Windows Server

Service Manager 2012 R2 Self Service Portal Kurulumu – Bölüm 2

Makale serimizin ilk bölümünde Service Manager Self-Service Portal uygulamasının alt yapısını oluşturan Sharepoint Portal Server kurulumunu anlatmıştık. Bu makalemde ise sizlere Service Manager Self-Service portal kurulumunu anlatamaya çalışacağım.

Kuruluma başlamak için Service Manager kurulumunu başlatalım ve karşımıza gelen ekranda Install (Optional) bölümünde bulunan Server Manager web portal linkine tıklayalım.

clip_image002

Karşımıza gelen Portal Parts bölümünde aslında web portal in iki bölümden oluştuğunu görüyoruz. Tavsiye edilen kurulum her bir bölümün farklı sunucular üzerine ayrı ayrı kurulması yönündedir.

Web content server: Görevi, Service Manager Database i ile bağlantıyı sağlamak, SİlverLigth kodlarını barındırmak ve performansı arttırmak için cachle me işlemini yapmaktır.

Sharepoint Web Parts: Görevi, sitenin kurulması, Sharepoint template nin uygulanması ve Self-Service portal üzerinde çalışacak olan web part ların kurulumu ve web content server ile birlikte çalıştırılmasıdır.

Biz her ikisini de aynı sunucu üzerine kuracağımız için tamamını seçip Next diyerek ilerleyelim.

clip_image004

Bir sonraki ekranda bize sanal web sitesinin bulundurulacağı klasörü belirtmemiz isteniyor. Varsayılan olarak C:\inetpub\wwwroot\System Center Service Manager Portal şeklindedir. Burada herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek ilerleyelim.

clip_image006

Takip eden ekranda sistem kuruluma hazır olup olmadığının kontrolü için ön gereksinimlere taranacak ve bir özet ekranı karşımıza gelecektir.

clip_image008

Yukarıda ki bölümü Next diyerek ilerlediğimizde bizden Service Manager için Web Sitesinin ismini, portunu ve 443 numaralı portu kullandığı için de geçerli bir sertifika sorulacaktır. Burada herhangi bir değişiklik yapmadım ancak isterseniz siz Website ismini değiştirebilirsiniz. Port ile oynamanızı önermem çünkü bu port son kullanıcının portale bağlanmak için kullanacağı esas port olmayacak.

Not: Eğer Self-Service Portal dış dünyaya açılmayacak ise etki alanı içinde bulunan bir sertifika sunucusundan portal sunucusu için oluşturulmuş geçerli bir sertifika bizim için yeterli olacaktır. Farklı problemler ile karşılaşmamak için self-signed sertifikalarını kullanmanızı önermem.

clip_image010

Yukarıda ki ekranda Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza Service Manager database nin bulunduğu sunucu bilgilerinin istendiği ekran gelecektir. Burada da ilgili sunucu bilgilerini girmemiz gerekmektedir.

clip_image012

Database bilgilerini girdikten sonra Next diyerek ilerleyelim. Karşımıza Self-Service Portal ın Service Manager database ine erişirken kullanacağı hesabın istendiği ekran gelecektir. Burada belirttiğimiz hesabın Service Manager database i üzerinde yetkili olması gerekmektedir. Yetkisi olup olmadığını Test Credentials ile kontrol edebilirsiniz.

clip_image014

Yetkili kullanıcı bilgilerini girip test ettikten sonra Next diyerek ilerleyebiliriz. Karşımıza Portal için web site adını ve database sunucusunu belirleyeceğimiz ve son kullanıcının Self-Service Portal olarak göreceği sitenin ayarlarının yapılacağı ekran gelecektir. Dikkat edilirse burada sitenin kullandığı port numarası 444 olarak belirlenmiştir. Bu farklı bir port olarak belirlenebilir ancak dikkat edilmesi gereken son kullanıcı portale ulaşırken adresin sonuna bu portu da yazması gerektiğidir. Bağlantımız SSL ile sağlanacağı için daha önceki Self-Service portal adını belirlediğimiz ekranda ki gibi sunucu sertifikasını seçelim ve Sharepoint için database in oluşturulacağı database sunucuyu belirleyelim. Burada ki database Service Manager database inden farklı olarak Sharepoint sunucusu Sharepoint sunucusu üzerinde ki SQL Server olması tercih sebebi olmalıdır.

clip_image016

Yukarıda ki ayarları da yaptıktan sonra Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza Service Manager Sharepoint application pool un çalıştırılmasında kullanılacak olan etki alanı hesabının belirleneceği ekran gelecektir.

clip_image018

Son olarak karşımıza gelen Windows Update ekranında da Use Microsoft Update when I check for updates seçeneğini seçerek Next diyelim ve özet ekranında kurulumu başlatalım. Kurulum tamamlandığında portalin adresini belirten bilgi ekranı karşımıza gelecektir.

clip_image020

Kurulumun tamamlanmasının ardından Service Manager Self-Service Portal sunucusu üzerinde IIS konsolunu açtığımızda WebContentServer ve Service Manager Portal başlıkları altında oluşturulmuş olan iki site görülecektir.

clip_image021

 

Portal kurulumunu tamamladıktan sonra etki alanında ki kullanıcıların portale girebilmeleri için yetkilendirme yapmamız gerekmekte. Bunun için portal üzerinde ki Site Actions menüsünden Site Permissions a tıklayalım.

clip_image023

Eğer Site Permissions a tıkladığımızda aşağıda ki File Not Found hatasını alıyorsak bundan sonraki adımları yapmamız gerekmekte. Eğer hata almıyorsanız bu adımları yapmanıza gerek yok.

clip_image025

Portal sunucusu üzerinde Startà All Programsà Microsoft SharePoint 2010 Products altına gelelim ve SharePoint 2010 Central Administration linkine tıklayarak SharePoint Central Administration ı açalım. Açılan sayfada System Settings altında bulunan Configure alternate access mappings linkine tıklayalım.

clip_image027

Karşımıza Self-Service portalin access mapping leri gelecektir.

 

clip_image029

Burada dikkatimizi çekmesi gereken durum eğer portale fqdn adresini kullanarak örneğin https://srv-scsmssp.mhclabs.com:444/smportal şeklinde girer isek bu sorun oluşmakta. Bu problemi ortadan kaldırmak için bu bölüme fqdn li adresi de eklememiz gerekmekte. Bunun için Add Internal URLs linkine tıklayalım. Karşımıza gelen Add Internal URLs ekranında Alternate Access Mapping Collention bölümünden No Selectionà Change Alternate Access Mapping Collection seçeneğine tıklayalım. Karşımıza gelen ekranda Service Manager Portal i seçelim.

clip_image031

clip_image033

Yukarıda ki seçimi yaptığımızda Collection Service Manager Portal olarak seçilmiş olacak ve Add Internal URLs sayfasına geri döneceğiz. Sayfada ki Add Internal URL bölümüne portalimizin FQDN adresini yazıyoruz ve Zone olarak da Intranet seçili oluyor. Benim ki https://srv-scsmssp.mhclabs.com:444 şeklinde olacak.

clip_image035

Save diyerek değişikliği kayıt edelim. Add Internal URLs sayfasına geri dönüldüğünde linkin eklenmiş olduğunu göreceğiz.

clip_image037

Yukarıda ki işlemlerin ardından Service Manager Self-Service Portal sayfasında yeniden Site Permissions a tıklayalım ve yetkilendirme işlemlerine başlayalım. Karşımıza izinlerin bulunduğu ekran sorunsuz şekilde gelecektir.

clip_image039

Bu sayfada ki izinler Team Site dan inherit (bir üst siteden devralındığı) edildiği için yukarıda ki ekranda Team Site linkine tıklayalım. Açılan sayfada yukarıda bulunan menüden Grant Permission seçeneğine tıklayalım.

clip_image040

Karşımıza gelen ekranda MHCLABS\domain users yazalım. Alt bölümde de Grant users permissions directly seçeneğini seçelim ve açılan menüden Read – Can view pages and list items and download documents seçeneğini işaretleyelim.

clip_image042

Yukarıda ki ekranı OK diyerek kayıt edip kapattığımızda Service Manager Self Service Portala etki alanında ki tüm kullanıcıların ulaşabilmesini sağlamış olduk.

clip_image044

Service Manager Self-Service Portali açtığımızda karşımıza aşağıda ki ekran gelecektir. Artık son kullanıcılar Create a request linkini kullanarak kayıt açabilirler.

Not: Self-Service Portal sayfasının düzgün görüntülenebilmesi için son kullanıcılarda SilverLight yüklü olmalıdır.

clip_image046

İlerleyen makalelerimizde Self-Service Portalin nasıl düzenleneceği ve nasıl özelleştirileceğini anlatmaya devam edeceğiz.

Bu makalemde ise sizlere Service Manager Self-Service portal kurulumunu anlatamaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu