Cloud Computing

Microsoft Azure Sanal Sunucular Üzerinde VNET Değiştirme

Merhaba arkadaşlar başka bir Microsoft Azure makalesi ile yine beraberiz. Bugünkü konumuz birçok kişinin merak ettiği bir konu ve bana da bu konuda oldukça çok soru geliyor. Bugün size anlatmak istediğim konu bir Azure üzerinde çalışan bir sunucunun VNET’ ti nasıl değiştirilir.

Bunun için ilk olarak Azure Portala giriş yapıyoruz. Daha sonra VNET’ i değiştireceğimiz VM’ i seçiyoruz.

clip_image001

                Özelliklerinden Dashboard üzerine geliyoruz ve alt kısımda disks sekmesine bakıyoruz. Burada sanal sunucunun diskinin ismi yer almakta. Eğer sanal sunucu üzerinde birden fazla disk varsa yine burada görebilirsiniz. Diskin ismini not edelim ya da en kolay bir ekran görüntüsü alalım.

clip_image002

 

Daha sonra aşağıdaki sanal sunucuyu yönettiğimiz menüden sanal sunucumuzu siliyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken çok önemli bir husus var. Sanal sunucuyu silerken KEEP THE ATTACHED DİSKS !!! seçiyoruz. Arkadaşlar lütfen buna dikkat edin. Yoksa delete attached disk dersek bütün sanal sunucuyu kaybederiz.

clip_image003

Sanal sunucumuzu siliyoruz fakat disk imiz duruyor. Aşağıdaki uyarıda da zaten bunu bize tekrardan söylüyor ve OK diyerek sanal sunucun sadece konfigürasyon dosyalarını siliyoruz.

clip_image004

Silme işlemi tamamlandıktan sonra. Diskimizi kontrol ediyoruz. Bunun için Portal üzerinden Virtual Machines tabından Disks ekranına gidiyoruz. Diskimiz orada duruyorz aldığımız ekran görüntüsü ile karşılaştırdığımızda diskimizin doğru disk olduğunu görüyoruz. Dikkat etmemiz diğer bir hususta Attached To bilgisinin boş olması. Artık diskimizi yeni bir sanal sunucu oluşturmak için kullanabiliriz.

clip_image005

Şimdi sıra geldi elimizde diski yeni bir sanal sunucu oluştururken kullanmaya. Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi klasik bir şekilde sanal sunucu oluşturmak için FROM GALLERY ye gidiyoruz.

clip_image006

Açılan menüden en aşağıdaki MY DISKS sekmesine basıyoruz ve karşımızda kullanabileceğimiz ve hiçbir sanal sunucuya bağlı olmayan disklerimizi görüyoruz. Bizim test için kullandığımız diskimizde orada. Diskmizi seçerek ilerliyoruz.

clip_image007

Bu bölümde daha önce kullandığımız sanal sunucu ismimizi ve sanal sunucu tipimizi seçip ilerliyoruz.

clip_image008

İşte burada artık yeni VNET timizi seçebiliriz. İstediğimizi VNET ti seçerek ilerliyoruz.

clip_image009

Son bölümde istersek ekstra olarak yüklü olmayan extensionslarıda yükleyebiliriz. VM Agent zaten yüklü gibi bir uyarı veriyor bu son derece normal. Biz zaten çalışan bir sanal sunucun diskini kullanıyoruz. OK diyerek kurulumu bitiyoruz.

 

clip_image010

Kurulum bittikten sonra Internal IP mizi kontrol edersek artık sunucumuz yeni VNET timizden IP alıyor.

clip_image011

İşte Microsoft Azure üzerinde bir sanal sunucun VNET tini bu şekilde değiştirebiliyoruz. Yeni bir Microsoft Azure makalesinde görüşmek üzere hoşçakalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu