3. Parti Yazılımlar

StorageCraft ShadowProtect Donanım Bağımsız Kurtarma – Hardware Independent Restore

 

 

ShadowProtect ile aynı donanıma, farklı donanıma ya da sanal ortama bare-metal kurtarma sağlanabilir. Bu sırada işletim sisteminiz ve Microsoft Exchange ve SQL gibi birçok uygulamanız ve tabi ki verileriniz korunur. Bu makalede ShadowProtect kullanılarak farklı donanıma (P2V, P2P, V2P, V2V) kurtarma anlatılmaktadır.

 

 

StorageCraft Kurtarma Ortamı hakkında daha detaylı bilgiye bu sayfada yer alan Türkçe kullanım kılavuzundan erişebilirsiniz.

 

 

Öncelikle bir kaynak bilgisayarımız ve bir hedef bilgisayarımız olduğunu var sayalım. Kaynak bilgisayardaki tüm veriyi, işletim sistemi ve uygulamalar ile birlikte hedefe aktaracağız. Elimizde kaynak bilgisayardan daha önce alınmış bir ShadowProtect imajımız olması gerekiyor. Bu imaj tek bir tam (full) imaj dosyası olabileceği gibi bir tam ve birkaç artan (inceremental) yedek dosyasından oluşan bir sette olabilir.

 

 

Hedef makinenin donanımı kaynaktan farklı olacaktır. Örneğin kullanacağınız diskler, ağ kartları, ekran kartı farklıdır. Bu gibi durumlarda normal şartlarda basit bir kurtarma işlemi yaparak işletim sisteminin düzgün çalışmasını bekleyemeyiz.

Fakat ShadowProtect ile bu işlem basitleşiyor.

 

 

ShadowProtect Kurtarma Ortamı, kaynak makineden almış olduğunuz imajı farklı donanıma sahip hedef makineye geri dönerken HIR (Hardware Independent Restore) işlemini uygular ve imajın içindeki işletim sistemini yeni donanıma hazır duruma getirir.

 

 

İlk adımda üzerinde herhangi bir işletim sistemi olmayan hedef makinemizi ShadowProtect Kurtarma Ortamı ile başlatıyoruz.

 

ShadowProtect Kurtarma Ortamı, herhangi bir ShadowProtect ürünü satın alındığında beraberinde gelmektedir.

 

 

 

image001

 

 

 

ShadowProtect Kurtarma Ortamı Windows PE tabanlıdır ve makine açıldığında mevcut donanımları büyük ölçüde tanıyacaktır. Ana ekrandaki Disk Haritası sekmesine tıklayarak sisteme bağlı mevcut diskleri görebilirsiniz. Disk Haritasında herhangi bir disk göremiyorsanız spesifik bir diske veya kontrol kartına sahipsiniz demektir. Bu durumda sol taraftaki Sürücüleri Ekle özelliği yardımı ile gerekli sürücüleri kolayca tanıtabilirsiniz. Bu bölümde eklemeniz gereken sürücüler kurtarmak istediğiniz işletim sistemi için değil, ShadowProtect Kurtarma Ortamı içindir. Şu an piyasada bulunan Kurtarma Ortamı Windows 8 32bit işletim sistemine sahiptir ve buna uygun sürücüleri eklemeniz gerekmektedir.

 

 

 

image002

 

 

 

Hedef makinemizin diskleri üzerine sağ tıklayarak mevcut bölümü silebilir, biçimlendirebilir ya da yeni bir bölüm oluşturabiliriz.

 

 

 

image003

 

 

 

Bölümü dilediğimiz gibi oluşturduktan sonra kurtarmak istediğimiz imaj dosyası/dosyalarına erişebilir olmamız gerekiyor.

 

İmaj dosyası, hedef makinemizin başka bir disk bölümünde, makineye bağlı bir USB disk, DVD veya Blu-ray medya üzerinde olabileceği gibi ağ yolu ile erişebileceğimiz herhangi bir yerde olabilir.

 

Yedek imajlarımıza ağ yolu ile ulaşacaksak aşağıdaki ekrandan Ağ Sürücüsü tanımlamamız gerekir.

 

 

 

image004

 

 

 

Ağ yolunu el ile girebileceğimiz gibi etki alanı ya da çalışma grubu adını girerek taratabiliriz de.

 

Erişim için gerekli kullanıcı adı ve parola bilgilerini girdikten sonra ekranı kapatıyoruz ve yapılandırmayı kaydediyoruz.

 

 

 

image005

 

 

 

Sihirbazlar sekmesinden Kurtarma işlemine başlayabiliriz.

Bu ekranda sıfırdan bir Kurtarma başlatabilir, daha önce yarım kalan bir Ertelenmiş kurtarmayı sürdürebilir, daha önce bir bölümünü kurtardığımız imaj setinin Sonraki artımlı dosyalarını kurtarabiliriz veya HSR Kurtarmayı (HeadStart Restore) sonlandırabiliriz.

Şimdilik Kurtarma ile devam ediyoruz.

 

 

 

image006

 

 

 

Kurtarmak istediğimiz imaj dosyamızı veya imaj setini daha önceden map ettiğimiz ağ konumunda bulabiliriz.

 

 

 

image007

 

 

 

Kurtarmak istediğimiz imaj dosyası .spf (ShadowProtect Full) olabileceği gibi .spi (ShadowProtect Incremental) uzantılı da olabilir.

 

ShadowProtect her bir full ve incremental imajı ayrı ayrı tuttuğu için geri dönmek istediğimiz zamana ait imaj dosyasını seçerek kurtarma işlemine devam edebiliriz.

 

 

 

image008

 

 

 

Hedef sürücüyü ya da birimi seçerek devam ediyoruz.

 

 

 

image009

 

 

 

Karşımıza gelecek Kurtarma Seçenekleri ekranında en önemli bölüm Donanım Bağımsız Kurtarma Seçenekleri.

 

İmajı döneceğimiz hedef makinenin donanımı farklı ise çoğu zaman bu kutuyu işaretlememiz yeterli.

 

Farklı donanımda bu seçenek işaretlenmeden devam edilirse sistem açılışta muhtemelen mavi ekrana düşecektir.

 

Normal şartlarda kurtardığımız işletim sistemi açıldıktan sonra gerekli sürücüleri tanıtabilir durumda olacağız.

 

Fakat sistemin açılması için gerekli spesifik bir aygıtımız varsa Gelişmiş menüsünden gerekli sürücü dosyalarını önceden ekleme şansımız var.

 

 

 

image010

 

 

 

Ve son ekranda belirlediğimiz seçenekleri gözden geçirip işin geri kalanını ShadowProtect’e bırakıyoruz.

 

 

 

image011

 

 

 

Kurtarma işleminin süresi kurtardığımız verinin boyutu, imajı aldığımız lokasyonun ve bağlantımızın hızı ile orantılıdır.

 

 

 

image012

 

 

 

Detayları Göster’e tıklayarak kurtarma işleminin ayrıntılarına ulaşabiliriz.

 

 

 

image013

 

 

 

Kurtarma işlemi tamamlandığında ShadowProtect ekranından çıkarak makineyi yeniden başlatmamız yeterli olacaktır.

 

 

Bir Etki Alanı Sunucusu (DC) veya SQL Sunucuyu farklı donanıma geri dönüyorsanız işletim sistemini ilk seferinde [F8] tuşu ile Directory Services Restore Mode ile açmalısınız ve IP adresini olması gerektiği gibi sabitleyerek ağ servislerini ilgili ağ kartları ile ilişkilendirmelisiniz.

 

 

Bir sonraki makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu