Microsoft Güvenliği Öncelikli Hale Getirdi: Rakiplerle Makas Açılıyor!

Microsoft, arka arkaya gelen ciddi güvenlik olaylarının ardından işleri değiştirmek istiyor. Artık her şeyin önünde güvenlik var “Güvenli Gelecek Dönemi” başlatıldı.

Biraz geçmişte gidersek..

Storm-0558 hack olayında saldırganlar Microsoft’un bulutuna saldırdı ve ABD hükümet ajanslarının Microsoft bulutundaki posta hesaplarına erişebildi Microsoft hala bunun nasıl gerçekleştiğini bilmiyor.

Rus hacker grubu Midnight Blizzard Microsoft sistemlerine erişirken kaynak kodunu çaldı. Microsoft hala saldırganların kendi ağlarını casusluk yapmadıklarından emin değil.

Bir çok çevre Microsoft’a ciddi suçlamalarda bulundu ve siber güvenlik açısından ciddi eksikliklerle suçladı.

Diğer yandan her ay ortaya çıkan zero-day’ler bitmek tükenmek bilmeyen Exchange zafiyetleri, yayınlanan güncellemelerin kalitesizliği ve sonrasında yaşanan sistem kesintileri ve sorunlar da cabası.

Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak!

Microsoft’un yöneticisi Satya Nadella, şirketin bundan sonra “güvenliği” önceliklendireceğini söyledi.

Charlie Bell, Microsoft Güvenlik Başkan Yardımcısı, yukarıdaki tweet gönderisinde Microsoft’un “Secure Future Initiative (SFI)’i duyurdu. Bahsedilen Secure Future Initiative (SFI)  Kasım 2023’ten beri devam ediyor ve Bell’e göre Microsoft’ta güvenlik korumasını geliştirmek için tüm alanları bir araya getiriyor.

Şunu utumamak gerekiyor, Microsoft hem on-premise tarafında hem cloud tarafında lider, sadece OS seviyesinde değil özellikle üretkenlik seviyesinde vazgeçilmez durumda.

Çok Atlanan Konu “ÜRETKENLİK” !

Organizasyonlarda en kritk uygulamalar üretkenlik yazılımları! (Dynamics CRM, Word, Excel, PowerPoint, PowerBI ve diğerleri.. )

Örneğin Excel ayrı bir dünya. Bence Microsoft’un iş dünyasına en büyük hediyesi. Durum böyle olunca hüretkenlik seviyesinde Microsoft tartışmasız lider.

Evet OS seviyesinde sorunlar var ancak Windows 11 ve gelecek olan Windows Server 2025 ile bir çok şey değişecek.

Bir Çok Adım Atıldı!

İlk olarak işletim sistemi kernel’ın Rust dili ile yeniden yazılması. Özellikle güvenlik konusunda Rust çok başarılı ve OS seviyesinde seviye atlatabilir.

Bitlocker ve Credential Guard ve DNSSEC ve diğerleri.. Microsoft, güvenlik ile ilgili her geçen gün yeni bir adım atıyor. Azure tarafında ise Copilot for Security gibi Al ile bezenmiş yeni güvenlik servisleri.

Windows Server 2025 İle Kartlar Yeniden Dağıtılacak!

Windows Server 2025 ile her şey kökten değişiyor. Özellikle Active Directory tarafında gelen yeni güvenlik özellikleri heyecan verici, bazıları aşağıdaki gibi:

gMSA yerine dMSA geliyor!

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/security/delegated-managed-service-accounts/delegated-managed-service-accounts-overview

Toparlarsak, Microsoft büyük adımlar ile yürüşüne devam ediyor. Özellikle Al yatırımları önümüzdeki günlerde rakipleri ile makası iyice açacak gibi duruyor.

Exit mobile version