Blog

Google Bard Nedir? Google Bard Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Google Bard, Google tarafından tasarlanmış yapay zeka destekli bir sohbet robotudur. Bard, insan konuşmalarını simüle etmek için doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimi kullanır. 

Sohbet robotu metin, kod ve görüntülerden oluşan geniş bir veri tabanı üzerinde eğitilmiştir. Bard ayrıca doğrudan web’den güncel bilgilere erişebilir.

Bu şekilde, Bard’ı e-posta’ları yanıtlamak, pazarlama içeriği yazmak, belgeleri çevirmek, toplantı notlarını özetlemek ve çok daha fazlası gibi bir dizi göreve yardımcı olmak için kişisel bir yapay zeka asistanı olarak kullanabilirsiniz.

Bard ile 2028 yılına kadar 51,8 milyar dolarına ulaşması beklenen ve hızla büyüyen yapay zeka pazarına girmiş olan Google, tabii ki bu pazarda yalnız değildir. ChatGPT ve Microsoft Bing gibi diğer araçlar da pazara hakim olmak için Bard ile rekabet etmektedir. Bu teknoloji, Surfer AI ve ChatSonic gibi yapay zeka araçlarıyla pazarlama da dahil olmak üzere tüm sektörleri dönüştürme gücüne sahiptir.

İlgili İçerik: ChatGPT ve Bard: Kodlama için Hangisi Daha İyi?

Google Bard Nedir?

Google Bard, gelişmiş, yapay zeka destekli bir sohbet botudur. Bard, metin, kod ve görüntülerden oluşan veri kümeleri üzerinde eğitilen yeni nesil büyük dil modelleri (LLM) tarafından desteklenmektedir.

Google, Bard’ı yardımcı bir asistan olarak konumlandırır. Siz bir soru yazarsınız ve Bard web’deki güncel olaylardan ve bilgilerden yararlanarak yapılandırılmış bir yanıt oluşturur. Bu şekilde Bard, Google’ın bilgiyi erişilebilir ve kullanışlı hale getirme misyonuyla uyumlu hale gelir. 

Birçok kullanım alanı ile Bard, size aşağıdaki şekilde yardımcı olabilir: 

  • Yaratıcı özetler, şiirler, kodlar, komut dosyaları ve e-postalar gibi farklı metin biçimleri oluşturma.
  • Açık uçlu ve zorlayıcı sorulara yanıt alma.
  • Yeni bir şeyler öğrenme.
  • Metin çevirme.

Bard, Play Store ve Apple Store’da bir uygulama olarak da mevcuttur.

İlgili İçerik: Google Bard ile Kod Yazmada Yeni Bir Dönem Başlıyor: ChatGPT’ye Rakip Olabilir mi?

Google Bard Ne Zaman Yayınlandı?

Google Bard ilk olarak Şubat 2023’te Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pichai tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu. O gün Bard yalnızca güvenilir test kullanıcılarına açıldı. 

Birkaç hafta sonra, 21 Mart 2023’te Bard ABD ve İngiltere’de halka açıldı. Temmuz 2023’e kadar Bard 240’tan fazla ülke ve bölgede ve 40’tan fazla dilde kullanılabilir hale geldi. 

İlgili İçerik: Google’ın Bard Yapay Zekası Google Sheets’de Kod Yazmanıza Yardımcı Olacak

Bard’ın piyasaya sürülmesi tartışmalara yol açmadı.

Google tarafından paylaşılan bir örnekte Bard, yanlış bilgiler paylaştı.

Google bu fırsatı, Bard’ın web’deki bilgilerden yararlanan deneysel bir araç olduğunu vurgulamak için kullandı. Bu yüzden hatalar yapabilmesinin mümkün olduğunu söylemeye çalıştırlar. Bu nedenle, tüm yapay zeka dil modellerinde olduğu gibi, Bard’da da bilgileri doğrulamanız gerekir. 

Sohbet robotu sürekli öğrenir ve gelişir. Bard şimdiye kadar dokuz güncelleme yaptı. Bazı önemli güncellemeler aşağıdaki şekildedir:

  • Nisan 2023: Bard, 20’den fazla programlama dilinde kod yazmanıza yardımcı olabilir. 
  • Mayıs 2023: Google, Bard’ın daha gelişmiş bir büyük dil modeli olan PaLM 2’yi benimsediğini duyurdu. Bard artık 180’den fazla ülkede üç dilde kullanılabiliyor. 
  • Temmuz 2023: Bard 40’tan fazla yeni dilde kullanılabilir hale geldi ve 27 AB ülkesinin tamamı ve Brezilya da dahil olmak üzere daha fazla ülkeye yayıldı. Artık görüntü yüklemek için Bard’da Google Lens’i kullanabilirsiniz. Bard ayrıca 40’tan fazla dilde metin okuma özelliği kazandı.

Google Bard Nasıl Çalışır?

Bard, Google’ın en yeni büyük dil modeli olan Pathways Language Model 2 (PaLM 2) tarafından desteklenmektedir. PaLM 2, metin, kod ve görüntülerden oluşan geniş bir veri kümesi üzerinde eğitilmiştir.

Bu, Bard’a dünyayı daha iyi anlama ve gelişmiş akıl yürütme görevlerini, çok dilli çeviriyi ve doğal dil oluşturmayı gerçekleştirme yeteneği kazandırır. 

PaLM 2’ye geçmeden önce, Bard başlangıçta Google’ın Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) tarafından destekleniyordu.

Her iki dil modeli de benzer şekilde çalışır; ancak PaLM 2 daha yeni, daha verimli ve gelişmiş bir yapay zeka sürümüdür. 

LaMDA metin ve koddan oluşan bir veri kümesi üzerinde eğitilirken, PaLM 2 metin, kod ve görüntüleri içeren bir veri kümesi üzerinde eğitilmiştir.

Ayrıca, LaMDA diyalog tabanlı uygulamalar için tasarlanırken, PaLM 2 çeviri, yazma ve kodlama dahil olmak üzere daha geniş bir görev yelpazesi için tasarlanmıştır.

Bu, PaLM 2’li Bard’ı yanıtlarında daha çok yönlü ve görsel hale getirir. 

Google Bard Kimler İçindir?

Bard, kişisel Google hesabı olan ve üretken yapay zekanın gücünden yararlanmak isteyen herkesin kullanabileceği bir araçtır.

bard.google.com adresini ziyaret edip Gmail adresinizi kullanarak Bard’a kaydolabilirsiniz.

Kurulumu tamamladıktan sonra Bard’ın inanılmaz yeteneklerini keşfetmeye başlayabilir ve bu gelişmiş yapay zeka sohbet robotunu sizin için çalıştırabilirsiniz.

Bard şu anda 240’tan fazla ülke ve bölgede ve 40 dilde insanların kullanımına sunulmuştur.

İnsanlar Bard’ı araştırma, içerik yazma, kodlama ve yeni bir şeyler öğrenme gibi bir dizi görevi yerine getirmek için kullanabilir.

Google, Bard ile bilgiyi daha erişilebilir ve kullanışlı hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Örneğin, karmaşık konuları basitleştirmek için Bard’ı kullanabilirsiniz.

Bard, web’de bulunan bilgileri sentezleyerek size oldukça kolay bir yanıt verecektir.

Bard’ı diğer yapay zeka dil modellerinden ayıran şey, görüntüleri analiz etme yeteneğidir.

Örneğin, bir resim yükleyebilir ve Bard’dan bunun için bir Instagram başlığı yazmasını isteyebilir veya belgeleri ve notları özetlemek için kullanabilirsiniz.  

En iyi sonuçları elde etmek için Bard’a yönlendirmelerinizde biraz bağlam verebilirsiniz. Onu ne kadar çok bilgiyle beslerseniz, yanıtları o kadar kullanışlı ve kişiselleştirilmiş olacaktır.

Bard ayrıca ön yazılar, özetler, stratejiler ve e-postalar dahil olmak üzere içerik yazmanıza da yardımcı olabilir.

Ayrıca Bard çıktısını doğrudan Gmail veya Docs’a aktarma seçeneğiniz de vardır.

Google Bard Güvenilir mi?

Google Bard her zaman tam olarak güvenilir değildir. Sohbet robotu hala deneyseldir, bu nedenle yanlış veya yanıltıcı bilgiler sağlayabilir.

Bard, verilere maruz kalarak öğrenir. Bard ile etkileşime girdiğinizde, Google konuşmanız, kullanım bilgileriniz ve geri bildirimleriniz hakkında veri toplar.

Bard’a her yanıt için olumlu ya da olumsuz görüş bildirebilirsiniz.

Google bu verileri ürünlerini ve makine öğrenimi teknolojilerini iyileştirmek ve geliştirmek için kullanır. Dolayısıyla, Bard’ı ne kadar çok kişi kullanır ve geri bildirimde bulunursa, sohbet robotu doğru bilgi verme konusunda o kadar iyi hale gelecektir. 

Bu sınırlamayı aşmak için Bard’ın içindeki ”Google it” çubuğunu kullanarak sorunuzun konusuyla ilgili bir Google araması başlatabilirsiniz.

Diyalog uygulamaları için herhangi bir dil modelinde olduğu gibi, kendi doğruluk kontrolünüzü yapmanız gerekir.

Bard Ücretli mi?

Google Bard ücretsizdir. Google hesabı olan herkes Bard’a erişebilir. 

Bu hizmetin, Google’ın kitlesel hizmetlerinin çoğu gibi ücretsiz kalmaya devam etmesi muhtemeldir. Ayrıca, dil modeli kullanım verileri üzerinde çalışır.

Yani Bard’ı ne kadar çok kişi kullanırsa, sohbet robotu o kadar akıllı hale gelecektir.

Google Bard vs. ChatGPT

Hem Bard hem de ChatGPT diyaloğa dayalı yapay zeka sohbet robotlarıdır. Dolayısıyla örtüşen kullanım durumları ve işlevleri vardır. ChatGPT, Bard’dan birkaç ay önce Kasım 2022’de OpenAI tarafından piyasaya sürüldü. Her iki sohbet robotu da farklı dil öğrenme modelleri tarafından desteklenmektedir. 

İkisi arasındaki temel farklar aşağıdaki şekildedir:

1. Kullanım alanları

ChatGPT metin verileri üzerinde eğitilmiştir. Bard ise metin, kod ve görüntüler üzerinde eğitilmiştir. Bu, Bard’ı çeşitli kullanım durumlarına sahip daha çok yönlü bir araç haline getirir. Bard’a görseller yükleyebileceğiniz gibi görsel yanıtlar da bekleyebilirsiniz. ChatGPT yalnızca metin çıktısını kabul eder ve döndürür. 

Bu nedenle Bard, ChatGPT’ye göre daha geniş bir görev yelpazesi için tasarlanmıştır. Her ne kadar bunun ötesinde bir kullanım alanı bulmuş olsa da, ChatGPT öncelikle diyalog tabanlı uygulamalar için tasarlanmıştır.

Ayrıca, Bard web’deki güncel bilgilerden yararlanırken, ChatGPT yalnızca Eylül 2021’e kadar olan bilgiler hakkında bilgi sahibidir. 

2. İşlevsellik

Google Bard, ChatGPT’den daha fazla işlevsellik sunar.  Bard, metnin yanı sıra kod ve görüntüleri de işleme yeteneğine sahiptir.

Ayrıca Bard’ın çıktısını değiştirebilir, derecelendirebilir, paylaşabilir ve doğrudan Google Docs veya Gmail’e aktarabilirsiniz. ChatGPT yalnızca çıktısını derecelendirmenize izin verir.

Ayrıca Bard, cevaplarının doğruluğunu kolayca kontrol etmenizi sağlayan entegre bir Google çubuğuna sahiptir. 

ChatGPT’nin hem ücretsiz hem de ücretli bir sürümü vardır.

Ücretli sürüm, yoğun saatlerde bile daha hızlı yanıt süreleri gibi ek avantajlar sunar, ücretsiz web sürümünün zaman zaman çöktüğü bilinmektedir. 

3. Dil modelleri

Bard ve ChatGPT farklı dil modelleri tarafından desteklenmektedir. Bard, Google’ın dil modeli olan PaLM 2 tarafından desteklenmektedir. Bu model, konuşma tarzı metin yanıtları sağlamanın ötesinde çok sayıda görevi yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. 

Bu arada ChatGPT, konuşma tarzında etkileşim kurmak için tasarlanmış InstructGPT’ye benzer bir dil modelidir.

Google Bard vs. Microsoft Bing

Bing, Bard’a benzer şekilde, sorularınızı yanıtlamak için web’deki bilgilerden yararlanan bir diyalogsal yapay zeka sohbet robotudur.

Bing, motorun arama verilerinden yararlanmak için ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiyi birleştirdi.

1. Kullanım örnekleri

Bing en iyi soru-cevap formatında çalışır. Amacı bilgi sağlamaktır.

Bard’a benzer şekilde, aramadan gerçek zamanlı veri çekme özelliğine de sahiptir. Bing’in en yeni sürümü, basit bir sohbet robotundan ziyade bir yapay zeka asistanı olarak da konumlandırılmasıdır.

2. İşlevsellik

Bing son zamanlarda resim yükleme, sesli aramayı kullanma, farklı dillerde sohbet etme ve daha karmaşık sorular sorma gibi yeni işlevler eklemektedir.

Bunların hepsi Bard’ın paylaştığı işlevlerdir. Bard, yanıtları dışa aktarma, sabitleme ve paylaşma gibi birkaç ek işleve sahiptir.

Bard’ın Google it düğmesine benzer şekilde, Bing’in kendi doğruluk kontrol mekanizması vardır. Sohbet robotu her cevabın altında doğrudan kaynaklara atıfta bulunur.

3. Dil modelleri

Bard, Google’ın kendi dil öğrenme modeli olan PaLM 2’yi kullanır. Bing, ChatGPT ile aynı dil modeli olan GPT-4 tarafından desteklenmektedir.

Bununla birlikte, bunun üzerinde kendi katmanı vardır. Çünkü ChatGPT’den farklı ve Bard’a benzer şekilde Bing’in aramadan gelen bilgilere erişimi vardır.

Google Bard Alternatifleri

Google Bard şüphesiz yapay zeka ve üretici dil teknolojisinin etkileyici bir kullanımıdır. Bununla birlikte, piyasadaki türünün tek örneği değildir. Sürekli güncellemeler almaya devam eden çeşitli Google Bard alternatifleri vardır. 

Özellikle ChatGPT ve Microsoft Bing, Bard’a yakından benzeyen alternatiflerden ikisidir. 

Aşağıda, Google Bard alternatiflerinin her biri hakkında daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz:

1. Surfer AI

Surfer AI, arama motorlarında sıralamaya giren uzun biçimli içerikler oluşturmanıza yardımcı olan bir içerik yazma aracıdır. ChatGPT 4 ile aynı temel üretici yapay zeka modelini kullanır.

Araç, en üst sıralardaki sayfaları analiz etmek ve SEO içeriği yazmak için eğitim verileri üzerine katmanlanmış kendi özel algoritmasını kullanır.

Konunuzla ilgili anahtar kelimeleri ve konuşma noktalarını içeren bir makale oluşturmak yaklaşık 20 dakika sürer.

2. ChatGPT

Web tabanlı ChatGPT, Bard’a başka bir alternatif olabilir. Aracın 3.5 sürümü ücretsizdir ve şimdiden içerik pazarlaması, akademisyenler ve araştırma alanlarında benimsenmiştir.

Aslında ChatGPT, Statista’ya göre ABD’de pazarlama amacıyla kullanılan önde gelen yapay zeka üretim aracıdır.

Web tabanlı ChatGPT’nin ücretsiz sürümünün dezavantajı, çok sayıda kişi kullandığında yavaşlamasıdır. Ayrıca, görsellerin ve dışa aktarma özelliklerinin eksikliği de dahil olmak üzere Bard’a kıyasla daha az işlevselliğe sahiptir.

Ücretsiz ChatGPT’nin bilgisi 2021’e kadar olan olaylarla sınırlıdır.

3. Microsoft Bing

Microsoft, OpenAI ile ortaklık kurarak ve ChatGPT’nin teknolojisinden yararlanarak arama destekli bir sohbet robotu olan Bing’i yaratmıştır.

Bing ile kullanıcılar standart Bing arama sonuçlarını ve GPT-4 tarafından oluşturulan bir yanıt alır. Ayrıca yapay zeka ile etkileşime girebilir ve aramalarını hassaslaştırabilir. 

Son zamanlarda Microsoft Bing, aramanıza resim yükleyebilme gibi yeni yapay zeka özelliklerini de tanıtmıştır. Yeni özelliklerin eklenmesi Bing’i Bard’a daha benzer hale getirir.

4. YouChat

YouChat, diyalogsal bir arama motoru olarak konumlandırılmış bir yapay zeka sohbet robotudur. Şirket, daha iyi bir arama motoru deneyimi sağlamak için yapay zekayı kullanmayı hedefler. 

Arama motoru, mantıksal akıl yürütme, kodlama gerektiren karmaşık soruları yanıtlamanıza ve güncel bilgileri bulmanıza yardımcı olabilir.

YouChat, verilerini web’den alır ve kaynağa giden bağlantılarla birlikte sunar. Bu şekilde kaynağı inceleyebilir ve yanıtları kontrol edebilirsiniz.

YouChat’i kullanmak için bir Google hesabına ihtiyacınız vardır. Hem ücretsiz hem de ücretli bir sürümü bulunur.

5. Jasper Chat

Jasper Chat, iş, satış ve pazarlama performansını artırmak için oluşturulmuş bir yapay zeka sohbet robotu metin yazarlığı aracıdır. Yapay zeka, özellikle markayla ilgili yaratıcı içerik oluşturmak isteyen şirketlere yönelik metin üretmeye odaklanmıştır.

Jasper Chat bir arama motoru olarak kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Hedef kitlenizi veya anahtar kelimelerinizi belirterek Jasper’ı markanız üzerinde eğitebilirsiniz.

6. ChatSonic

“Süper güçlere sahip bir ChatGPT alternatifi” olarak pazarlanan ChatSonic, yapay zeka tabanlı bir metin ve resim oluşturucu ile Google Arama tarafından desteklenen bir yapay zeka sohbet botudur. 

İş ve pazarlama dünyasına hitap eden ChatSonic, e-posta, blog yazısı ve yapay zeka sanatı gibi metin içerikleri oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Ücretsiz web sürümünü kullanabilir veya hareket halindeyken kişisel asistanınız olması için ChatSonic uygulamasını indirebilirsiniz.

  • Google Bard, araştırma yapmak, içerik yazmak, kod yazmak, plan yapmak ve çok dilli bir çevirmen olarak hareket etmek için kişisel bir asistan olarak kullanabileceğiniz çok yönlü bir üretken yapay zeka aracıdır.
  • Bard, sohbet botunun doğal dili anlamasına ve üretmesine yardımcı olan iki güçlü doğal dil modeli olan LaMDA ve PaLM 2 üzerine inşa edilmiştir.
  • 240’tan fazla ülke ve bölgeden kullanıcılar Bard’ı 40’tan fazla dilde kullanabilir.
  • Bard yanlış veya yanıltıcı bilgiler üretebilir.
  • Surfer AI, ChatGPT, Microsoft Bing, ChatSonic ve Jasper Chat dahil olmak üzere Bard gibi bir dizi alternatif dil üretme aracı vardır.

Özetle, Google Bard yapay zeka dünyasında dalgalar yaratmaktadır. Google’ın yapay zeka alanındaki güçlü ilerlemeleri ve yeni keşifleriyle desteklenen Bard, yapay zeka asistanınız olarak görev yapar.

Sohbet robotu, Google’ın gerçek zamanlı web bilgilerinden yararlanarak soruları yanıtlar ve görevleri yerine getirir. Bu, Bard’ın her zaman doğru bilgi ürettiği anlamına gelmez.

Her yapay zeka aracında olduğu gibi, sınırlamalarının farkında olmanız ve yeni güncellemeleri takip etmeniz gerekir.

Ayrıca, Bard popüler tek chatbot değildir. Google, ChatGPT, Bing Chat, ChatSonic, YouChat vb. gibi piyasadaki diğer akıllı sohbet robotlarıyla rekabet eder.

Bu güçlü araçlar, teknolojiyle daha doğal ve sezgisel yollarla etkileşim kurmamızı sağlayarak hayatlarımızı dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, tamamen güvenilir yapay zeka sistemleri oluşturmak için uzun bir zamana ihtiyaç vardır.

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, Bard ve diğer yapay zeka araçlarının benimsenme oranının artması ve dünya çapında daha da fazla kullanıcıya ulaşması beklenmektedir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu