Haberler

Yargıtay’dan Emsal İnternet Dolandırıcılığı Kararı

Eskişehir’de görülen bir dava sonrası Yargıtay 11. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde bir karar aldı. Davada müşterinin banka hesabından habersiz çekilen paranın sorumluluğunun bankaya ait olduğu kararı çıktı. Detaylar haberimizde.

İnternet bankacılığı

Eskişehir’de yaşanan bir internet dolandırıcılığı davasında bir özel banka müşterisi adına Hatay İskender’un şubesinde farklı bir banka hesabı açıldı. Müşterinin bilgisi olmadan Eskişehir şubesinde yer alan banka hesabından İskenderun şubesindeki hesaba para transferi yapıldı. Sonrasında da transfer edilen para başka bir şubeden çekildi. Olay sonrası hesap sahibi, konuyu yargıya taşıdı. Davacı hesap açma, para transferi gibi işlemleri kendisinin yapmadığını, bilgisi dahilinde olmadığını ve bankanın kusurlu davrandığını belirterek bankanın söz konusu tutarı faiziyle birlikte kendisine ödemesini talep etti.

İddiaya karşı banka, para transferi esnasında davacının telefon ile aranıp sorulara doğru cevaplar verdiğini, ikinci bir transfer denemesinde ise imza teyidine ihtiyaç duyulup transferin gerçekleşmediğini belirtti. Kendi sorumlulukları ile ilgili bir ihlalin yaşanmadığını belirten banka, davanın reddedilmesini talep etti.

Davanın sonucunda Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, bankanın herhangi bir kusuru olmadığına hükmetti ve davanın reddedilmesine karar verdi. Daha sonrası davacı karara itiraz etti ve dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay ise yerel mahkemenin kararını bozdu ve emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi;

“İşlemde davacının üçüncü kişilerle iş birliği yaparak veya başka şekilde kusurlu davrandığı ispatlanamamıştır. Davalı banka tarafından, hesapta bulunan paranın güvenliğinin tam olarak sağlanamadığı, kötü niyetli kişilerin işlemlerine karşı korunamadığı, güvenlik önlemlerini geliştirmediği, bu önlemleri kullanmayı, müşterileri için zorunlu hâle getirmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı banka hesaptan çekilen tüm paradan sorumludur. Bunun ilke olarak kabulü gerekir.”

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu