Oracle Data Redaction Nedir? Bölüm -1

Oracle Data Redaction, veri tabanı üzerinde döndürülen verileri maskelemenize ( redaksiyon ) yapmanıza olanak tanıyan bir teknolojidir. Bu sayede tablolarınızda bulunan verileri dilediğiniz şekilde maskeleyebilir ve veri ihlallerinin önüne geçebilirsiniz.

Oracle Data Redaction, veri maskelemesini Transparent data Encryption da olduğu gibi fiziksel olarak yapmaz. Şifreleme ” DBMS_REDACT ” paketine bağlı olarak hazırlanan kurallar dahilinde ve kullanıcı özelinde yapılır. Diğer bir değişle verileriniz Buffer Cache üzerinde daha önceden olduğu gibi raw biçimde tutulur. Ne zaman bir veri çağırılır DMBS_REDACT paketi devreye girerek belirleyeceğiniz yöntemlerde veriyi sunar.

Oracle Data Redaction neden kullanılmalı ?
Uygulamalarınızı ve uygulama kullanıcılarınız her zaman hassas verilerinizi görmesi gerekmez. Örneğin bir müşteri kartında bulunan kişisel bilgiler ( kredi kartı , vatandaşlık numarası vb. ) görülmemesi gerekebilir.

Bununla birlikte KVKK gereği bilgilerin kısmi yada tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Bu süeçlerde Oracle Data Redaction özelliklerini kullanabilirsiniz.

Data Redaction yapabilmek için aşağıdaki örnek resimde olduğu gibi 4 farklı yöntem bulunmaktadır.

Full redaction
Etkilenen sütunda bulunan tüm veriler etkilenir. Full Redaction default değeri ” 0 ” dır. Sütunda bulunan veri tipi NUMBER olarak görünüyorsa , ” 0 ” karakter bir veri türü görünüyorsa boşluk ile değiştirilir.

Partial redaction
Etkilenen sütunda mevcut veririnin belli bir kısmını düzenleyebilirsiniz. Örneğin 16 hani bir kart numarasının baştan yada sondan 8 hane ” * ” ile değiştirilebilir.

Regular expressions.
Yalnızca karakter veri tipleri için düzenlenmiştir. Regular Expressions ile farklı karakterdeki e-posta isimlerini isteğe bağlı olarak düzenleyebilirsiniz.

Random redaction
Veri türü farketmeksizin sütun içerisinde bulunan verilerin her çağırıldığında rast gele gösterildiği yöntemdir. Bu yöntem ile veri çağrıldığında Data Redaction veriyi Random değiştirdiği için her zaman benzersiz görülmektedir.

En çok kullanılan Random Redaction kullanımında bazı önemli detaylar bulunmaktadır.

Oracle Data Redaction ve Oracle Virtual Pricate Database arasındaki farklar

Oracle Data Redaction, SYS ve SYSTEM yada ilk kurulum ile gelen varsayılan şemaları nasıl etkiler ?

Dikkat edilmesi gereken hususlar

Oracle Data Redaction konusuna değindiğimi bu yazı dizimizin ilk bölümünde mevcut özelliğin ne olduğuna baktık. İkinci bölümde ise uygulamalı olarak kullanımı inceleyeceğiz.

Exit mobile version