Oracle

Oracle Cloud Infrastructure Load Balancer Bölüm -1

Oracle Cloud Infrastructure Load Balancer hizmeti, Oracle bulut ortamında bulunan sunucularınıza yada servislerinize otomatik olarak trafik dağıtımı sağlamaktadır. Load Balancer ile public yada private IP adreslerinize destek verilen bant genişliği oranında yük dengelemesi yapabilirsiniz. Load Balancer , sunucularınız yada servisleriniz için kaynak kullanımını iyileştirebilir, ölçeklendirmeyi kolaylaştırabilir ve high availability için destek sağlar.

Bugün üç bölümlük Oracle Cloud Infrastructure Load Balancer yazımızın ilkine başlıyoruz. İlk bölümde hızlıca Oracle Cloud Infrastructure Load Balancer göz atacağız , ikinci bölümde sunucu ve servislerimizi bağlayıp son olarak üçüncü bölümde testlerimizi gerçekleştireceğiz.

Load Balancer hizmetinin, Virtual Cloud Network altyapınızda private ve public ortamlardan ayrı olarak kendine özel bir public IP adresi bulunur. Load Balancer Layer 4 ve Layer 7 üzerinde çalışır. Bu syaede TCP ve HTTP trafiği dengelenebilir.

Aşağıdaki örnekte kullanılabilir örnek bant genişliklerini görebilirsiniz.

Oracle Cloud Infrastructure için iki tip VCN Load balancer yapabilirsiniz.

  • Public Load Balancer
  • Private Load Balancer

Public Load Balancer

İnternet üzerinden gelen trafiği kabul etmek ve dengelemek için genel bir kullanım sağalar. Public Load Blancer kapsam olarak bölgeseldir. Bölgeniz bir çok etki alanı içeriyorsa Public Load Blancer her biri ayrı olacak şekilde bölgesel bir subnet veya etki alanına özgü olarak iki subnet gerektirir.

Private Load Balancer

Sunucularınızı yada servislerinizi , dış dünyadan izole olarak güvenli bir şekilde load balancer almak isteyebilirsiniz. Private Load balancer oluşturulduğunda hizmet OCI üzerinde dış dünyaya kapalı bir şekilde çalışır.

Oracle Cloud Infrastructure için Load Balancer Oluşturulması

Menü aktif edilerek Networking > Load Balancer bölümüne girilir.

Create Load Balancer butonuna tıklanır

İlgili Bilgiler doldurulur.

Oracle Cloud Free Tier Load balancer içinde destek vermektedir. 10mbit bağlantı ile süre sınırı olmadan kullanabilirsiniz.

Network politikanıza göre ilgili bölümler doldurulur.

  • Weighted Round Robin : Varsayılan Load Balancer ilkesidir.Bu politika trafiği kendi bağlı olan sunucu yada servisleere sıralı olarak dağıtır. Her sunucu bağlantıyı kabul ettikten sonra simetrik sıra ile devam eder. Round Robin aynı zamanda basit bir algoritma kullanır.
  • IP Hash : Karma anahtarlama modeli ile hangi istemcinin hangi sunucu yada servise gideceği bellidir. Diğer bir değişle istemciler her zaman aynı kaynağa yönlendirilir.
  • Least Connection : Bağlantıları her zaman en az aktif olan sunucu yada servise yönlendirir.

Load Balance yapacağımız HTTP yada TCP methodunu seçiyoruz. TCP bağlantısı yaparak farklı portlar içinde load balance işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

HTTPS Load Balancer için aynı zamanda SSL sertifikamıza ihtiyaç olacak. Bu sebepten test işlemi HTTP için yapılmıştr.

Son olarak Submit diyerek Load Balancer servisimizi oluşturuyoruz.

Aşağıda görüldüğü üzere Load Balancer servisi oluşturuldu.

Bugünkü yazımızda Oracle Cloud Infrastructure Load Balancer hakkında bilgiler verdik ve basit bir Load Balancer oluşturduk. Artık Load balancer arkasına sunucularımızı ve servislerimizi ekleyebiliriz.

Tekrar görüşmek dileğiyle,

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu