Yazılım

Power BI PIE Chart Kullanımı

Merhaba, önceki yazılarımızda Power BI test dataları, Dashboard oluşturma, veri aktarımı gibi konulara giriş yapmıştık. Bu yazımızdan itibaren de AdvantureWorks veri tabanı üzerinden grafikler oluşturmaya başlayacağız.

AdventureWorks veri tabanı SQL Server için hepimizin bildiği üzere ücretsiz dağıtılan ve SQL Server 2014 çin https://msftdbprodsamples.codeplex.com/downloads/get/880661 linkinden SQL Server 2012 için https://msftdbprodsamples.codeplex.com/downloads/get/165399 linkinden indirilebilir durumdadır.

Hazırlık

Veri dosyamızı SQL Server üzerine ekledikten sonra ufak bir hazırlık yapmamız gerekecektir. Mevcut View ve Tabloları kullanabileceğimiz gibi özel yazılmış view’lerinizi de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örneğimizde Offline ve Online satışları gün gün toplamlarını gösteren bir view bulunmaktadır.

 

SELECT        COUNT(soh.OnlineOrderFlag) AS onlineSales, CASE WHEN OnlineOrderFlag = 1 THEN ‘Online’ WHEN OnlineOrderFlag = 0 THEN ‘Offline’ END AS Statu, soh.OrderDate

FROM            Sales.SalesOrderHeader AS soh INNER JOIN

                         Sales.Customer AS c ON c.CustomerID = soh.CustomerID INNER JOIN

                         Person.Person AS p ON p.BusinessEntityID = c.PersonID

GROUP BY soh.OnlineOrderFlag, soh.OrderDate

 

Viewimizin kaydedilmiş hali ve select edilmiş hali ise aşağıdaki gibi olacaktır.

clip_image001

Power BI Bağlantısı

Hazırlık aşamasını hızlı bir şekilde geçtiğimize göre artık Power BI üzerine veri desenimizi bağlayabiliriz. Eğer hala Power BI Desktop programını edinmedi iseniz tam bu aşamada size lazım olacaktır. https://powerbi.microsoft.com/en-us/desktop/ adresinden hemen indirme yapabilirsiniz.

Power BI Desktop uygulamamızı indirdikten sonra açılan ekranda üst Ribbon da bulunan Get Data butonuna basarak SQL Server seçimi ile devam ediyoruz.

clip_image002

Hemen sonrasında Power BI Desktop bize SQL Server bağlantısı için gerekli olacak bilgileri girebileceğimiz yeni bir ekran açacaktır. Mevcut SQL Server bağlantı bilgilerimizi bu ekrana girebiliriz veya Advanced tik’ine tıklayarak ister SQL Statement istersek de bağlı olan tabloları da eklemesini söyleyebiliriz.

Aşağıda ekranın tamamen açılmış hali bulunmaktadır. Fakat bağlantımıza simple mod olarak devam ediyoruz.

clip_image004

Ok butonuna bastığımızda artık SQL Server erişimi için Power BI bizden şifre ve kullanıcı ismini istediği ekranı açacaktır. Ben local database de kullandığımdan direk olarak recomended olarak belirtilen şekilde devam ediyorum. Eğer sizin SQL Server bağlantınız sunucu havuzlarında farklı bir IP de ve erişilebilir durumda ise o sunucu etkileri ile erişim sağlayabilirsiniz.

clip_image006

Kurulum için sona yaklaştık. Connect butonu ile bağlantı tamamlanır. Açılan pencere size hangi tablo yada View ‘in Power BI içine alınacağını soracaktır. Gerekli alandan filtreleme yapılabilir ve listede çıkan view / tablo seçilerek işleme devam edilir. Hazırlık aşamasında online offline için view hazırladığımızdan o view için arama yaparak load ediyoruz.

clip_image008

Kısa bir yükleme ardından verilerimiz ekrana dataset olarak yüklenmiş olacaktır.

clip_image010

Grafik Ekleme ( PIE Chart)

Öncelikle dairesel grafik nedir onun tanımına bir bakalım;

Dairesel grafik (veya dilimli diyagram, sektor grafiği) (İngilizce:”pie chart”, “pasta grafiği”), istatistik biliminde betimsel istatistik alanında kategorik (ya sırasal ölçekli ya da isimsel ölçekli) verileri görsel bir şekilde betimleyip özetlemek için hazırlanan; içindeki kategori dilimlerini orantısal olarak gösteren bir daire şeklinde sunulan bir gösterim aracıdır. ” ( wikipedia )

Yukarıdaki tanıma göre, az önce SQL Server tarafından yüklediğimiz verilere göre aksiyon alma zamanı gelmiş demektir. Power BI ismini aslında interaktif raporlama gücünden aldığını da ufak ufak grafikler yapmaya başladığımızda daha net anlayacağız.

Sağ kısımda bulunan Visualizations ekranından PIE Chart grafiğine bir kere tıklıyoruz ve sayfamıza ekliyoruz. Ekleme ardından hemen field ekranında bulunan onlineSales ve Statu fielderini seçerek grafiğimize eklenmesini sağlıyoruz.

Oluşturulan grafik aşağıdaki şekilde olacaktır. Pie Chart değerlerimize eğer elimizde farklı veri desenleri var ise daha çok kombinasyon ile grafik gösterimi yapabiliriz. Aşağıdaki grafiğimizde Statüsü Online olan ve Satış rakamı toplanmış bir gafik görmekteyiz.

clip_image011

Bu grafiğimizi başarılı bir şekilde oluşturdur. Yazı serimizin başından beri Power BI’ın interaktif yönünden de bahsetmekteyiz. İsterseniz hep beraber bu interaktif yönünede biraz bakalım. Mevcut saygamız üzerine PIE Chart grafiğimizi silmeden istediğiniz bir yer üzerine Fields kısmından Statu değerini tutup sürükleyerek basit bir tablo oluşturun.

 

Oluşturduğumuz tablo tam olarak aşağıdakine benzer durumda olacaktır. İnteraktif çalışmasını ise hemen altındaki videodan görebilirsiniz. Ayrıca videoda bu grafiği nasıl oluşturduğumuzu da görebileceksiniz.

 

clip_image013

 

 

http://tv.cozumpark.com/video/831/Power-Bi-Pie-Chart-Demo

Genel olarak her zaman kullanabileceğimiz bir grafik türü olan Pie Chart grafiğini Power BI üzerinde kullanmaya çalıştık. Değerlerimiz daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi sadece SQL Server tabanlı olmak zorunda değildir. İster Online bir kaynaktan istersek de herhangi bir azure blob storage üzerinden verilerimizi alıp Power BI’ın bize sunmuş olduğu yüksek interactivite ile birlikte sunabiliriz.

Bir sonraki yazılarımızda Power BI ve diğer etkileşimli sistemler ile kullanmaya devam edeceğiz. Faydalı olması dileği ile.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu