Microsoft Azure

Azure Stack HCI Kurulum

Azure Stack ailesi ve bu ailenin bir üyesi olan Azure Stack HCI ile ilgili detaylıca konseptinden, mimarisinden ve bizlere neler sağladığı gibi konulardan detaylıca bahsettikten sonra Azure Stack HCI kurulumunu gerçekleştireceğiz. Evet mimari olarak daha önce de bahsettiğimiz gibi Azure Stack HCI kurulumu minimum 2 Node maksimum da 16 Node olacak şekilde kurulumları gerçekleştirilebilmektedir.

Azure Stack HCI kurulumlarını gerçekleştirebilmek için ihtiyacımız olan senaryoları belirlemek bizler için önemlidir. Çünkü kurum ihtiyaçlarına ve topolojilerine göre sistem gereksinimlerimizi bilmemiz gerekmekte.

Stretched Cluster bir topoloji kurgulayacaksak ve aşağıdaki topolojide görüldüğü gibi bir kurulum yapılmak isteniyorsa

Yani merkez site ve ister Disaster site olarak düşünelim istersek şubelerimizde olacak bir yapı olarak planlıyorsak minimum 4 Node’lu bir yapıya ihtiyacımız olacaktır. Bunlardan 2 Node merkez site üzerinde diğer 2 Node ise uzak site ’da olacak şekilde kurulumların yapılması gerekmektedir.

Burada çok karşılaştığım sorulardan biri olan ve eminim birçok kişi içinde merak konusu olan Azure Stack HCI Stretched cluster Aktif-Aktif çalışır mı ?

Azure Stack HCI evet Stretched cluster ile ister aktif-pasif isterseniz de aktif aktif çalıştırılabilir.

Bu konu ile ilgili detaylı bilgileri de aşağıda bulunan link üzerinden erişebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/hci/concepts/stretched-clusters

Kurulumlar yapılırken her bir node’un aynı özelliklerde olması ve aynı üreticinin ürünleri olması burada uyumluluk açısından son derece önemlidir.

Storage yani depolama katmanında da her bir Node üzerinde yine her bir atanan disklerimiz aynı sayıda ve aynı boyutlarda olması gerekmektedir. Yine Microsoft tarafından aynı üreticilerin kullanılması önerilse de bu sadece best practise olması açısından önemlidir.

Yine yukarı da bahsettiğimiz Stretched Cluster kullanacaksak her bir sunucu da Cluster ihtiyacından dolayı iki adet volume olması gereklidir. 

Networking katmanına gelince burasını ilerleyen bölümlerde yani kurulum aşamasında değineceğimiz bir konu. Minimum gereksinim burada da Storage Spaces Direct yapılandırmasını da içerecek şekilde düşündüğümüz de en az 4 Adet network arayüzü olması önerilmektedir.

Bunların dışında bizler Software Define Networking tarafı ile ilgili bir başka makale üzerinde değineceğiz.

Bilinmesi gereklidir ki kurulumları gerçekleştirirken bizler Windows Admin Center üzerinden ilerleyeceğiz. Software Define Networking yani yazılım tabanlı yük dengeleme ve yine yazılım tabanlı gateway’lerimizin kurulumlarını Windows Admin Center üzerinden gerçekleştirememekteyiz.

Bütün bunların yanında Azure Stack HCI donanım limitasyonlarından bahsedecek olursak ;

ResourceMaximum
Physical servers per cluster16
VMS per host1,024
Disks per VM (SCSI)256
Storage per cluster4 PB
Storage per server400 TB
Logical processors per host512
RAM per host24 TB
RAM per VM12 TB (generation 2 VM) or 1 TB (generation 1)
Virtual processors per host2,048
Virtual processors per VM240 (generation 2 VM) or 64 (generation 1)

Evet buraya kadar olan kısımda kurulum için karar vermemiz gereken yapılar ve bunlara bağlı olarak ihtiyaç duyduğumuz kaynaklar ile ilgili bilgileri sizlere vermeye çalıştım.

Azure Stack HCI kurulum adımlarına geçmeden önce bizlerin kurulumlarını gerçekleştireceğimiz ortamımızı tanıyalım.

Bizler bu makalemizde 2 Node’lu bir cluster üzerinde kurulumlarımızı gerçekleştireceğiz. Azure Stack HCI kurulumu için kurulumlarını gerçekleştireceğimiz sunucu ve bu sunucu üzerinde koşacak rolleri görebilirsiniz.

Server NameServer RolesOperating System
STACKHCIADActive Directory,DNSWindows Server 2019
STACKHCIMGMTWindows Admin CenterWindows Server 2019 veya Windows 10
STACKHCINODE01Azure Stack HCIAzure Stack HCI OS
STACKHCINODE02Azure Stack HCIAzure Stack HCI OS

Evet ortamımıza kuracağımız sunucularımız ve bu sunucularımız üzerinde koşacak olan rollerimizin neler olduğunu biliyoruz. Aşağıda yer alan tabloda az önce de rolleri paylaştığımız sunucuların kaynakları ve management için kullanacağımız IP adreslerini görebilirsiniz.

Server NameInterfaceCPURAM(GB)Mgmt IP Address
stackhciad.trwsrvsinerji.local128172.10.0.2
stackhcimgmt.trwsrvsinerji.local1416172.10.0.3
stackhcinode01.trwsrvsinerji.local42464172.10.0.4
stackhcinode02.trwsrvsinerji.local42464172.10.0.5

Azure Stack HCI kurulumunu için ihtiyaç duyduğumuz ve son çıkan sürümü olan Azure Stack HCI 20H2 sürümünü indireceğiz.

https://azure.microsoft.com/en-us/products/azure-stack/hci/hci-download

Bununla birlikte yine kurulumları ve konfigürasyonları yapacağımız Windows Admin Center kurulum dosyasını yine aşağıda belirttiğim adres üzerinden indireceğiz.

https://aka.ms/wacdownload

İlgili dosyaları edindikten sonra ortamımız da Active Directory ve Management için kullanacağımız ve üzerine Windows Admin Center kurulumunu yapacağımız sunucumuzun kurulumlarını geçerek (kurulu olduğunu varsayıyorum) doğrudan Azure Stack HCI işletim sistemi kurulumuna başlıyoruz.

Kurulumları bu makalemizde Hyper-V üzerinde gerçekleştiriyorum. Bunun için Hyper-V konsol üzerine geçerek devam ediyoruz.

Hyper-V konsolumuz üzerinde New seçimini yaparak ,yeni bir sunucu kurulumu başlatmak için seçimimizi yapıyoruz.

Yeni sunucu kurulumu seçimini yaptıktan sonra gelen ekranımızı Next ile devam ediyoruz.

Sunucu ismimizi daha önce de belirttiğimiz şekilde STACKHCINODE01 olarak veriyoruz. Sunucu kurulumu sonrasında oluşacak vhd/vhdx dosyamızın nerede tutulacağını belirledikten sonra next seçimini yapıyoruz.

Kurulumunu yaptığımız sanal sunucumuzu Generation 2 olarak belirliyor ve devam ediyoruz. Bu adımda Generation 1 ve Generation 2 arasındaki farkı aşağıda bulunan adres üzerinden inceleyebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/plan/should-i-create-a-generation-1-or-2-virtual-machine-in-hyper-v

Yine ilk kurulum tablosunda da belirttiğimiz gibi 64 GB Ram tanımımız yaparak ilerliyoruz.

InternalNAT isimli network kartımın tanımını bu adımda gerçekleştiriyorum. Fakat sanal sunucumuzu oluşturduktan sonra 3 adet daha network kartı kullanacağız. Bunun detaylarını daha önceden de belirttiğim gibi kurulum esnasında detaylıca bahsedeceğiz.

Yeni sunucumuzu oluştururken sunucumuza ait diskimizin hangi lokasyonda barındırılacağını belirliyoruz. Burada dilersek oluşturulacak sanal sunucumuzun diskinin ismini değiştirebilir ya da daha önceden hazırlanmış olan ve bizler tarafından Sysprep yapılmış herhangi bir diskimiz var ise  tanımlayarak kurulumları gerçekleştirebiliriz. Bizler Next seçimini yaparak devam ediyoruz.

Evet kurulum medyasını indirdiğimiz Azure Stack HCI işletim sisteminin lokasyonunu gösterdikten sonra Next seçimini yaparak sanal sunucumuzu Hyper-V üzerinde oluşturmuş olacağız.

Evet buraya kadar olan kısımda STACKHCINODE01 isimli sunucumuzu oluşturduk. Şimdi bu sunucumuz üzerinde gerekli ayarları yine işletim sistemi kurulumuna geçmeden önce tanımlayacağız. Bunun için yine Hyper-V konsol üzerinde STACKHCINODE01 isimli sunucumuzun ayarlar kısmına geçiyoruz.

Processor tabında yine daha önce belirttiğimiz şekilde 24 VCPU tanımını yapıyoruz ve bu değişikliğimizi uyguluyoruz.

Bir sonraki konfigürasyonumuz ise daha önce de defalarca belirttiğim gibi 4 adet network kartını sunucumuz üzerine tanımlıyorum. Burada 4 adet network kartı yerine 2 adet network kartı ile de devam edebilirdik. Fakat Software Define Storage kurulumunu ve konfigürasyonunu gerçekleştirmemize izin vermeyecekti. Çünkü kurulum sırasında da göreceğiz burada bulunan network kartlarından ikisini storage için kullanacağız.

Tanımlamış olduğumuz bu network kartları birkaç konfigürasyon daha yapacağız. Bunun için her bir network kartımızın özelliklerine gidiyoruz.

Network kartımız üzerinde ekran görüntüsünde de göreceğiniz gibi Enable MAC address spoofing etkinleştiriyoruz. MAC Address Spoofing neden aktif ettiğimizi merak edebilirsiniz. Bizler burada Nested Hyper-V üzerinde çalıştığımızdan ve birden fazla network kartı üzerinden trafiği yönlendirebilmek için aktif edilmesi gerekmektedir.

Yine aynı ekranımızda yer alan Enable this network adapter.. Aktif yapıyoruz ve uyguluyoruz.

Eklemiş olduğumuz bütün network kartlarımız üzerinde aynı işlemleri gerçekleştirmemiz gerekmekte

Şimdi ise sunucumuz üzerinde disk tanımlamalarımızı ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere gerçekleştirdik. Minimum 2 Disk ihtiyacımız bulunmakta yine ve ben burada tanımlamaları yaparken her bir disk boyutunu 200 GB olarak tanımladım. Sizler eğer kurulumları PoC olarak kurulumları yapacaksanız fakat disk problemi yaşarsanız bu diskleri Dynamic disk olarak oluşturabilirsiniz. Performans tarafında problemler yaratacak olsa da test ortamları için ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Evet artık gerekli konfigürasyon ve tanımlamalarımızı artık tamamladık. Şimdi Azure Stack HCI işletim sistemimizi kurarak devam edelim.

Önemli: Buraya kadar olan adımların her birini ikinci Node olarak kurulacak sunucu içinde yapılması gerekmektedir. Özetle eklediğimiz her bir Node için aynı konfigürasyon ve tanımlamaları yapmalısınız.

Bundan sonrası standart işletim sistemi kurulum adımlarıdır. Dikkat edilmesi gereken tek nokta disk seçimi olacaktır.

Ekran görüntüsünde de göreceğimiz gibi 200 GB olarak tanımlamış olduğumuz diskler bizlerin Software Define Storage tarafında kullanacağımız diskler olup yine daha önce öneminden bahsettiğimiz gibi disk adetleri ve boyutları aynı olması gerekmektedir. Bu sebeple burada işletim sistemi diskine dikkat edilmelidir.

Evet artık sunucumuzun kurulumu artık tamamlandı. Administrator şifremizi belirleyeceğiz.

Evet artık Administrator şifremizi de tanımladıktan sonra sıra işletim sistemi üzerinde gerekli tanımlamaları gerçekleştirmeye geldi.

Evet ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi belirtilmiş olan alanlar üzerinde değişiklikleri gerçekleştireceğiz Öncelikle sunucumuzun ismini daha önce belirlediğimiz şekilde  STACKHCINODE01 olarak isimlendirmesini ardından da IP adresi atamasını yapacağız. Network tanımlamalarımızı gerçekleştirdikten sonra sunucumuzu trwsrvsinerji.local olarak kurulumlarını yaptığımız domaine üye olarak ekleyeceğiz.

Belirttiğimiz değişiklikler sonrası sunucumuz üzerindeki son durum ekran görüntüsünde göreceğiniz şekilde olacaktır.

Gerekli konfigürasyonları yaptıktan sonra sunucumuz üzerinde Hyper-V kurulumunu gerçekleştirmek için Powershell komut satırına geçeceğiz. Bunu yapabilmek için menü içerisinde görünen 15 numaralı adımı seçerek Powershell komut satırına geçiş yapıyoruz.

Açılan Powershell ekranımız da Hyper-V rolünün kurulumunu yapabilmek için aşağıda belirtilen komut setini çalıştırıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatacağız. Yeniden başlatabilmek için Shutdown -r -t 0 komut setini çalıştırabilir ya da SCONFIG diyerek Azure Stack HCI işletim sistemi ana ekranına dönebilir ve buradan yeniden başlatma işlemini gerçekleştirebiliriz.

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All -NoRestart -Verbose

Bu kurulumu gerçekleştirdikten bir başka Hyper-V komponenti olan Hyper-V management kurulumunu gerçekleştireceğiz.

Bunun için yine bir önceki adımda yaptığımız gibi yenide 15 numaralı adıma geçerek Powershell komut satırına geçiyoruz.

Bu kurulum içinde yine aşağıda göreceğiniz komut seti ile kuruluma başlıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatacağız.

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-Management-PowerShell -All -NoRestart -Verbose

Kurulum sonrası son güncellemelerin denetlenmesi ve güncelleme ihtiyacı var ise bu güncellemeleri yapmanızı öneririm. Ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere ilgili Azure Stack HCI 20H2 için var olan güncellenmeler yüklenmesi ile artık en son güncellemelerle birlikte hazır duruma getirdik.

Evet STACKHCINODE01 isimli sunucu da gerekli ayarlamaları ve konfigürasyonları tamamladık. Bu adımların her birini STACKHCINODE02 isimli sunucumuz içinde yapılması gerekmektedir.

Bundan sonra ise artık yapılandırma ile devam edeceğiz. Makalemin bir sonraki bölümü için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu