Microsoft Azure

Azure Arc ile On-Premise Sunucu Yönetimi

Merhaba, bu makalemizde Azure’un bize sağladığı başka bir harika servis olan Azure Arc’ı beraber inceleyeceğiz. Azure Arc ile On-Premise, AWS yada Google Cloud gibi kaynaklarımızı nerede olursa olsun tek bir merkezden yönetmenizi sağlıyor. Özellikle Hybrid yapıların olduğunu veya Multi Cloud’ın gün geçtikte yayınlaştığı düşünürsek Azure Arc gerçekten inanılmaz bir kolaylık sağlıyor.

Bu makalemizde ise On-Premise yapımızda olan bir Windows Server’ın kolay bir kaç adımda nasıl Azure Arc’a ekleyebileceğimizi ve yönetilebileceğini göreceğiz.

İlk olarak Azure portalına bağlanıyorum ve bir “Resource grup” ekliyoruz.

Sonrasında Azure Arc servisini açıyoruz. Panelde bir çok farklı platformlar için seçenekler bulunmakta. Ben yerelde bulunan sunucumu ekleyeceğim için “Servers” bölümünden “Add“‘e tıklıyorum.

Başlamadan önce gereksinimler hakkında bilgi veriliyor.

Devam ediyoruz, az önce oluşturtuğum “Resource group“‘u burada seçiyoruz ve “Connectivity method“‘dan “Public endpoint“‘i seçiyoruz çünkü benim sistemimde herhangi bir proxy veya başka bir şey yok, siz yapınıza uygun olan methodu seçebilir siniz.

On-Premise yapımızdaki Server ile Azure Arc’ın konuşabilmesi için bir script oluşturuluyor. Bu script’i download edip server üzerinde çalıştıracağız.

Şimdi On-Premise tarafa dönüyor ve indirdiğimiz Powershell scriptini çalıştırıyoruz.

Otomatik olarak broswer açılıyor ve kimlik doğrulaması yapıyoruz.

Dakikalar içerisinde server eklenmiş oluyor.

Bundan sonra server üzerinde yönetimsel işlemler: “update, politikalar, monitoring” ve daha fazlasını yapabiliyoruz. Biz “Windows Admin Center“‘ı kullanarak On-Premise’deki server’a uzak masaüstü yapmayı deneyeceğiz.

İlk olarak gerekli rolleri atamamız gerekiyor. Bunun için “Access control (IAM)“‘e giriyorum ve “Add role assignment“‘e tıklıyoruz.

Role olarak “Windows Admin Center Administrator Login“‘i seçiyoruz.

Select members“‘a tıklayarak hangi kullanıcımızı yetkilendirmek istiyorsak seçiyoruz.

Şimdi ise tekrar “Windows Admin Center“‘a dönerek “Connect‘”e tıklıyoruz.

Bağlan menüsünden Uzak Masaüstü’ne tılıyoruz ve lokalde bulunan Sever’ın “Credentials” bilgilerini giriyoruz ve bağlantımıız sağlıyoruz.

Görüldüğü gibi lokaldeki server’a Azure Arc üzerinden kolayca bağlantımızı sağladık.

Azure Arc’ın bize sağladığı özellikler bunlar ile sınırlı değil, sizler ihtiyaçlarınıza göre güvenli ve hızlı bir şekilde ister Cloud ister On-Premise veya Azure Stack Hub, vCenter gibi hybrid yapıları tek merkezden yönetebilirsiniz. Faydalı olması dileği ile sağlıcakla kalın.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu