Cloud Computing

Office 365 Custom Domain Bölüm – 2

Office 365 üzerinde Domain oluşturma makalemizin ikinci bölümü ile tekrar sizlerle beraberim. Makalemizin birinci bölümünde, Office 365 platformu üzerinde Domain oluşturma işlemleri sırasında tamamlamamız gereken adımlardan bahsedip, yeni bir Custom domain oluşturmuştuk. Bundan bir önceki makalemizde de belirtiğimiz gibi, oluşturmuş olduğumuz domainin aktif bir şekilde kullanılabilmesi bazı DNS kayıtlarının oluşturulması gerekmekte. Biz bundan bir önceki makalemizde, DNS kaydı olarak sadece TXT kayıtlarını oluşturmuştuk. Bu kayıtların oluşturulması domainimizin doğrulanması açısından yeterli ama, Office 365 üzerindeki kullanıcılarımızın Exchange Online, Lync Online veya SharePoin Online gibi sunucu rollerini kullanabilmeleri için diğer DNS kayıtlarının da açılması gerekmekte.

Domain doğrulama işlemlerinden sonra, Office 365 portalına tekrar login olduğumuzda Etki Alanları içerisinde Durum kısmında kurulumun halen devam ettiğini göreceğiz.

clip_image001

Kurulum devam ediyor” ibaresine tıkladığımızda da 3. Adımınd henüz tamamlanmamış olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi, Exchange. ve Lync gibi servislere ait DNS kayıtlarının henüz açılmamış olmasıdır. Bundan bir önceki makalemizde de belirttiğimiz gibi, domain isminiz Goodady gibi bir hosting firması üzerinde barınıyorsa, DNS kayıtları otomatik olarak açılabilmektedir. Ben bu makalede, ilgili DNS kayıtlarının oluşturulması işlemini manuel olarak gerçekleştiriyor olacağım.

 

clip_image002

Etki alanı amacını ve DNS kayıtlarının açılması işlemini gerçekleştirmek için 3.adımı başlatın seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image003

DNS kayıtları ekleme ekranında, yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi, Exchange Online ve Lync Online isminde iki tane hizmet seçeneğimiz mevcut. Eğer, kullanıcıların Exchange Online ve Lync Online gibi hizmetleri, kendi domaininiz üzerinden kullanmasını istiyorsanız bu iki seçeneği de seçmeniz gerekmekte. Bu sayede kullanıcılar, mail gönderim, anlık görüntü ve sesli konuşma hizmetini kendi domaininiz üzerinden sağlayacaklardır. Etki alanı amacınızı bu ekran üzerinde belirledikten sonra İleri diyoruz.

clip_image004

Dns kayıtları ekle adımında, Exchange Online, Lync Online, Share Point Online gibi hizmetlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan DNS kayıtlarının eklenmesi işlemini gerçekleştireceğiz. Yukarıdaki şekil üzerinde de belirtildiği gibi dns barındırma sağlayıcınız Goodaddy gibi bir hosting firması ise, DNS kayıtları bu aşamada otomatik olarak eklenmekte. Bu adımda, DNS kayıtlarını yine kendimiz eklemek istersek Adımları kendiniz uygulayın seçeneğine, otomatik olarak eklenmesini istersek de Kayıtları ayarla seçeneği üzerinden devam etmemiz gerekmekte. Ben DNS kayıtlarını manuel olarak gerçekleştireceğim için Adımları kendiniz uygulayın seçeneği ile devam ediyorum. . DNS kayıtlarını manuel oluşturmak istediğimiz karşımıza Exchange Online, Lync Online vs hizmetlerden oluşan DNS kayıtları ekranı karşımıza çıkacaktır.

clip_image005

İşleme ilk önce, Exchange Online kayıtlarını oluşturarak başlıyoruz. Aşağıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi MX kaydı ile başlayan değeri DNS yönetim paneli üzerinde oluşturuyorum

 

clip_image006

MX kaydının oluşturulması işleminin ardından CNAME kaydını oluşturuyorum.

clip_image007

CNAME kaydının da oluşturduktan sonra Qick Add diyerek TXT kaydını oluşturuyorum.

clip_image008

Tüm bu işlemlerden sonra Exchange Online tarafında oluşturulması gereken DNS kayıtlarının oluşturulması işlemlerini tamamlamış oluyoruz. Exchange tarafındaki DNS kayıtlarını oluşturduktan sonra Lync Onlinetarafındaki DNS kayıtlarını oluşturmaya başlıyoruz. Lync Online tarafında ilk önce, SRV kayıtlarını oluşturarak işlemlere başlıyoruz.

clip_image009

clip_image010

Gerekli _sip  kayıtlarını DNS panel üzerinde SRV service altında oluşturuyorum. Lync Online tarafındaki _sip kayıtlarınında oluşturulmasının ardından Exchange ve Lync tarafındaki oluşturulması gereken kayıtları tamamlamış oluyoruz. Tüm DNS kayıtlarının oluşturulmasının ardından bitti şimdi doğrula diyerek işlemleri tamamlıyoruz.

clip_image011

 

Doğrulama işlemlerinin ardından yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi domainimiz Office 365 hizmetleri ile çalışmak için hazır durumda… Son diyerek işlemleri tamamlıyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra, Office 365 portala login olup Domainimizin aktif olup olmadığını kontol ediyoruz.

 

clip_image012

Evet, yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi domainimiz aktif durumda ve kullanıma hazır…

Evet, bu ikinci bölümünde Office 365 üzerinde Exchange ve Lync Online tarafındaki DNS kayıtlarının oluşturulması işleminden bahsettik. Bir dahaki makalemde görüşmek üzere hoşcakalın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu