Blog

Yeni Başlayanlar İçin 10 Yapay Zeka Kitabı

Herkese Selamlar ! Özellikle yapay zeka üzerine ücretli olarak çok fazla eğitim var . Aynı zamanda ücretsiz olarak bir çok video yayın sitelerinde yine benzer eğitimler var . Ben her zaman yazılı yayınlardan yanayım.  Sebebi ise elimin altında güvenilir bir kaç kaynak olması hep hoşuma gitmiştir. Hem sıkıldığımda okumak hemde okurken bir çok şeyi düşündürmesi cidden güzel bir olay bence. Özellikle son bir kaç yılda yapay zekanın tırmanışa geçmesi ile programlama dünyasına sırf bu sebepten dolayı giriş yapanlar ya da uzun süredir programlama ile ilgilenip yavaş yavaş yapay zeka tarafına geçmek isteyenler söz konusu. Yani kitapların hepsi başlangıç seviyesine hitap etmekte . Onları da düşünerek popüler yapay zeka kitaplarını sizler için topladım . Yalnız hepsi ingilizce şimdiden sizlere söylüyorum .      

Artificial Intelligence: A Modern Approach (3rd Edition)

By Stuart Russell & Peter Norvig

Bu kitap yapay zekaya doğrudan bir bakış açısına sahip , lisans ya da yüksek lisans içerisinde yapay zeka ile ilgili bir ders alıyorsanız bu kitabu kaynak olarak kullanabilirsiniz . İçerisinde ise arama algoritmaları , doğal dil işleme ve oyun teoremleri üzerine bilinmesi gereken konulara ağırlık verilmiş .  

Artificial Intelligence Basics: A Non-Technical Introduction

By Tom Taulli

Tom Taulli’nin yazmış olduğu kitap içerisinde standart yapay zeka konularına hakim olursunuz . Yapay zeka , derin öğrenme , makine öğrenimi, robotik ve daha bir çok alan . Kitabı diğerlerinden farklı kılan nokta ise yapay zekanın ve yapay zekanın ihtiyaç duyduğu veriler üzerinde çalışılırken etik durumu ile sosyal problemlere de  değinilmiş olmasıdır .

Machine Learning For Dummies

By John Paul Mueller and Luca Massaron

         Machine Learning yani makine öğrenimi üzerine yazılmış olan bu kitapta ise temel örneklerin yanı sıra fraud detection , credir scoring ve automation alanları üzerinde durulmuş . Makine öğreniminin yanı sıra büyük veriyede değinilmiştir .

Neural Networks: A Visual Introduction for Beginners

By Michael Taylor

      Açıkçası benim aralarında favorim bu kitap diyebilirim . Sebebi ise yapay zeka, makine öğrenimi , derin öğrenme gibi alanların temeli aslında yapay sinir ağlarıdır . Yapay sinir ağları makine ve derin öğrenme ile nasıl alakalı , makine ve derin öğrenme yapay zeka ile nasıl alakalı bunların arasında büyük veri nerede kalıyor bunu güzel bir şekilde açıklamış .  

Artificial Intelligence: Foundations of Computational Agents, 2nd Edition

By David L. Poole and Alan K. Mackworth

Poole ve Mackworth bilgisayar bilimleri içerisinde gerçekten saygı duyulan iki hoca . Yazdıkları kitap içerisinde ise yapay zeka içerisinde kullanılabiliecek akıllı hesaplama etmeni konseptinden ( intelligent computational agents ) başarılı bir şekilde bahsedilmiş.  

Artificial Intelligence: An Essential Beginner’s Guide to AI, Machine Learning, Robotics, The Internet of Things, Neural Networks, Deep Learning, Reinforcement Learning, and Our Future

By Neil Wilkins

2019 yılında yayınlanan bu kitap gerçekten güncel bilgilere sahip . Klasik yapay zeka konularının yanı sıra insan beynini bilgisayar simülasyonu gibi nasıl davranması gerektiği de ele alınmıştır .

Artificial Intelligence By Example

By Denis Rothman

Denis Rothman tarafından yazılan bu kitap diğer bir favorim diyebilirim. Sebebi ise kitaplara baktığımız da özellikle eski kitaplara bakıyorsak içerisinde gerçek hayata uyarlanmış örnekler ciddi anlamda az . Bu kitapta ise yapay zekanın , block chain ve nesnelerin interneti içerisinde nasıl kullanıldığına dair güzel örnekler söz konusu .

Artificial Intelligence for Humans

By Jeff Heaton

Jeff Heaton tarafından yazılmış bu kitap ise yapay zeka içerisinde kullanılan ileri düzey matematiksel hesaplamalardan bahsetmektedir . Aynı zamanda doğrusal regresyon , hata hesaplama , kümeleme ve daha bir çok konudan bahsetmektedir .

Machine Learning for Absolute Beginners: A Plain English Introduction

By Oliver Theobald

         Theobald tarafından hazırlanmış bu kitap içerisinde genelde teknik terimlere ve bu alanda ilerlemek isteyenlere tam olarak jargon içerisinde yer alan ifadeler ne anlama geliyor güzel bir şekidle açıklanmış .

The Quest for Artificial Intelligence: A History of Ideas and Achievements

By Nils J. Nilsson

         “Ben herhangi bir konuya başlamadan önce tarihini okurum” diyenlerdenseniz Nilsson tam olarak sizi düşünerek yazmış bu kitabı . Yapay zeka , makine öğrenimi , derin öğrenme ortaya nasıl çıktı?

İlk ortaya çıkışından bu zamana kadar evrimi nasıl gerçekleşti ? Bu tarz sorulara cevap vermekte . Aynı zamanda ise yapay zeka modern günümüz teknolojisine yüz ve ses tanıma , robotik alanlarına yön veriş şekliylede ele alınmakta .

Bu yazılıkta bu kadar . Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim  . Sizlerined favori kitaplarınız varsa türkçe ya da yabancı dilde yazılmış olanlar yoruma eklemeyi unutmayınız lütfen. Sonraki yazılarda görüşmek üzere hoşça kalın .

Not : Bu yazı https://www.goodreads.com/shelf/show/artificial-intelligence adresi altında yer alan kitaplar arasından seçilerek derlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu