Internet of things IoT

Ardunio Ağ Geçidi Nedir ? Nasıl Kurulur ve Kart Tipleri Nelerdir?

 

Ardunio mikrodenetleyici elektronik entegre ürün aileleri ile ortaya çıkmış olan bir mini bilgisayar ve ağ geçidi olarak kullanılabilen temel donanıma verilen tanımlamadır.

 

Kullanım alanlarına göre, Ardunio (Mikrodenetleyiciler) çok çeşitli tiplerde yer almaktadır. Bu türdeki elektronik –mikrodenetleyici ürünleri bir birbirinden ayıran temel özellikler hafıza birimler, girdi ve çıktı portları, programlanabilme kapasiteleridir.

 

Ardunio aslında açık kaynak kodlu yazılım geliştiricilerine elektronik devreleri kontrol edebilme yeteneği kazandıran bir ağ geçididir. Ağ geçidi olmasının yanı sıra, C / Assembly dillerini kullanarak, bir derleyici yardımı ile size kontrol noktası olma yeteneğini kazandıran bir donanımdır.

 

Ardunio üzerinde yapacağınız veya yapmak istediğiniz uygulamalar için (IDE) isimli derleyiciyi indirip kurmanız gereklidir. Daha sonra bu derleyici üzerinde temel anlamda “C” yazılım dilince hazır kütüphaneler gelmektedir. Elinizde bulunan Ardunio modeline bağlı olarak birçok kütüphaneden faydalanarak bu ürüne yeni uygulamaları kütüphaneler şeklinde yükleyebilirsiniz.

 

Ardunio IDE derleyicisine aşağıdaki web sitesinden ulaşarak, derleyiciyi ve ardunio donanımızı bağlayacağınız işletim sistemi versiyonuna uygun derleyici modelini indirip bağlanabilirsiniz.

 

https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftwareReleases

 

Ardunio üzerinde bir çok uygulamayı gerçekleştirmek istiyorsunuz ve yeterince yazılım bilginiz olmadığı için bazı çıktıları almakta güçlük çekiyorsanız. Sıfırdan kod yazma becerisi kazanmanıza gerek yok. Aşağıdaki link üzerinden bir çok temel ve orta seviye uygulama kaynak kodlarını indirip, Ardunio’nuz üzerine “IDE” derleyicisini kullanarak aktarabilirsiniz.

 

https://playground.arduino.cc/Main/GeneralCodeLibrary Ardunio uygulama kütüphaneleri.

 

Kütüphanelerden faydalanırken temel anlamda kod okuma becerisine sahip olmanız önemli bir unsur.

 

Ardunio Ağ geçidi üzerinde birtakım uygulamalar yapmaya karar verdiniz, peki ne tipte uygulamalar geliştirebilirsiniz sorusunun cevabını verelim.

 

Ardunio ile birlikte, çizgi izleyen, engelden kaçan robot, bulunduğunuz ortamın ısısını ölçme ve okuma, mesafe, park sensörü gibi temel mesafe ölçer devreler, trafik ışıkları kontrolü, ev içerisinde bulunan elektrikli eşyaların uzaktan yönetimi gibi bir otomasyon ağı kurabilirsiniz. Ardunio ağ geçidi sayesinde kısacası çok fazla kullanım alanında uygulamalar geliştirmeniz mümkündür. Bu uygulamaların limiti genelde ardunio’nun donanım kapasitesi ve sizin elektronik ve yazılım bilgileriniz dahilinde geliştirilebilir.

 

Ardunio Çeşitleri ve Kart Tipleri Hakkında Genel Bilgi

 

Kullanacağınız uygulama alanı kart tipi seçimi için çok önemlidir. Uygulama alanına göre kart veya ağ geçidine karar vermelisiniz.

Kart tiplerinin giriş ve ileri seviye sınıflandırılması aşağıdaki tabloda mevcuttur.

 

clip_image002[4]

48 Farklı tipte çeşiti bulunmaktadır. Ancak bu ürünlerin hepsi aktif olarak satışı yapılan ürünler değildir. Çünkü bu ürünlerin bazıları modül, bazıları kart , bazıları ise aksesuar olarak kullanılmaktadır.

 

Kart tipleri hakkında temel açıklamaların ardından bi kaç Ardunio Kart (Ağ Geçidi) hakkında bilgi verelim.

 

Ardunio Uno Rev3 Kart ;

 

En çok kullanılan giriş seviyesi kartların başında gelmektedir. Bu ürüne dair çok fazla uygulanmış örnek bulabilirsiniz.

 

clip_image004[4]

 

Kart üzerinde Atmega328 serisi bir mikrodenetleyici bulunmaktadır. Bu seviyedeki en popüler denetleyicilerin başında gelmektedir.

 

Genel olarak Ardunio Uno Rev3 ürününe dair, teknik değerleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

 

clip_image006[4]

 

Tabloda Elektronik değerler anlamında çok fazla detay yer almaktadır. Çalışma gerilimi, hafıza,pin sayısı, çalışma frekansı ve pin sayısı gibi değerler.

Ardunio Micro Kart;

En küçük kartlardan bir tanesidir. Üzerinde küçük bir mikro işlemci ürün ailesi olan Atmega32U4 mikrodenetleyicisini barındırır.

 

clip_image007[4]

 

Kart üzerinde barındırılan teknik yetenekler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

clip_image009[4]

 

Ardunio Zero Kart;

 

Ardunio zero ürünü diğer modellere göre çok daha yetenekli bir üründür, piyasada IoT eko sisteminde bulunan bir çok ürünle entegre olabilen ve 32 bit işlemci mimarisinde komut derleme yeteneği olan ileri seviye bir karttır. Windows Azur üzerinde, IoT uygulamaları, IoT edge platformlarınada veri iletebilecek detayları barındıran bir üründür. Github üzerinde ilgili kaynak kodları ile Azure IoT Edge ile konuşabilir.

 

clip_image010[4]

 

Ardunio Zero kart üzerindeki teknik yetenekler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

clip_image012[4]

 

Ardunio ürününe ait bi çok temel bilgiyi aktardık, şimdi ardunio ile temel programlama yapabilmemiz için Ardunio derleyicisinin kurulumu ve ardunio üzerine erişim sağlama kısmına.

 

Aşağıdaki web sitesi bağlantısından, IDE derleyicisinin Windows için olan versiyonunu indiriyoruz.

 

https://www.arduino.cc/en/Main/Donate

IDE derleyicisini indirdikte sonra, bilgisayarımızı ve ardunio kartımızı USB A’dan B’ye klasik yazıcı kablosu ile doğrudan bağlıyoruz.

 

IDE derleyicisinin kurulumu tamalandıktan sonra, ardunio kartınızı, bilgisayara bağlıyoruz. Ardından bilgisayarınızda seri iletişim için Ardunio kartınızın geldiğinden aşağıdaki gibi emin olmalısınız.

 

clip_image014[4]

 

IDE Derleyicisi kurulum tamamlandıktan sonra, derleyiciyi açıyoruz. Derleyici aşağıdaki gibidir.

 

clip_image016[4]

 

Ardunio kartımız artık bilgisayarımıza bağlı ve kullanılmaya hazır. IDE Aracımız açıldıktan sonra, sırası menüler içerisinde, Tools- Board ve Ardunio Uno ‘yu seçiyoruz. (Ardunio Kart modeliniz liste içerisinde hangisi ise onu seçmelesiniz.)

 

Kart tipini belirledik ve son olarak kartımız ile bilgisayarımızın doğru seri iletişim tipini kullanabilmesi için COM port numarasını aşağıdaki resimdeki gibi aktif ediyoruz.

 

clip_image018[4]

 

Bu işlemlerin ardından cihazımız ve derleyicimiz kullanıma geliştirmeye hazır hale geliyor.

 

Temel geliştirmelerden bir örnek ile devam edelim.

 

Her program ve yeni yazılım geliştirmeye başlayanlar için olmazsa olma mesajımız yeni dünyamıza hoşgeldiniz J Aşağıdaki kodu derleyici içerisinde çalıştırarak çıktısını gözlemleyelim.

 

Serial.begin(9600); —“ Kart ile bilgisayarın seri iletişim kurduğundaki geleneksel veri aktarım kapasitesinin belirlenmesi içindir.”

Serial.println (“Hello World !”); “Çıktı olarak ekranda yazdırmak istediğimiz mesaj”

delay(10000); —“ Çıktı olarak ekranda göstereceğimiz mesajın ekranda yenilenme zamanı”

 

clip_image020[4]

 

Kodu yazdıktan sonra, önce doğru bağlantı noktasında olduğumuzu yani “Com4” benim bilgisayarımda, daha sonra yazdığımız kodun kart üzerine aktarılması için “Sketch”- “Upload” seçenekleri sırası ile takip edilip seçilir, herhangi bir hata almadıysanız, kodu derlemek için, “Sketch” — “verify/compile” seçenekleri ile kodu derleyiniz. Başarılı bir şekilde aktarıldı mesajını aldıktan sonra, cihaz üzerindeki etkisinin monitör edilmesi için , “Tools” –“Serial Monitor” seçeneklerini sırası ile seçiniz.

 

Monitör çıktısında 10Sn (delay 10000) ara ile “Hello World” görüyorsanız işin sonuna geldiniz demektir. Aşağıdaki çıktıdaki gibi J

 

clip_image022[4]

 

Keyifli uygulamalar, bir sonraki makalede görüşmek üzere sevgiler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu