Donanım

Wireless Print Server


 


Yazıcılar lokal yazıcı ve ağ yazıcısı olarak tanımlanabilmektedirler. Günümüzde kabul gören yaklaşım her bilgisayara bir yazıcı bağlamak yerine yazıcıları ağ yazıcısı olarak kullanmaktır. Ağ yazıcıları kendi üzerlerinde bulunan ağ kartı ile ağa bağlanan ve ağdaki tüm kullanıcıların hizmetine sunulan yazıcılardır. Bu bağlantıda UTP kablolar aracılığı ile yapılmaktadır. Kablo bağlantısının dezavantajı kurulumunun ve daha sonra meydana gelebilecek değişikliklerin kolaylıkla ve düşük maliyetli olarak gerçekleştirilmesinin zor olmasıdır.


 


Kablo karmaşasını ortadan kaldırmak için günümüz ev ve ofislerinde kablosuz ağların kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu teknolojideki gelişmeler sonucunda sadece bilgisayarlar değil diğer aygıtlarda kablosuz ağlarda kullanılabilir olmaya başlamıştır.  Bu aygıtlardan biride kablosuz yazıcılardır. Yazıcılar artık üzerlerinde kablosuz ağ kartlarını da bulundurmaktadırlar.


 


Peki elimizde üzerinde kablosuz ağ kartı olmayan bir yazıcımız varsa bu yazıcıyı kablosuz ağ yazıcısı olarak nasıl kullanabiliriz?


 


Aşağıdaki uygulamalarımızda elimizde bulunan USB bağlantı noktasına sahip HP LaserJet 1220 Series PCL yazıcımızı nasıl kablosuz ağ yazıcısı olarak kullanabileceğimizi göreceğiz. Bu işlem için öncelikli olarak gerekli donanımların seçilmesi gerekmektedir. Donanım seçiminde en önemli husus kullanacağınız wireless print server’ın elinizdeki yazıcıyı desteklemesidir. Bu bilgilere üreticilerin web sitelerinden ulaşabilirsiniz. Uygulamada TP-LINK TL-WPS510U wireless print server kullanılmıştır. Bu wireless print server’ın teknik özellikleri aşağıdaki gibidir;


 


·         1 USB2.0 High-speed Port


·         IEEE 802.11g & 802.11b Standards


·         Support LPD / LPR (Standard TCP/IP Printer Port)


·         Support DHCP Client


·         Supports POST (Power On Self Test)


·         Provides 64/128 bits WEP Encryption, WPA/WPA2/WPA-PSK/WPA2-PSK Wireless Security


·         Support Windows 2000 / XP / 2003 / Vista, Mac OS X 10 or Above, Linux


·         WEB Management and Windows-based Utility


·         Supports Firmware Upgrade


 


 


TP-LINK TL-WPS510U wireless print server ile ilgili bilgilere ve yazıcı uyumluluk listesine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.


http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?class=ps&pmodel=TL%2DWPS510U


 


 


 


image001


 


 


 


 


TP-LINK TL-WPS510U wireless print server’ın iki adet çalışma modu vardır.


 


Ad-hoc modu: Ad-hoc modunda iki kablosuz ağ cihazı arasında bir Access Point’e ihtiyaç duyulmadan makineden makineye (peer to peer) haberleşme sağlanır.


 


Infrastructure modu: Infrastructure modunda kablosuz ağ cihazları, aradaki bir Access Point vasıtasıyla haberleşirler.


 


 


 


UYGULAMA–1: Birinci uygulamamızda elimizde bulunan HP LaserJet 1220 Series PCL yazıcımızı kablosuz ağ yazıcısı haline getirerek az sayıda kullanıcı bulunan bir ofisteki bilgisayarların kablosuz ağ üzerinden çıktı almalarını sağlayacağız. Bu uygulamamızda wireless print server’ımızı ad-hoc modunda çalıştıracağız.


 


 


 


 



image002


 


 


 


 


 


1.                  İlk olarak yazıcımızın kapalı olduğundan emin olduktan sonra wireless print server’ı yazıcıya USB port üzerinden bağlıyoruz. Daha sonra yazıcımızı çalıştırıyoruz ve wireless print server’ın adaptörünü takıyoruz.


 


2.                  Wireless print Server’ın POST (Power On Self Test) işlemini yapması için 40 sn bekliyoruz.


 


 


3.       Kullandığımız wireless print server’ın default ayarları aşağıdaki gibidir.


 


·         Username  : admin


·         Password                   : 0000


·         Wireless Mode       : Ad-Hoc (Peer-to-Peer)


·         Channel                      : 1


·         SSID                              : WLAN-PS


·         IP Address : 192.168.0.10


·         Subnet Mask            : 255.255.255.0


 


4.                  Bilgisayarlar ile wireless print server’ın birbirini görmesi için aynı ağ’da olması gerekmektedir. Bu amaçla bilgisayarımıza 192.168.0.20 IP adresini atayacağız.


 


5.                   Wireless Network Connection simgesi üzerinde sağ tuşa basarak açılan kısayol menüsünden Properties’i seçiyoruz.


 


 


image003


 


6.                  Internet Protocol (TCP/IP) seçip Properties butonuna tıklıyoruz.


 


 


image004


 


7.                  Use the following IP address seçip bilgisayarımıza 192.168.0.20 IP adresini ve 255.255.255.0 subnet mask değerlerini atayıp OK  butonuna tıklıyoruz.


 


 


image005


 


8.                  Wireless Network Connection penceresinde wireless print server WLAN-PS isminde görülecektir. Bunu seçip bağlanmak için Connect butonuna tıklıyoruz.


 


 


image006


 


 


 


 


9.                  Artık bilgisayarımız ile wireless print server birbirine bağlanmış olur.


 


 


image007


 


 


10.               Bağlantıyı sağladıktan sonraki aşama ilgili bilgisayarda yazıcının tanıtılmasına gelmektedir. Bu iş için  Printer and Faxes penceresini açıp Add a printer’i seçiyoruz.


 


 


image008


 


 


11.               Açılan yazıcı ekleme sihirbazına hoş geldiniz penceresini Next butonuna tıklayarak geçiyoruz.


 


 


image009


 


 


12.               Local or Network Printer penceresinde Local printer attached to this computer seçip Automatically detect and install my Plug and Play printer önündeki onay işaretini kaldırıp Next butonuna tıklıyoruz.


 


 


image010


 


 


13.               Select a Printer Port penceresinde Create a new port işaretleyip Type of port bölümünde Standart TCP/IP Port seçip Next butonuna tıklıyoruz.


 


 


image011


 


 


14.               Standart TCP/IP port ekleme sihirbazına hoş geldiniz penceresini Next butonuna tıklayarak geçiyoruz.


 


image012


 


 


15.               Add Port penceresinde Printer Name or IP Address satırına wireless print server’ın IP adresini yazarak Next butonuna tıklıyoruz. Port Name kısmı kendiliğinden oluşacaktır. Siz isterseniz bu ismi kendinize göre değiştirebilirsiniz.


 


 


image013


 


 


16.               Additional Port Information Required penceresinde Custom işaretleyerek Settings düğmesine tıklıyoruz.


 


 


image014


 


 


 


 


17.               Port Settings sekmesinde Protocol bölümünde LPR’yi işaretleyerek LPR Settings bölümünde Queue Name satırına lp1 yazarak OK butonuna tıklıyoruz.


 


 


image015


 


 


18.               Additional Port Information Required penceresinde Next butonuna tıklıyoruz.


 


 


image016


 


 


19.               Finish butonuna tıklayarak Standart TCP/IP port ekleme işlemini tamamlıyoruz.


 


 


image017


 


 


20.               Install Printer Software penceresinde yazıcı modelimizi seçerek Next butonuna tıklıyoruz. Eğer yazıcı modeliniz listede yoksa Have Disk butonuna tıklayarak  ilgili sürücüleri yükleyebilirsiniz.


 


 


image018


 


 


21.               Name Your Printer penceresinde Printer name kısmında yazıcımızın adı çıkar biz bu adı değiştirmeden Next butonuna tıklıyoruz. Siz isterseniz değiştirebilirsiniz.


 


 


image019


 


 


22.               Print Test Page penceresinde yazıcının bağlantısını test etmek amaçlı yazıcıdan bir test sayfası yazdırmak isteyip istemediğinizi sorar. Biz Yes’i işaretleyerek Next butonuna tıklıyoruz.


 


 


image020


 


 


 


23.               Test sayfası düzgün olarak yazdırıldıysa aşağıdaki pencereyi OK butonuna tıklayarak kapatıyoruz.


 


image021


 


24.               Artık bilgisayarımıza yazıcımız eklenmiş olur.  Bundan sonra ilgili bilgisayardan çıktı almak istediğimizde önce Wireless Network Connection penceresinde wireless print server WLAN-PS bağlanıp daha sonra çıktılarımızı alabiliriz.


 


 


image022


 


 


Bu işlem basamaklarını diğer bilgisayarlarda da gerçekleştirmek suretiyle yazıcı çıktılarınızı kablosuz ortamdan gönderebilirsiniz. Dikkat edilecek nokta bu bilgisayarlara atanacak IP adreslerinin aynı ağda fakat her bilgisayarda farklı olacak şekilde seçilmesidir.


 


 


25.               Buraya kadar yaptığımız uygulamada wireless print server’ın ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadık. Değişiklik yapmak istiyorsak yönetim ekranına girerek bunu gerçekleştirebiliriz. Bunun için önce wireless print server WLAN-PS bağlanıyoruz. Daha sonra Internet Explorer açarak adres satırına wireless print server’ın IP adresini yazıyoruz.


 


 


 


image023


 


26.               Bizden yönetici adı ve şifresini isteyecektir. Default olarak tanımlı olan User name admin, password’u ise 0000 ’dür. Bunları yazarak OK butonuna tıklıyoruz.


 


 


image024


 


 


27.               Karşımıza wireless print server’ın yönetim ekranı gelir. Status  bölümünde Sistem, kablosuz bağlantı ayarları, yazıcı ve TCP/IP ayarları ile ilgili bilgiler görüntülenir.


 


 


image025


 


 


 


28.               Setup bölümünde System sekmesi altında Print Server Name ve administrator password’ünü değiştirebilirsiniz.


 


 


image026


 


 


29.               Setup bölümünde Wireless sekmesinin Basic Settings kısmında aşağıdaki ayarlamaları yapabilirsiniz.


 


 


image027


 


 


30.               Setup bölümünde Wireless sekmesinin Advanced Settings kısmında güvenlik ayarlamaları yapabilirsiniz


 


 


image028


 


 


 


31.               Setup bölümünde Wireless sekmesinin Site Survey kısmında kapsama alanındaki mevcut kablosuz ağ cihazları görülebilir.


 


 


image029


 


 


 


32.               Setup bölümünde TCP/IP sekmesi altında TCP/IP ayarlarını değiştirebilirsiniz.


 


 


image030


 


 


UYGULAMA–2 : İkinci uygulamamızda elimizde bulunan HP LaserJet 1220 Series PCL yazıcımızı kablosuz ağ yazıcısı haline getirerek çok sayıda kullanıcı bulunan bir ofisteki kablolu ve kablosuz bağlantıya sahip bilgisayarların kablosuz ağ üzerinden çıktı almalarını sağlayacağız. Bu uygulamamızda wireless print server’ımızı infrastructure modunda çalıştıracağız.


 


 


image031


 


 


 


1.                  Bu yapıda kablolu ağ bağlantısına sahip bilgisayarların kablosuz ağ üzerinden çıktı alabilmeleri için ilave olarak TP-LINK TL-WA701ND Access point’i kullanılmıştır. Şekilde görüldüğü gibi Access point mevcut yapıdaki switch’e bağlanmıştır.


 


2.                  Kullandığımız Access point’in default ayarları aşağıdaki gibidir.


 


·        Username  : admin


·        Password                   : admin


·        IP Address : 192.168.1.254


·        Subnet Mask            : 255.255.255.0


·        SSID                              : TP-LINK_XXXXXX


 


3.                  Ağ adresimiz 192.168.0.0 olduğundan ilk önce TL-WA701ND Access point’in IP adresini değiştirmemiz gerekmektedir. Bunun için Access point’in yönetim ekranına girmemiz gerekir. Yönetim ekranına girmek için bilgisayarımızın IP adresini Access point ile aynı ağ da olacak şekilde 192.168.1.30 olarak atıyoruz.


 


4.                  Wireless Network Connection simgesi üzerinde sağ tuşa basarak açılan kısayol menüsünden Properties’i seçiyoruz.


 


 


 


image032


 


 


5.                  Internet Protocol (TCP/IP) seçip Properties butonuna tıklıyoruz.


 


 


image033


 


 


6.                  Use the following IP address seçip bilgisayarımıza 192.168.1.30 IP adresini ve 255.255.255.0 subnet mask değerlerini atayıp OK  butonuna tıklıyoruz.


 


 


image034


 


7.                  Wireless Network Connection penceresinde wireless print server TP-LINK_CAEA8E isminde görülecektir. Bunu seçip bağlanmak için Connect butonuna tıklıyoruz.


 


 


image035


 


 


 


 


8.                  Artık bilgisayarımız ile wireless print server birbirine bağlanmış olur.


 


image036


 


 


9.                  Internet Explorer’ı açarak adres satırına Access point’in IP adresini yazıyoruz.


 


 


image037


 


 


10.               Bizden yönetici adı ve şifresini isteyecektir. Default olarak tanımlı olan User name admin, password’u ise admin ’dir. Bunları yazarak OK butonuna tıklıyoruz.


 


 


image038


 


11.               Karşımıza Access point’in yönetim ekranı gelir.


 


 


image039


 


 


 


12.               Yönetim ekranında Network seçeneğine tıklayarak açılan LAN ekranında 192.168.1.254 olan mevcut IP adresini 192.168.0.50 olarak değiştirip Save butonuna tıklıyoruz.


 


 


image040


 


 


 


 


13.               Ayarlar kaydedilerek Access point restart edilir. Artık Access point’in IP adresi 192.168.0.50 olarak atanmış olur. Access point’ in IP adresi değiştiğinden internet Explorer yönetim ekranı karşımıza getiremeyecektir.


 


 


 


 


 


14.               Bu işlemlerden sonra IP adresini 192.168.1.30 olarak atadığımız bilgisayarımızın IP adresini tekrar 192.168.0.20 olarak değiştiriyoruz. Çünkü tüm ağ cihazlarımız artık 192.168.0.0 ağında bulunmaktadır.


 


 


image041


 


 


15.               Bilgisayarımızın Wireless Network Connection penceresinde wireless print server WLAN-PS isminde görülecektir. Bunu seçip bağlanmak için Connect butonuna tıklıyoruz.


 


 


image042


 


16.               Artık bilgisayarımız ile wireless print server birbirine bağlanmış olur.


 


 


image043


 


 


17.               Bu aşamadan sonra yapılması gereken wireless print server ile Access point arasındaki bağlantının sağlanmasıdır. Bu amaçla wireless print server’ın yönetim ekranına girmemiz gerekir. Internet Explorer açarak adres satırına wireless print server’ın IP adresini yazıyoruz.


 


image044


 


 


18.               Bizden yönetici adı ve şifresini isteyecektir. Default olarak tanımlı olan User name admin, password’u ise 0000 ’dür. Bunları yazarak OK butonuna tıklıyoruz.


 


image045


 


19.               Yönetim ekranında Setup bölümünde Wireless sekmesinin Basic Settings kısmında Network Type’ı Infrastructure olarak değiştiriyoruz.


 


 


image046


 


 


20.               Yine Setup bölümünde Wireless sekmesinin Site Survey kısmında TP -LINK_CAEA8E seçip Save & Restart butonuna tıklıyoruz. Böylece wireless print server ile Access point arasındaki bağlantı sağlanmış olur.


 


 


image047


 


 


21.               Wireless print server ayarları kaydederek restart edecektir.


 


image048


 


 


22.               Artık bağlantı TP -LINK_CAEA8E Access point’i üzerinden gerçekleşecektir.


 


 


image049


 


 


23.               Tüm bu işlemlerden sonra sıra kablosuz ve kablolu ağ üzerindeki bilgisayarlarda yazıcı tanıtımına gelir. Ağ üzerinde bulunan tüm bilgisayarlarda yazıcı tanıtım işlemi yukarıda anlatılan (UYGULAMA-1 madde 10-24 arası) yazıcı tanıtımı ile aynıdır. Bu yüzden aynı işlemleri burada tekrar etmeyeceğim.


 


 


Bu makalemizde wireless print server tanımlanması konu alınmıştır. Wireless ağ güvenliği ile printer izinleri, yazdırma işlerinin yönetimi, printing pool ve yazdırma hataları konularına burada değinilmemiştir. Bu konularla ilgili gerekli makaleleri çözümpark’ta bulabilirsiniz.


 


 


Bir sonraki makalede görüşmek üzere.


 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu