Haberler

Beyaz Saray’dan Yapay Zeka ve Kuantum Enstitüleri Oluşturmak İçin 1 Milyar Dolarlık Destek Planı

Yetkililer, ABD’yi yapay zeka ve kuantum teknolojilerinde küresel bir güç hale getirmek istediklerini söyledi.

Federal ajanslar, yapay zeka ve kuantum bilgi bilimlerine odaklanan 12 yeni araştırma enstitüsü kurmak için önümüzdeki beş yıl içinde 1 milyar dolardan fazla para taahhüt edecek.

Beyaz Saray çarşamba günü federal ajanslar ve özel sektör ortakları yapay zeka ve kuantum bilgi bilimleri odaklı 12 yeni araştırma enstitüleri kurmak için önümüzdeki beş yıl içinde 1 milyar dolardan fazla taahhüt olduğunu duyuracak. Yönetim yetkilileri, bu çabanın ABD’nin yapay zeka ve kuantum teknolojilerinde küresel olarak rekabetçi kalmasını sağlamak için tasarlandığını söyledi.

Ulusal Bilim Vakfı ve ABD de dahil olmak üzere diğer federal kurumlar Tarım Bakanlığı AI odaklı yedi enstitüye 140 milyon dolar yatırım yaparken, Enerji Bakanlığı kuantum bilgi bilimlerine odaklanan beş enstitüye 625 milyon dolar yatırım yapacak. DOE’nin yatırımı, bir kısmı International Business Machines, Microsoft ve diğer şirketlerden gelen teknoloji hizmetleri bağışları şeklinde gerçekleşen 300 milyon dolarlık özel katkılarla eşleşecek.

Trump yönetiminin yapay zeka ve kuantum bilgi bilimi için 2021 savunma dışı bütçesinde yaklaşık %30 daha fazla harcama önerisinde bulunacak.

ABD’yi, Çin ve AI teknolojilere yatırım yapan diğer ülkeler de sıkıştırmış durumda. Tarafsız bir araştırma enstitüsü olan Center for Data Innovation tarafından 2019 raporuna göre Çin, yapay zekayı ABD ve Avrupa Birliği’nden daha hızlı benimsiyor.

ABD teknoloji sorumlusu Michael Kratsios, “ABD’nin yapay zeka ve kuantum alanında dünyayı yönetmeye devam etmesi kesinlikle zorunludur. Amerikan ekonomik refahının ve ulusal güvenliğin geleceği, bugün bu ileri teknolojileri nasıl yatırım yaptığımıza, araştırdığımıza, geliştirdiğimize ve kullandığımıza göre şekillenecektir.” dedi.

Yapay zeka enstitüleri, hassas tarım, hava tahmini ve daha fazla alanlarda teknolojilerin nasıl kullanılabileceğini araştıracaklar. Oklahoma Üniversitesi, Austin’deki Texas Üniversitesi, Colorado Üniversitesi, Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Davis ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ülke çapında üniversitelere ev sahipliği yapacak.

Kuantum enstitüleri, kuantum hesaplama ve ağ oluşturma gibi alanlara odaklanacak.Çalışma, enerji departmanının Argonne, Brookhaven, Fermilab, Oak Ridge ve Lawrence Berkeley ulusal laboratuvarlarında ev sahipliği yapacak. Enstitülerin hedefleri arasında, özel sektörün yatırım yapma olasılığının daha düşük olduğu, ancak yönetimin ülkenin rekabet gücü açısından önemli gördüğü alanlarda erken araştırmalar yapmak yer alıyor. Örneğin, AI enstitülerinden biri, yeni biyoaktif bileşiklerin keşfini ve üretimini ilerletebilecek AI destekli araçlar geliştirmek için çalışacak.

Enstitüler ayrıca yapay zeka alanındaki yeni nesil uzmanlar için bir eğitim alanı olarak hizmet verecek ve Beyaz Saray bunları sektördeki çeşitliliği teşvik etmenin bir yolu olarak görüyor.

NSF Direktörü Sethuraman Panchanathan, “Aralarında tarihi siyahi kolejler ve Tuskegee Üniversitesi gibi üniversitelerin de yer aldığı en az altı azınlık hizmet veren kurumlar da ortaklar arasında yer alıyor. Bu şekilde, yalnızca her devleti değil, toplumumuzun her kesimini kapsayacak şekilde genişletmeyi umduğumuz bir ağ kuruyoruz.” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, vergi mükellefi tarafından finanse edilen yatırımların zaten katılımcı federal kurumların bütçelerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu