuz nasıl olacak? Azure üzerinde çalışan her bir sanal sunucu işletim sistemi katmanına kadar Microsoftun sorumluluğunda. İşletim sisteminden itibaren ise yine bizlerin sorumluluğunda.

Aslında sunucularımız lokaldeyken almış olduğumuz yedekleme önlemleri ve felaket kurtarma önlemleri Azure üzerinde oluşturduğumuz sanal sunucular içinde geçerli. Microsoft bize en düşük seviyede datalarımız 3 kopyasını tutmuş olsa bile IaaS katmanında bize iş sürekliliği açısından yeterli gelmemekte.

Azure üzerindeki sanal sunucularımızda oluşan işletim sistemli problem veya uygulama kaynaklı problemlerden bizler sorumluyuz ve yaşanabilecek olan problemlere karşı önlemlerimiz almamız gerekiyor.

Bu noktada ise bizim rahat bir şekilde ek bir önlem almamızı sağlayacak olan servis Azure Site Recovery servisi ve artık kendi data merkezleri arasında felaket kurtarma özelliğini ön izleme olarak yayınladı.

 clip_image002

Resim 00

Benim Azure ortamımda Active Directory, ERP ve SQL sunucuları North Europe data merkezinde bulunmakta ve bu 3 adet sunucun birer kopyasını West Europe bölgesine kopyalama işlemlerini gerçekleştireceğiz.

Bunun için ile olarak Backup and Site Recovery Vault oluşturmamız gerekiyor. Backup and Site Recovery Vault oluşturmak için ise + butonuna tıkladıktan sonra arama bölümüne oms yazıp Backup and Site Recovery ( OMS ) servisini seçip, Create butonuna tıklıyoruz.

clip_image004

Resim 01

Backup and Site Recovery Vault oluştururken dikkat etmemiz gereken nokta ise Azure üzerinde bulunan sanal sunucularımız olduğu bölgeden farklı bir bölge seçmemiz gerekiyor. Benim sanal sunucularım North Europe bölgesinde. Backup and Site Recovery Vaultu oluştururken ise West Europe bölgesini seçiyorum.

clip_image006

Resim 02

Backup and Site Recovery Vaultumuz oluştuktan sonra ise Azure to Azure Site Recovery adımlarını gerçekleştirmek için Backup and Site Recovery Vault servisi içerisine girip, Site Recovery ->Prepare Infrastructure-> Protection goal seçeneine gelip, Azure PREVIEW ve To Azure seçeneklerini seçiyorum.

clip_image008

Resim 03

clip_image010

Resim 04

Sanal sunucuların hangi platformdan hangi platforma kopyalanacağını belirledikten sonra ise 2. Adım olarak sanal sunucularımın hangi bölgede ve kaynak grupta olduğunu belirtiyorum.

clip_image012

Resim 05

Sonrasında ise hangi sanal sunucularımın bir kopyasını West Europe bölgesine göndermek istiyorsam, ilgili sunucuları seçip, Ok butonuna tıklıyorum.

clip_image014

Resim 06

Sunucularımızı da seçtikten sonra ise hedef bölgeyi West Europe olarak belirliyorum. Burada daha farklı bölgelerde seçilebilir. Replication Policy ayarlarını ise varsayılanda bırakıp, Create target resource butonuna tıklıyorum. Hedef bölgede de sunucuların kopyalanması için Resource group, storage, vnet kaynaklarının oluşturulması gerekiyor. Bunu sistem kendisi gerçekleştiriyor.

clip_image016

Resim 07

Hedef bölgemizi ve replikasyon kurallarını belirledikten  sonra Enable replication butonuna tıklıyoruz.

clip_image018

Resim 08

Artık Site Recovery adımlarımızı tamamladık. Seçmiş olduğumuz sunucuların birer kopyaları West Europe bölgesine gönderilecek. Kopyalama durumunu izlemek için ise Backup and Site Recovery Vault içerisine geldikten sonra Replicated Items seçeneğine tıklayarak, kopyalama durumlarının hangi aşamada olduğunu görebiliriz.

clip_image020

Resim 09

clip_image022

Resim 10

clip_image024

Resim 11

Bu makalemizde Azure platformu üzerinde bulunan sanal sunucularımızın Azure Site Recovery servisi kullanılarak farklı bir bölgedeki data merkezine nasıl kopyalanacağını anlatmış olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu