Blog

Web Sitenizin Yavaş Olmasının Nedenleri ve Çözümleri

Araştırmalar, web sitenizin yüklenmesi 4 saniyeden uzun sürerse ziyaretçilerin %25’inin web sitesini terk ettiğini gösteriyor. Bir e-ticaret web sitesi, sadece 2 saniye geç açılırsa, alışveriş sepeti %87’ye varan oranda terk ediliyor. 

İstatistiklerden de anlayabileceğiniz gibi web sitenizin yavaş olması size çok fazla ziyaretçi ve satış kaybettirecektir. Fakat bu istatistiklerin hiçbiri panik yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü web sitenizin yüklenmesi zaman alıyorsa, bunu düzeltmenin ve web sitenizi hızlandırmanın birçok yolu vardır.

Web Sitem Neden Bu Kadar Yavaş?

Web sitenizin yavaş yüklenmesinin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Web hosting sorunları

Web hosting hizmetiniz ve tercih ettiğiniz hosting türü, web sitenizin hızı söz konusu olduğunda, yüksek performansı ile fark yaratabilir. Çünkü web hosting, web site performansı için en temel ögedir.

Örneğin, web siteniz için paylaşımlı bir hosting planına kullanırsanız, sunucu kaynaklarını diğer web siteleriyle paylaşırsınız. Günde 1000’den az ziyaretçi bekliyorsanız bu bir sorun olmayabilir, ancak daha fazla ziyaretçi bekliyorsanız, paylaşımlı bir hosting planı web site performansınızı mutlaka etkileyecektir.

Bı noktada VPS hosting, yönetilen hosting ve paylaşımlı barındırma dahil olmak üzere, seçebileceğiniz çeşitli seçenekler vardır. Bu yüzden bir hosting türüne kaydolmadan önce her bir hosting türünün özelliklerini dikkatlice anlamanız ve web sitenize en uygun olanı seçmeniz gerekir. 

2. Optimize edilmemiş resimler

Görüntüler ve diğer medya dosyaları, ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek için önemlidir, ancak bu ögeleri web sitenizde çok fazla kullanırsanız, web siteniz yavaş yüklenir. Metin içeriği çok fazla yer kaplamaz ancak bir web sayfasının yükünün yaklaşık %34’ünü oluşturan görseller için aynı şey söylenemez. Web sitenize video yüklerseniz de aynı sorunla karşılaşırsınız. Bu yüzden video yerine web sitenize YouTube bağlantıları yerleştirmek daha iyi bir alternatiftir.

3. Kalitesiz tema

Web sitenizde düşük kaliteli veya boş bir tema çalıştırıyorsanız, temanın yüksek performanslı bir tema olması amaçlanmamıştır. Ayrıca geçersiz kılınan temaların çoğunda bilgisayar korsanları tarafından yararlanılabilecek arka kapılar ve güvenlik açıkları mevcuttur. Bu nedenle, web sitenizi hızlandırmak için web siteniz için tema seçmeden önce araştırma yapmanız gerekir. Ayrıca, en iyi performans için optimize edildiğinden emin olmak için temanızı düzenli olarak güncellemeniz şarttır.

4. ​​Çok fazla eklenti

Web site teması gibi web sitenize yüklediğiniz eklentiler de web site performansınızı etkiler. Yani ne kadar çok eklentiniz varsa, bu eklentiler sitenizde o kadar fazla yer kaplar. Ancak bu sadece web sitenizdeki eklentilerin sayısıyla da ilgili değildir. Kullandığınız eklentiler performans için tasarlanmadıysa, web sitenizin hızı yine düşer.

5. Siteniz güncel değilse

Web sitenizin sorunsuz çalışması için web sitenizin her bölümünün düzenli olarak güncellenmesi gerekir. Web sitenizi güncellemenin birkaç nedeni vardır, ancak en önemli iki tanesi güvenlik ve hızdır. Web sitenizi güncellemek, önceki sürümlerde bulunabilecek tüm güvenlik açıklarına veya tehditlere karşı koruma sağlar ve güncellemeler genellikle web sitelerini yavaşlatan hataları düzeltir. Bu nedenle, yüksek performanslı bir web sitesi için sık güncellemeler son derece önemlidir. 

6. Gizli kötü amaçlı yazılım

Web siteniz yavaş çalışıyorsa, bunun nedenlerinden biri de kötü amaçlı yazılım olabilir. Çoğu zaman, web sitesi sahipleri kötü amaçlı yazılımların sitelerinde gizlendiğini fark etmez. Kötü amaçlı yazılımlar, web sitesine ciddi şekilde yavaşlatabilir, sunucu kaynaklarını tüketerek performansı engelleyebilir ve aynı zamanda siteyi daha fazla saldırıya karşı savunmasız hale getirebilir. Kötü amaçlı yazılımın türüne bağlı olarak web siteniz büyük ölçekli saldırılarda piyon olarak kullanılabilir ve arama motorları tarafından spam olarak işaretlenebilir.

7. Çok fazla HTTP isteği

HTTP istekleri, bir web sunucusunda herhangi bir eylemin gerçekleştirildiği bir protokoldür. Bir istemci veya kullanıcı bir sunucuya istekte bulunur ve istek kabul edilirse, sunucuda bir eylem tetiklenir. Örneğin, bir web sitesine giriş yapmak isterseniz, sunucuya bir istek oluşturulur ve kabul edilirse siteye giriş yapabilirsiniz. Bu isteklerden çok fazla yapılırsa, sunucunun bunları işlemesi zaman alır. Bunu bir sinema salonundaki kuyruk gibi düşünebilirsiniz. Kuyruk ne kadar uzunsa, gişe o kadar dolu olur. Benzer şekilde, web sitesi sunucunuz çok fazla HTTP isteği ile meşgulse, bu durum web site performansınızı olumsuz etkileyebilir.

8. Önbelleği kullanmamak

Önbellek, sunucudaki bazı dosyaları RAM’inize veya diskinize kaydeder. Böylece web sayfası bir sonraki yüklemede çok daha hızlı açılır. Web sitenizi hızlandırmak istiyorsanız, önbellekten yararlanarak bunu web sitenizin performansını artırmak için kullanabilirsiniz.

9. Optimize edilmemiş CSS

Web siteleri, optimize edilmemiş CSS nedeniyle genellikle yavaşlar. Düzgün optimize edilmiş CSS, kullanıcı deneyimine büyük katkı sağlar ve web sitesinin sorunsuz çalışmasına olanak tanır. CSS’yi optimize etmek, tıpkı evin temelinin önce atılması gerektiği gibi sitenin en kritik bölümlerinin önce yüklenmesi gerektiği anlamına gelir. Optimize edilmemiş CSS, sitelerin nesneleri yanlış sırayla yüklemesine, sayfaların yanlış görüntülenmesine veya daha da kötüsü boş görünmesine neden olabilir.

10. Gereksiz yönlendirmeler

Yönlendirme, web sitesindeki en kullanışlı özelliklerden biridir ve web sitesi sahiplerini bozuk veya eski URL’lerden kaynaklanan birçok sorundan kurtarır. Bu özellik şık olsa da, optimize edilmemişse yönlendirmeler web sitenizin performansını etkileyebilir.

Ayrıca çok fazla yönlendirme, web sitenizin yükleme süresini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, web sitenizin sorunsuz çalışmaya devam etmesi için web sitesi yönlendirmelerinizi optimize etmeniz ve web sitenizin performansını optimize etmek için eski veya bozuk URL’ler üzerinden yapılan yönlendirmeleri temizlemeniz gerekir.

11. CDN kullanmamak

Bir CDN veya içerik dağıtım ağı, web sitenizin yükleme süresini azaltmak için web sitesi sunucularınızdan içeriği dünya çapında dağıtan bir sunucular ağıdır. CDN kullanmamak, belirli coğrafi bölgelerde web sitenizin performansını olumsuz etkileyebilir.

İlgili İçerik: CDN Nedir?

12. Çok fazla reklam veya açılır pencere

Birisi web sitenizi ziyaret ettiğinde, web sitesi sunucunuza bir istek gönderir ve ardından web sitenizin sayfalarını yükler. Web sitenizde reklam barındırdığınızda, ek bir adım söz konusudur. Web sitesi sunucunuz, reklam sunucularına bir istek gönderir ve ardından reklamı web sitenize yükler. Ne kadar çok reklamınız olursa, o kadar çok sunucuyla etkileşime girersiniz ve dahil olan harici sunucular olduğu göz önüne alındığında, yükleme süresi biraz etkilenir. Ayrıca bu reklamlar optimize edilmemişse veya yavaş sunucularda barındırılıyorsa, web sitenizin yükleme hızını önemli ölçüde azaltabilir.

Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?

Web sitesini hızlandırmanın en kullanışlı ve basit yolları aşağıda şekildedir: 

1. Sitenizi kötü amaçlı yazılımlardan koruyun

Web sitenize kötü amaçlı yazılım bulaştığından şüpheleniyorsanız, yapılacak ilk şey siber saldırıyı taramaktır. Bunun için bir güvenlik eklentisi ile web sitenizi hızlı bir şekilde tarayabilirsiniz.

2. İyi bir web hosting hizmeti seçin

Kötü hosting sağlayıcıları, web sitenizin yavaş yüklenmesinin nedeni olabilir. Bu nedenle ilk olarak web hosting sağlayıcınızın verimli ve hızlı olduğundan emin olmanız gerekir. Bu noktada iyi bir hosting hizmeti, ihtiyaçlarınızı tamamlamalı ve aldığınız trafiği dikkate almalıdır.

Örneğin, paylaşımlı bir sunucuda sınırlı barındırma için ödeme yaparsanız ve çok fazla trafik alırsanız, barındırma sunucularınız aşırı yüklenir ve yavaşlar. Bu durumda yönetilen bir hosting çözümü sizin için iyi bir çözüm olabilir.

Ayrıca, hosting sağlayıcınızın trafiğinizin çoğunun geldiği ülkede sunucuları olup olmadığından da emin olmanız gerekir. Bu, ziyaretçilerinizin çoğu için daha hızlı bir yükleme süresi sağlayacaktır.

3. Görüntüleri optimize edin

Web sitenizde resimler kullanıyorsanız, TinyPNG veya JPEG.io gibi araçlarla boyutlarını küçülterek optimize edildiklerinden emin olun. Bu, web sitenizin performansını önemli ölçüde artıracak ve web siteniz resimlerle aşırı yüklenmişse web sitenizi hızlandıracaktır. Ayrıca Photoshop gibi çözümler, görüntü kalitesinden ödün vermeden görüntülerinizi toplu olarak sıkıştırmanıza da olanak tanıyacaktır.

4. HTTPv1 yerine HTTPv2 kullanın

Web sitenizi bir SSL sertifikasıyla güvence altına almak, web sitenizi HTTP’nin güvenli bir uzantısı olan HTTPS’ye kaydırır. Bu, sadece web sitenizin güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda web sitenizi optimize eder, böylece web barındırıcınız uyumluysa tarayıcılar web siteniz için HTTP/2’yi daha kolay destekleyebilir. HTTP/2, birden fazla isteği işlemek için daha donanımlı olduğundan, bu, web site performansınızı artırır.

5. Web sitenizi önbelleğe alın

Web sitenizi önbelleğe almak, web sitenizin performansında büyük bir fark yaratabilir. Bunu, WP Rocket veya W3 Total Cache gibi bir önbellek eklentisiyle kullanabilirsiniz. Bu eklentiler, web sitenizin daha hafif bir sürümünü sunucunuza kaydeder ve bir kullanıcı herhangi bir web sayfasını her istediğinde, doğrudan önbellekten sunulduğu için yükleme süresinden tasarruf sağlar.

6. Web sitenizde CSS’yi optimize edin

Web siteleri için CSS’yi optimize etmenin iki ana yolu vardır: Satır içinde yüklemek veya eşzamansız olarak yüklemek. CSS’nizi ayrı bir CSS dosyasında tutmak yerine satır içi olarak yüklemeye karar verirseniz, onu sitenin HTML kodunun kendisine yerleştirmeniz gerekir.

Asenkron CSS yüklemesi ise sitenin en kritik yönlerinin belirlenerek önce bunların yüklenmesi, diğer görünmeyen öğelerin ise daha sonra veya tıklamalara göre yüklenmesi anlamına gelir. Bu yöntemler, birkaç başka ipucu ve püf noktası ile birlikte, web sitenizi büyük ölçüde hızlandırabilir.

7. Doğru eklentileri seçin

Web sitenizi hızlandırmak için sadece gerekli eklentileri yüklemeniz gerekir. Bu noktada, web sitenize yüklemeyi seçtiğiniz eklentileri önceden araştırdığınızdan emin olun. Böylece web siteniz için yaptığınız seçimlerin web sitenizi yavaşlatmadığını bilirsiniz.

8. Sitenizi düzenli olarak güncelleyin

Tema ve eklentiler dahil olmak üzere web sitenizin tüm bölümlerini düzenli olarak güncellediğinizden emin olun. Bu, web sitenizin hızlı bir yükleme süresi sağlamasına yardımcı olacaktır. Ek olarak, güncellenmiş sürümlerde genellikle web sitenizi kötü amaçlı yazılımlara karşı korumanıza yardımcı olacak bilinen güvenlik açıkları için yamalar bulunacağını da unutmayın.

9. CDN kullanın

Bir İçerik Dağıtım Ağı, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin web sitenizin içeriğine hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlamak için bir bölgedeki veya hatta dünya genelindeki sunucu ağından yararlanır. Bir CDN kullanmak, uzun mesafelerde veri aktarımıyla ortaya çıkan coğrafi kısıtlamaları atlar ve web sitenizi hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

Yavaş Yüklenen Bir Web Sitesinin Etkisi

Web siteniz bir varlıktır, ancak aynı zamanda ziyaretçilerinizin işinizi ilk değerlendirdiği yerdir. Örneğin, acil bir alışveriş için bir dükkana gittiğinizi ve mağazanın kapalı olduğunu hayal edin. Ne düşünürdünüz? Siz ne düşünüyorsanız, çevrimiçi ziyaretçiler de, yüklenmesi yavaş olan bir web sitesini ziyaret ettiklerinde tam olarak böyle hisseder. Çünkü internette gezinirken müşterilerinizin sabır seviyeleri oldukça düşüktür. Bu, e-ticaret web siteleri için daha da önemlidir, çünkü web siteniz hızlı değilse birkaç saniye içinde satışlarınızı kaybedebilirsiniz.

Hızlı Yüklenen Bir Sitesi Neden Önemlidir?

Web sitenizin hızı, Google’ın arama sonuçlarını listelerken dikkate aldığı sıralama faktörlerinden biridir. Bunun nedeni, Google’ın kullanıcılarının mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini yaşamasını istemesi ve web sitesi hızının bunun büyük bir parçası olmasıdır. Buna ek olarak, siteniz ne kadar hızlıysa, bir kullanıcı o kadar uzun süre sitede kalacaktır. Bu, hemen çıkma oranınızı azaltır ve web sitenizdeki dönüşümleri artırır. Web sitenizde tuttuğunuz her kullanıcı, potansiyel dönüşüm için bir fırsattır.

İlgili İçerik: Hemen Çıkma Oranı Nedir ve Nasıl Düşürülür?

Sonuç olarak yavaş web siteleri, ziyaretçilerin web sitenizi aniden terk etmesine neden olabilir. Bunu önlemek için web sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamanız gerekir. Bu noktada sorunu tanımlayabilmeniz ve gerekirse düzeltebilmeniz için bu yazıda en yaygın olan nedenleri ve çözümleri sizin için listeledik.

Yüksek Web Site Hızı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Yavaş bir web sitesini nasıl düzeltirim?

Optimize edilmemiş resimler, CSS, kötü amaçlı yazılım, düşük kaliteli temalar ve eklentiler gibi birçok neden web sitenizin yavaş yüklenmesini sağlayabilir. Bunların her birinin farklı bir çözümü vardır. Bununla birlikte, web site hızını genel olarak iyileştirmek istiyorsanız, kötü amaçlı yazılımlardan kurtulmanızı sağlayacak bir eklenti ile kötü amaçlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz.

2. Web sitem neden yavaş yükleniyor?

Web sitenizin yavaş çalıştığını fark ederseniz, kötü amaçlı yazılımları ortadan kaldırmak için hızlı bir güvenlik taraması yapmanız gerekebilir. Sorun kötü amaçlı yazılımsa, web sitenizi sadece bir tıkla temizlemenize yarayacak birçok eklenti bulmanız mümkündür. Kötü amaçlı yazılımların yanı sıra web sitenizdeki optimize edilmemiş dosyalar ve içerik, web sitenizin yavaşlamasının önemli nedenlerindendir. Ayrıca web sitenizi hızlandırmak için önbelleğe alma tekniklerini de kullanabilirsiniz.

3. Eklentiler siteyi yavaşlatır mı?

Çok fazla eklenti veya ağır tema, sunucu alanı ve işlem gücü kullandığı için web sitenizi yavaşlatabilir. Eklenti kullanımınızı optimize etmek istiyorsanız, önceden yüklediğiniz eklentileri araştırmanız ve bunun yerine kullanabileceğiniz daha hafif sürümleri olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu noktada gereksiz veya nadiren kullanılan eklentilerin web sitenizi yavaşlatmaması için sadece gerekli olan eklentileri kullanmanız gerekir. Son olarak, optimize edildiklerinden emin olmak için tüm eklentilerinizi sık sık güncellemeniz şarttır.

4. Web sitesi nasıl hızlandırılır?

Web sitenizdeki CSS ve resimleri optimize etme, hafif bir tema kullanma, web sitenizi sık sık güncelleme, önbelleğe alma teknikleri kullanma ve web sitenizi siber saldırılara karşı koruma gibi bir dizi teknikten yararlanarak web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. 

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu