Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM ile Kullanıcılara Güncelleme Dağıtımı – Bölüm3

Merhaba,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde Yazılım Güncellemellerini yapımızdaki Kullanıcı Bilgisayarlarına Otomatik Dağıtım Kuralı yöntemiyle dağıtma işlemlerinden bahsedeceğiz.

Bu yöntem organizasyonlarda oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bir çok ortamda Update dağıtımları için kolaylık sağlamaktadır. Microsoft , her ayın 2. Salı günü güncellemeleri yayınlar ve bu yayınlamış olduğu updateleri seçmiş olduğumuz Classifacition’lara göre Otomatik Dağıtım kuralında oluşturmuş olduğumuz sisteme indirir. İndirdikten sonra Software Update Group oluşturarak ardından Distribution Point’e güncelleme dağıtılacaktır ve hedef collection’a gönderecektir, Böylece bu işlemleri otomatikleştirmiş oluruz.

Şimdi bu işlemleri adım adım açıklayalım ;

  1. Öncelikli işlemimiz C:\ Dizini altında ADR ile alakalı klasör oluşturma işlemi sağlarız. Bu klasör internetten güncellemeleri indirmek için işimize yarayacak.

2. Ardından SCCM Console ekranına gelerek ” Sofware Library “ bölümü altında bulunan ” Software Updates “ klasörü altında bulunan ” Automatic Deployment Rules “ seçeneğine sağ tıklayarak “Create Automatic Deployment Rule” seçeneğini seçeriz.

3. Oluşturacağımız Rule için isim olarak “ADR_Monthly” adını veririz. (Organizasyon yapınıza göre istediğiniz gibi isimlendirme sağlayabilirsiniz ) Dağıtımı hangi collection’a yapacağımızı seçeriz. Normalde önerilen olarak ADR’yi toplu dağıtımlar için kesinlikle kullanmamalıyız . Nedeni ; Güncellemelerle alakalı birşey ters giderse ( Blue Screen problemleri, Yalnış güncelleme gönderimi , Tavsiye edilmeyen güncellemeler gibi ) organizasyonunuzdaki tüm bilgisayarları etkileyebilir. Bu yüzden ilk öncelik test makinelerinde ADR üzerinden gönderiyor olacağınız update’leri denemenizi tavsiye ederim. İlgili collection’u seçtikten sonra her zaman ve her ay yeni bir Software Update Group oluşturması için “Create a New Software Update Group” seçeneğini seçeriz.

Template bölümünde ; .xml uzantılı yada belirli script’lerde oluşturulan şablonlarımız mevcutsa bunu Configuration Manager yapımıza import edebiliriz.

Ardından ” Enable the deployment after this rule is run “ seçeneğini işaretleyerek ADR her işleminde yeni bir Software Update Group oluşturuyor olacaktır.

4. Deployment göndermiş olduğumuz bilgisayarları uyku durumdan çıkarmak için ” Use Wake-on-LAN to wake up clients for required deployments ” seçeneğini işaretleriz.

Güncellemeleri indirirken ve yüklerken tüm mesajları almak istiyorsak , ” Detail Level “ bölümünü “All messages” olarak seçeriz.

Ardından ADR tarafında oluşturulan kurala göre tüm yazılım güncellemelerini otomatik dağıtmak için ” Automatically deploy all software updates found by this rule , and approve any license agreements “ seçeneğini işaretleriz. Ardından ” Next ” seçeneğini seçerek devam ederiz.

5. ” Next “ seçeneğini seçtikten sonra istediğimiz kriterleri seçebiliriz. Bu kriterlere göre güncellemeler indirilerek hedef cihazlara dağıtılacaktır. ( Organizasyon yapınıza göre değişiklik gösterebilir )

6. ” Search criteria ” bölümünün altında seçtiğimiz kriterlerde ” items to find “ seçeneğini seçerek isteğimize veya yapımıza göre konfigürasyonlar seçeceğiz. Ayarlamış olduğumuz seçenekler aşağıda belirtildiği gibidir ;

-Date Released or Revised : Lab ortamım olduğundan dolayı 8 Ay öncesi olarak seçeriz.

-Product : Yapımızda bulunan İşletim Sistemlerini seçeriz.

-Required : Bir Bilgisayar yada Birden fazla Bilgisayara gerekli anlamına gelir.

-Severity : Kritik Update’ler indirilsin.

-Update Classification : Critical Update ve Security Update’leri indirsin anlamına gelir.

Bu kriterlere uyan güncellemeler indirilecektir ve her ay seçmiş olduğumuz Collection’daki hedef cihazlara dağıtılacaktır. Control için “Preview” seçeneğini seçerek Önizleme amaçlı bu kriterlere uyan Update olup olmadığını kontrol ederiz.

Seçmiş olduğumuz kriterlere göre 1 adet update bulduğunu görmüş oluruz. Ardından ” Close “ seçeneğini seçerek pencereyi kapatırız.

“Next” seçeneğini seçerek devam ederiz.

7. ” Next “ seçeneğini seçtikten sonra ; “Run the rule after any sofware update point synchronization “ seçeneğini seçersek ; Kural çalıştırıldıktan sonra yazılım güncellemeleri otomatik senkronize olacaktır. Yani Microsoft tarafından yaynlanan güncellemeler için Configuration Manager ile WSUS servisi otomatik senkronize olacaktır.

Veya ilgili kuralı Microsoft Update’lerinin yayınlandığı zamana ayarlayabiliriz. Bunun için ilk olarak “Run the rule on a schedule” seçeneği seçerek ardından “Customize” seçeneğini seçeriz. Schedule zamanını “Monthly” olarak seçerek ” Second Wednesday ( Çarşamba) “ olarak konfigure ederek “Ok” seçeneğini seçeriz.

8. ” Next “ seçeneği seçerek devam ederiz.

9. Kurulum süresini “As soon as possible “ seçeneğini seçerek mümkün olan en kısa sürede işlemlerin gerçekleştirilmesini istediğimiz için ilgili seçeneği işaretleriz. “Installation Deadline ” bölümünde ise ” Specific Time “ seçeneğini işaretleyerek ,güncellemelerin kurulum süresini 7 güne kadar zamanlayabiliriz. Ardından “Next” seçeneği ile devam ederiz.

10. ” Next ” seçeneğini seçtikten sonra ilgili ekranda “Software Update Installation” seçeneği seçerek güncellemeleri yükle , “System Restart ( if necessary)” seçeneğini seçerek Lab ortamımızda işlem yaptığımızdan dolayı sistemin yeniden başlatılması için ilgili seçeneği seçeriz. 3.Bölgede ( If any update in this deployment requires a system restart , run updates deployment evulation cycle after restart ) bulunan seçeneği işaretleyerek ; İlgili Deployment sonucunu mümkün olan en kısa sürede bize vermesi için işaretleme sağlayarak “Next” seçeneğini seçeriz.

11. Bu ekranda ise “Generate an alert when this Rule fails” seçeneğini işaretleriz. Güncellemenin Başarısız olması durumunda Alert üretecektir. “Next” seçeneğini seçerek devam ederiz. “ Operations Manager alerts “ bölümünde , yapınızda System Center Operation Manager ürünü var ise bu durumların hepsinin alert üretmesini sağlayabilirsiniz.

12. Bu ekrana geldiğimizde ; Artık her ay , Her seferinde yeni bir dağıtım paketi oluşturması için “Create a new deployment package” seçeneğini seçeriz. İlgili Deployment Rule için “Name” belirleyerek ; İlk başta updatelerin indirilmesi için oluşturulan klasörün yolunu kopyalarak ” Package Source “ kutucuğuna yapıştırırız. “Next” seçeneğini seçeriz.

Var olan Deployment paketiniz mevcut ise ” Select a deployment package ” seçeneğini seçebilirsiniz.

13. Yapımızdaki Distribution Point rolünde olan sunucumuzu ” Add “ butonuna tıklayarak ekleriz. Ardından ” Next ” seçeneği ile devam ederiz.

14. “Download software updates from the Internet” seçeneğini seçerek ; Güncellemeleri internetten indireceğiz olarak seçeriz. “Next” seçeneği ile devam ederiz.

15. ” Next ” seçeneğini seçeriz.

16. Herhangi bir değişiklik yapmadan ” Next “ seçeneğini seçeriz. ( Önceki makalelerimizde değinmiştik bu seçeneklere kontrol edebilirsiniz )

17. “Close” seçeneğini seçerek ; ADR oluşturma işlemini tamamlamış oluruz.

18. ADR oluşturulma işlemi sağlandı. Bundan sonraki süreçte herhangi bir işlem yapmamıza gerek kalmamaktadır. Tüm görevleri ADR’nin mucizevi özelliğine bırakabilirsiniz. Kriterlere göre tanımladığımız konfigürasyona göre güncellemeler bu kriterlere uyarsa indirecek ve ardından grup oluşturarak Hedef Collection’daki bilgisayarlara dağıtım sağlanacaktır.

19. Test amacıyla ADR Güncelleme süresini anında şeklinde ayarlamıştık. ilgili sayfayı ” Refresh ” işlemi gerçekleştirdiğimizde güncellemelerin indirildiği tarih, saat bilgisini ve durumunu görürüz.

20. İndirilen update’ler paylaşım sağlamış olduğumuz klasöre indirildiğini görürüz.

21. Console ekranında ” Deployment Packages “ seçeneğini seçerek ; Oluşturmuş olduğumuz ADR’nin dağıtıldığını görmüş oluruz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu