Linux Unix

Linux YUM Paket Yönetim

Redhat türevli işletim sistemlerinde uygulama yönetiminde kullandığımız Yum ( Yellowdog Updater Modified ) aracını inceleyeceğiz. Yum aracı paketleri yönetmek istediğimiz zaman bize yardımcı olan bir uygulamadır. Paketleri otomatik olarak kurmak, kaldırmak, bilgi almak için kullanılabilir.

İhtiyacımız olan paketleri gruplar halinde de indirebildiği gibi tek tek de indirip yüklememizi veya aynı şekilde kaldırma işlemleri içinde kullanabildiğimiz pratik bir paket yönetme uygulamasıdır.

Rpm bilgisayarımıza indirdiğimiz veya internet üzerinden paketleri tek tek kurmamıza olanak verirken Yum ise bir paketin ihtiyaç duyduğu diğer paketleri de otomatik olarak kurabilir. Yum için rpm tabanlı paket yönetimi de diyebiliriz.

rpm -qa | grep yum komutu yardımıyla Yum paket yöneticisinin yüklü olup olmadığını kontrol edelim.

 

image001

image002İşletim sistemini kurduktan sonra çalışmalarımıza başlamadan önce uygulamaları güncellemek istersek. Güncelleme konumundaki bütün paketleri yükleme işlemini yum update le yapabiliriz.

 

image003

Yüklenebilir durumdaki güncellemeleri ve paketler li listelemek için yum list kullanabilirsiniz. Liste hızlı geçeceği için ” | less ” ” |more ” kullanınız. Yüklenmiş paketler de dahil olmak üzere yüklenebilir durumdaki bütün paketleri listeleyecektir.

 

image004

Yüklenmiş paketlerin tamamını yum list installed la getirebiliriz.

 

image005

Bildiğimiz bir paketin yüklü olup olmadığını anlamak için yüklenen paketler içerisinde arama yapabiliriz.

yum list installed ” Paket adı ” şeklinde diye aradığımda yüklü ise paketi göreceğim yüklü değilse Error: No matching Packages to list diye uyarıyı verecektir.

 

image006

Paket adını biliyorsam eğer Install ” paket adı ” şeklinde direk kurulumu gerçekleştirebilirim. Paket adını tam bilemediğimiz durumlarda yukarıdaki arama adımlarını kullanabilirim yada hatırladığım bir kaç kelimeden yola çıkarak bulabilirim örnek vermek gerekirse yum Install jo* şeklinde arama yapabilirim . ilk iki harfi jo ilen başlayıp sonundaki harfleri ne olursa olsun manasında ” * ” kullanabilirim. Sonucunda joe ve joystick olarak iki tane paket buldu yüklemeye devam etmeyip sonrasın da dire joe paketini kurabilirim.

 

image007

Paketin güncellemesinin olup olmadığını kontrol edebilirim. Bütün güncellemeleri yapmadıysam sadece kullandığım uygulamanın güncellemesi yapmak istiyorsam yum update ” Paket adı ” ile o pakete ait güncelleme var mı onun kontrolünü yapabilirim.

 

image008

Kaldırmak istediğim bir paket var ise yum remove ” Paket adı “

 

image009

image010

Paketleri kurma işleminde. Kurulama başlamadan önceki bize gelen emin misiniz sorusunun cevabını başta da belirleyebilir. Kurmak istediğim paket den eminim bunun için yes komutunu paketi yükleme işleminde yazıyorum yum -y Install ” Paket adı “.Yukarıda belirttiğim ” * ” aramalarda bunu kullanmayın gereksiz paketleri de yükleyebilirsiniz. Sadece net bildiğiniz paket adlarına kullanınız.

 

image011

Kullandığımız uygulamayı yeniden yükleme ihtiyacı duyabiliriz kimin başına gelmez ki =)

yum reinstall ” Paket adı “

 

image012

Yüklenen paketler hakkında bilgileri almak istediğinizde info yu kullanabiliriz.

 

image013

Paketlerin i386 ( 32 bit ) ve x86_64 ( 64 bit ) iki adet farklı sürümleri bulunmaktadır. Sizin kurduğunuz işletim sisteminin tipine göre paketleri seçebilirsiniz.

Kurulu olan İşletim sisteminin Platformunu ” uname -i ” komutuyla görebilirsiniz.

 

image014

Bir paketi listelediğimde. Paketin yüklü olduğunu ve yeni güncellemesinin olduğunu available packages da gördüm

 

image015

Yukardaki örnek de gördüğüm güncellemeyi yum update ” Paket adı ” şeklinde paketin güncellemesini yapabilirim.

 

image016

Yum paket yöneticisinin güzel bir özelliği de grup lar halinde gerekli olan paketleri kurmasıdır. Sistem de yüklü olan grup paketlerini ve yüklenebilir durumdaki grup paketlerini grouplist komutuyla listeleyebilirsiniz.

 

image017

Yükleme ihtiyacı duyduğum grup paketlerini

yum groupinstall ” dns name server ” şeklinde yazarak dns server için gerekli paketlerin kurulumunu yaratırabiliriz. Dns server için 4 tane paket gerekliymiş bunları hatırlamaya biliriz eğer hatırlarsanız grup şeklinde değil de tek tek de kurulumunu yapabilirsiniz. Fakat bu dns server için 4 paket webserver için 22 paket 🙂 grup kurulumu bize hepsini tek bir komutta kurmamıza olanak sağlamaktadır.

 

image018

Bir grup paketinin yüklü olup olmadığını kontrol etmek için grouplist ” Grup adı ” şeklinde arama yapabiliriz.

 

image019

Var olan bir grubu silmek için

yum groupremove ” Grub adı ” Gruba ait olan bütün paketleri kaldıracaktır.

 

image020

Güncellemeleri kullandığımız grub içinde yapabiliriz sadece

yum groupupdate ” Grub adı ” ile grubun içindeki bütün paketlerle ilgili olan güncellemeleri yapacaktır.

 

image021

Paket ler içerisinde aramalarda kullanabileceğimiz bir kaç örnek verelim

mys le başlayanları getirmek istersek.

 

image022

Sonu dns le bitenleri listelemek istersek.

 

image023

image024

Yum paket yönetimi bizim işimizi oldukça rahatlatıyor. Paketleri otomatik olarak repolist lerinden arayıp getirilen güzel ve kullanışlı bir uygulamadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu