Blog

HPE Synergy Üzerinde VMware vSAN Streched Cluster – 3

ilk iki bölümde HPE Synergy ve Vmware katmanında vSAN Streched cluster için önerilen best practice’lerden bahsetmiştik. Bu bölümde kurulumunu tamamladığımız vSAN Streched Cluster ortamımızın bazı test adımlarından bahsedeceğiz.

Makalemin bir önceki bölümü için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;

vSAN Ortamı Test Araçları

HCIBenchmark 

vSAN ortamlarının performans testi için kullanabileceğimiz ücretiz bir tool var. HCIBench’ın nasıl kullanılacağını üstad Tolga Aşık daha önce çok güzel anlatmıştı. Buradan erişebiliriz. Bu vesile ile bu çalışma sırasında verdiği destek için Tolga hocama çok teşekkür ederim.

IOInsight

Daha önce HCIBench gibi Vmware Flings  den eriştiğimiz IOInsight 7.0u1 ile birlikte vCenter’a embeded olarak eklendi.

Cluster / Monitor / vSAN / Performance adımından erişebileceğimiz tool ile çalışan sanal sunucuların IOPS, throughput, I/O size distribution, I/O latency distribution, gibi değerlerini kontrol edebiliriz.

Bende yaptığım testler sırasında ortma HCIBench ile değişik profillerde IO testi yaptım bu testler sırasında yük altında HPE Synergy üzerindeki Virtual Connect ve SAS Modülleri kapatarak sonuçlarını gözlemledim.

Virtual Connect Modüllerin Kapatılması

vSAN Network dahil tüm networkümüzün geçtiği Virtual Connect Modüllerin üzerinden geçiyor, Çok sık arızalanan bir komponenet olmasa da en azından firmware güncellemesi sırasında reboot edilmesi gerekiyor.

HCIBench ile total 800K IO varken modüle reboot ettiğimde grafiklerde herhangi bir değişiklik olmadığını gördüm. Bu işlemi her 2 datacenterdaki HPE Synergy Frame üzerindeki VC Modülleri reboot modülleri reboot ederek tekrarladım, sonuç değişmedi, Test başarılı.

SAS Modüllerin Kapatılması

yazımızın ilk bölümünde Hostlarımızın HPE Synergy Frame üzerine konumlandırdığımız disk modüllerine bağlantısı için pasif modda çalışan Frame arkasındaki SAS Modüllerden bahsetmiştik. Aktif yani yönetilebilir bir modüle olmasa da firmware upgrade sırasında reboot olması gerekir veya herhangi bir arıza sırasında beklenmedik bir şekilde kapanabilir.

Bu modüle test ederken 2 farklı senaryoyu test ettim.

Soft Reset Modüle üzerindeki stroage trafiğini düzgün bir şekilde diğer yedekli SAS modüle üzerine aktarıldı, Firmware upgrade sırasında da gerçekleşen soft reset

700K gibi ciddi bir Write IO varken her 2 datacenterdaki birer tane SAS Modüle Soft Reset yaptığmda grafikte herhangi bir değişiklik olmadı. Test başarılı

Hard Reset herhangi bir donanım arızasında başımıza gelecek Hard reset yaptığımda ise beklendiği gibi aktif çalışan IO lar kesilerek anlıkda olsa bir etki oluştu. Test başarılı

Umarım faydalı olmuştur.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu