Blog

En İyi Ücretsiz Yapay Zeka Müzik Araçları

yapay zeka ile müzik

Yapay zeka tabanlı teknolojiler, her geçen gün hayatımızın bir parçası olmaya ve güvenilirliklerini artırmaya devam ettikçe, kullanıcılar da birçok amaç için yapay zeka araçlarına güvenmeye başladı. 

Artık insanlar yazılı içerik oluşturmaktan çeviri yapmaya ve seyahat planlamaya kadar, yapay zeka araçlarında saatlerce zaman harcıyor.

Sadece bu kadar değil!

Yapay zeka artık müzik eserleri üretmek için de kullanılıyor. Müzisyenler ya da beste yapmaya meraklı olanlar, yaratıcı projeleri için ritim ve şarkılar oluşturmak için de yapay zeka araçlarını kullanıyor. 

Yapay zeka tarafından üretilen müzik, uzmanlar arasında bir tartışma konusu olsa da, piyasada şu an kendi yapay zeka şarkınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz yapay zeka müzik oluşturucu mevcut.

Yapay Zekanın Müzik Endüstrisi Üzerindeki Etkisi

Yapay zeka herkesin müzik üretme ve tüketme şeklini değiştirmeye başladı. Müzik şirketleri son birkaç yıldır yapay zekadan faydalanıyor ve bu teknolojiyi özel öneriler, yeni parça önerileri ve ayrıca kişiselleştirilmiş çalma listelerinizi oluşturmak için kullanıyorlar. Örneğin, Spotify’ın algoritmik çalma listeleri, önerilerini kullanıcı dinleme geçmişine ve etkinliğine dayandırmak için yapay zekaya güveniyor.

Ancak yapay zeka aracılığıyla hizmet kalitesini artırabilenler yalnızca büyük yayın şirketleri değil. Müzisyenler de şarkı besteleme ve bu bestelere eşlik eden görseller oluşturma konusunda kendilerine yardımcı olan uygulamaları kullanarak yapay zeka araçlarından yararlanıyor.

Bu noktada bağımsız müzisyenler için maliyet engellerini ortadan kaldıran yapay zeka, geleneksel müzik bestelemeye ucuz bir alternatif sunarak, müzisyenlerin şarkılarını kendi evlerinin rahatlığında bestelemelerine olanak tanıyor.

İlgili İçerik: En İyi 10 Yapay Zeka Grafik Tasarım Aracı

Müzisyenler Yapay Zekayı Nasıl Kullanabilir? 

Yapay zeka araçları son birkaç yıldır müzik endüstrisinde oldukça önemli bir yer edindi. Çünkü yapay zeka uygulamaları şarkı sözü önermekten albüm kapağınızı geliştirmenize, şarkılarınızda ustalaşmanızdan ihtiyacınız olan diğer her şeyi yapmanıza olanak tanır.

Bu noktada eğer bir müzisyenseniz ya da müzik hayatınızda önemli bir yerdeyse, yapay zeka araçları ham yeteneklerinize eşlik edebilir ve çalışmalarınızın bazı yönleri için yararlı bir başlangıç noktası sağlamaya yardımcı olabilir.

Yapay Zeka ile Nasıl Müzik Üretilir?

Çığır açan her teknolojide olduğu gibi yapay zeka da en yeni nesil müzisyenlere seslerini geliştirmeleri için yeni bir temel sağladı. Yapay zeka tarafından üretilen müzikteki özgünlük eksikliğine rağmen bu parçalar yine de sanatçılara üzerinde çalışabilecekleri sağlam bir temel kompozisyon sağlayabilir.

Birçok yapay zeka uygulaması artık yapımcıların melodileri, bas çizgilerini ve synth seslerini kendi yarattıkları bağlam içinde üretmelerine olanak tanımaktadır.

Music Business Worldwide kısa süre önce Çin’de Tencent Music tarafından yapay zeka tarafından üretilen vokallere sahip 1.000’den fazla şarkının yayınlandığını ve bunlardan birinin 100 milyondan fazla dinlendiğini bildirdi. 

Yapay zeka, sizin ya da orijinal bestecinin aklına gelmemiş olabilecek yeni melodik ya da armonik fikirlerin belirlenmesine yardımcı olabilir ve neredeyse anında bir sürü yeni fikir üreterek size zaman kazandırabilir. Teknoloji ayrıca kendi başınıza yapamayacağınız fikirleri de yaratarak size üzerinde çalışabileceğiniz gelişmiş müzik parçaları sunabilir.

En İyi Ücretsiz Yapay Zeka Müzik Araçları

En iyi ücretsiz yapay zeka müzik araçları listesine geçmeden önce, AI tarafından oluşturulan müziklerin halka açık forumlarda tartışmalı olduğunu bilmenizde fayda vardır. Bununla birlikte, sosyal medya platformlarında kullanmak için kısa bir ritme ihtiyacınız varsa, aşağıdaki ücretsiz AI müzik araçlarını kullanabilirsiniz.

1. AIVA

Ücretsiz AI müzik araçları arasında en popüler seçeneklerden biri AIVA’dır. AIVA, kullanıcıların sıfırdan kendi müziklerini oluşturmalarına izin vermenin yanı sıra, kullanıcıların istedikleri müziği oluşturmak için ruh halini, enstrüman türlerini, armonik tekrarları ve daha fazlasını seçmelerine olanak tanıyan kullanışlı bir özellikler yelpazesi sunar.

Bunun dışında, kullanıcılar AIVA’nın genel profiller kütüphanesinden mevcut müzik dosyalarını alabilir ve bunları ihtiyaç ve zevklerine göre düzenleyebilir. Ayrıca rock, pop ve cazdan orkestra ve tekno müziğe kadar önceden ayarlanmış stiller de müziğinize renk katmanıza olanak tanır.

AIVA piyasadaki en iyi ücretsiz AI müzik araçlarından biridir ve mevcut bestleri düzenlemek veya yenilerini oluşturmak için kolayca kullanılabilir. AIVA’da ayda 53 $ olan en üst düzey abonelik planına geçtiğinizde, diğer avantajların yanı sıra ayda 300 şarkı indirebilirsiniz.

2. Boomy

Yapay zeka bestelerinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz bir başka harika ücretsiz yapay zeka müzik aracı da Boomy‘dir. Boomy’de AIVA AI müzik aracına benzer, ancak Boomy’nin kullanımı AIVA daha kolaydır.

Kaydolduktan ve Boomy hesabınıza giriş yaptıktan sonra, ”Create” sekmesine gidebilir ve farklı stiller (lo-fi, rap beats, elektronik dans, rahatlatıcı meditasyon, global groove ve özel) arasından seçim yapabilirsiniz.

Boomy tarafından bir beste oluşturulduktan sonra bu besteyi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Boomy bestelerinize sadece kendi ses efektlerinizi eklemekle kalmaz, aynı zamanda bestenin temposunu, miksini ve düzenlemesini de sağlamanıza olanak tanır. Ayrıca, bestelere özel albüm kapağı ekleyebilir veya şarkılarınız veya albümünüz için mükemmel kapak resmi oluşturmak için Boomy’nin yerleşik metinden resme oluşturucusunu kullanabilirsiniz.

AIVA’nın ücretsiz planında olduğu gibi Boomy de ücretsiz planı kullanırken indirmelere kısıtlamalar getirir. Bununla birlikte, ek avantajlar için sırasıyla aylık 2,99 $ ve 9,99 $ olan Boomy abonelik planlarına yükseltme sağlayabilirsiniz.

3. Soundful

Podcast’leriniz, videolarınız veya oyun akışlarınız için telifsiz arka plan müzikleri oluşturmak için ücretsiz bir AI müzik oluşturucu arıyorsanız, Soundful hemen incelemeniz gereken müzik araçlarından biridir. AIVA veya Boomy’nin aksine Soundful, sezgiseldir ve videolarınızda veya diğer içeriklerinizde kullanmanız için doğru müziği üretecek şekilde tasarlanmış basit bir yapay zekadan yararlanır.

Soundful’a kaydolduğunuzda, platform size ne tür bir içerik oluşturucu olduğunuzu ve ne tür bir müzik oluşturmayı tercih ettiğinizi sorar. Türleri ve diğer ayrıntıları seçtikten sonra bağlam menüsünü açmak için sağ altta bir müzik grafiği bulunan kırmızı, dairesel butona basabilir ve kendi müziğinizi oluşturmaya başlamak için ”Track” seçeneğini seçebilirsiniz.

Kullanıcı arayüzünde, oluşturmak istediğiniz müziğin temposunu seçebilir ve şarkıyı oluşturmak için ”Create Preview” butonuna basabilirsiniz. Şarkının önizlemesini beğenmezseniz, Soundful’un farklı bir müzik parçası oluşturmasına izin vermek için her zaman geri dönebilir ve müziğin temposunu ayarlayabilirsiniz.

Platform, kullanıcıların eserlerini Spotify ve Apple Music gibi akış platformlarında yayınlamalarına ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanısa da, bu özellik diğer avantajlarla birlikte aylık 89 dolar olan Soundful Premium planı ile kullanılabilir. Ayrıca, kullanıcıların teklif almak için doğrudan şirketle iletişime geçebilecekleri bir Soundful Enterprise planı da sunar.

4. Magenta Studio

Magenta Studio olarak adlandırılan bu uygulama, temel olarak gelişmiş makine öğrenimi teknikleriyle geliştirilmiş bir müzik eklentileri koleksiyonudur. Bu eklentiler, şirketin günlük uygulamalarda makine öğreniminin çeşitli olanaklarını test eden araştırma projesi olan Google AI’nin açık kaynaklı Magenta platformu üzerine inşa edilmiştir.

Magenta Studio Generate aracı, kısa müzikler üretmek için Variational Autoencoder (VAE) modelini kullanan basit ama etkili bir yapay zeka müzik aracıdır. VAE makine öğrenimi modeli, temel müzikal nitelikleri anlamak ve kaliteli melod ve ritimler üretmek için çok sayıda müzik parçası ve vuruşla eğitilmiştir.

Aracın kullanıcı arayüzü tasarımı gerçekten basittir ve kullanımı oldukça kolaydır. 

Oluşturmak istediğiniz müziğin çıktı dosyası konumunu ve varyasyonlarını ayarlayabilir ve dosyanızı almak için ”Generate” butonuna tıklayabilirsiniz. Generate aracı, ses düzenleme araçlarında kullanabilmeniz için dosyayı bir MIDI (Musical Instrument Digital Interface) dosyası olarak çıkaracaktır.

Ancak Magenta Generate aracı, Windows ve macOS için bağımsız bir uygulama olarak gelir ve bir web tarayıcısı üzerinde çalışmaz. 

Diğer Magenta Studio araçlarında olduğu gibi Generate aracının Windows ve macOS’ta kullanımı tamamen ücretsizdir. Bu sayede gelişmiş AI aracını kullanarak sayısız şarkı üretmeniz mümkündür.

5. Beatoven.ai

Beatoven.ai, şu anda piyasada bulunan en donanımlı yapay zeka müzik araçlarından biridir. Bu araç sadece tercihlerinize göre müzik üretmekle kalmaz, aynı zamanda onu düzenlemenize ve hatta tam teşekküllü bir video oluşturmak için bir video veya podcast dosyası eklemenize de izin verir.

Beatoven.ai’ye kaydolduktan sonra, oluşturmayı hedeflediğiniz müzik parçasının uzunluğunu ve temposunu ayarlayabilirsiniz. Ardından parçanın türünü (Hint, Pop, Hip-Hop, Rnb vb.) ve ardından müziğinizde aradığınız duyguyu seçebilirsiniz. Tüm bunlar ayarlandıktan sonra AI aracının müzik içeriğini oluşturması sadece birkaç dakika sürer.

Müzik parçası oluşturulduktan sonra Beatoven size bir ses / video düzenleyici sunar. Sağ menü çubuğunda, önceki tüm ayarlarınızı gözden geçirebilir, alternatif parçalar alabilir, enstrümanları değiştirebilir ve parçanın temposunu ayarlayabilirsiniz.

Beatoven.ai’nin kullanımı tamamen ücretsizdir. Bununla birlikte, ücretsiz plan kapsamında, ayda yalnızca 15 dakikalık ses içeriği indirebilirsiniz. Bununla birlikte Beatoven Pro planını ~ 2 dolara satın alarak 60 dakikalık aylık indirme limiti elde edebilirsiniz.

6. Image to Sound FX

Projeleriniz için benzersiz veya garip ses efektlerine ihtiyaç duyan bir ses tasarımcısıysanız, Image To Sound FX aracına da göz atmanız gerekir. 

Kullanımı kolay bir uygulamadır ve çoğu Chromium web tarayıcısında çalışır. Tek yapmanız gereken bir görüntü yüklemek, ses efektinin süresini ve hızını ayarlamak ve Generate SFX butonuna basmaktır.

Araç, yüklediğiniz görüntü için otomatik olarak bir başlık oluşturmak için CoCa Image Captioning aracını kullanır. Bu aracı kullanmak istemezseniz, ses efektini oluşturmadan önce yüklediğiniz görüntü için manuel olarak bir açıklama sağlayabilirsiniz.

Image to Sound FX aracı ses efektleri oluşturmada oldukça iyi olmasına rağmen yukarıda listelediğimiz gibi tam teşekküllü bir AI müzik oluşturucu değildir. Öte yandan, bir içerik oluşturucu veya sosyal medya fenomeniyseniz, Image to Sound FX yalnızca benzersiz içeriğinize dayalı ses efektleri oluşturmak için harika bir araçtır.

Yapay Zeka ile Başka Neler Yapabilirsiniz?

Yapay zeka, müziğin ötesinde geniş bir uygulama alanına sahiptir. Yapay zekanın çeşitli alanlarda neler yaratabileceğine veya nelere yardımcı olabileceğine dair bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Sanat: Yapay zeka, resimler, tablolar, çizimler ve portreler dahil olmak üzere görsel sanat üretebilir. Metinden yapay zeka sanat araçları, orijinal parçalar oluşturabilir veya ünlü sanatçıların stillerini taklit edebilir. Yapay zeka algoritmaları desenleri analiz edebilir ve estetik açıdan hoş kompozisyonlar oluşturabilir.
  • Yazma: Yapay zeka denemeler, hikayeler, şiirler ve hatta kitaplar gibi metinler üretebilir. İçerik oluşturma, dil çevirisi ve metin özetleme konularında da yardımcı olabilir. Hatta bazı yapay zeka modelleri belirli yazarların yazı stilini taklit edebilir.
  • Film ve Video: Yapay zeka videoların, özel efektlerin ve post prodüksiyon görevlerinin oluşturulmasına yardımcı olabilir. Yapay zeka algoritmaları ayrıca görüntülerin veya videoların bilgisayar tarafından üretilen manipülasyonları olan deepfakes’ler de oluşturabilir.
  • Tasarım: Yapay zeka logo, ürün tasarımı ve mimari tasarım oluşturmaya yardımcı olabilir. Tasarım seçenekleri oluşturabilir, düzenleri optimize edebilir ve yaratıcı öneriler sunabilir. Yapay zeka algoritmaları kullanıcı tercihlerini analiz edebilir ve kişiselleştirilmiş tasarım önerileri oluşturabilir.
  • Oyun: Yapay zeka, karakterler, ortamlar ve seviyeler dahil olmak üzere oyun içeriği oluşturabilir. Gerçekçi davranışlara sahip oyuncu olmayan karakterler (NPC’ler) oluşturabilir, prosedürel oyun dünyaları geliştirebilir ve oyun grafiklerini geliştirebilir. Yapay zeka ayrıca oyun testleri ve oyun mekaniklerini optimize etmek için de kullanılabilir.
  • Doğal Dil İşleme: Yapay zeka destekli dil modelleri dil çevirisi, sohbet robotları ve yapay zeka uygulamalarına yardımcı olabilir. İnsan benzeri yanıtlar üretebilir, müşteri desteğine yardımcı olabilir ve sesle kontrol edilen uygulamaları etkinleştirebilir.

Bunlar, yapay zekanın yaratabileceği veya katkıda bulunabileceği şeylerin sadece birkaç örneğidir. Yapay zeka uygulamaları sürekli olarak genişlemektedir ve çok sayıda sektörü ve alanı dönüştürücü şekillerde etkileme potansiyeline sahiptir.

En Çok Sorulan Sorular

1. Yapay zeka kullanarak müzik üretebilir miyim?

Evet, piyasada bulunan yapay zeka araçlarını kullanarak çeşitli müzik türleri, ses efektleri ve hatta tam teşekküllü şarkılar üretmek kesinlikle mümkündür.

2. Yapay zeka nasıl müzik üretir?

Yapay zeka kullanarak müzik üretimi, yapay zeka modellerinin derin makine öğrenimi teknikleriyle eğitilmesini içeren karmaşık bir süreçtir. Bununla birlikte, çoğu yapay zeka müzik aracı, temel istemleri, görüntüleri veya metinleri kullanarak kendi şarkılarını analiz etmek, işlemek ve üretmek için melodiler, akorlar ve diğer temel müzik öğeleri gibi büyük miktarda müzikal veri üzerinde yoğun bir şekilde eğitilir.

3. Yapay zeka tarafından üretilen müziğin telif hakkı var mı?

Yapay zeka tarafından üretilen müziğin telif hakkının olup olmadığı sorusu şu anda uzmanlar arasında bir tartışma konusudur. Çoğu yapay zeka aracının farklı türlerde telif hakkı olan müzikler üzerinde eğitilmiş olması tartışmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, şu anda tamamen yapay zeka kullanılarak oluşturulan müzik içeriğini halka açık akış platformlarında yayınlamaktan kaçınmanız gerekir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ellerinize sağlık.
    6. Image to Sound FX konusuna ulaşılamıyor. site çalışmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu