Windows Server

Kiosk PC Nasıl Hazırlanır?

Merhaba bu makalemde Windows server 2003 group policy özelliğini kullanarak bir kiosk bilgisayarın nasıl hazırlanacağı konusuna değineceğiz. Eminim Kiosk bilgisayarının nasıl hazırlandığını sizde benim kadar merak edenlerdensinizdir J Birçok yerde karşılaşmış, fakat nasıl yapıldığı konusunda merak etmişsinizdir. Şimdi bunu öğrenmenin tam sırası. Microsoft bize bu konuda yardımcı olarak, sıkça kullanılabilecek uygulamaları kolaylaştıracak bir tool yayınlamış Group Policy Common Scenarios , bu tool’u http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=19735 adresinden indirebilirsiniz. Buradaki uygulama GPMC yani Group Policy Management Console üzerinde uygulanmış bu yüzden öncelikle serverim üzerine bu uygulamayı kurmam gerekiyor. Bu uygulamayı da http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=21895 bu adresten indirebiliyorsunuz.

 

Bu uygulamayı yapabilmemiz için Windows Server kurulu bir işletim sistemi ve üzerinde Active Directory ve DNS uygulamasının kurulmuş olması gerekiyor. Bu uygulamaların kurulduğunu varsayıyorum ve yazıma devam ediyorum.

 

Öncelikle Group Policy Management Tool’un kurulumunu yapalım gpmc.msi dosyasına çift tıklayarak kuruluma başlıyorum.

 

 

image001

 

 

Gelen ekrana next diyerek geçiyorum

 

 

image002

 

 

I Agree seçerek Next diyorum kurulum tamamlanıyor. Şimdi geldik Group Policy Common Scenarios kurulumuna GroupPolicyCommonScenarios.msi ye çift tıklıyoruz.

 

 

image003

 

 

Gelen ekranda Next i işaretliyerek devam ediyorum

 

 

image004

 

 

Everyoneı seçerek Next butonuna basıyorum. Ve sonrasında gelen ekrana Next ve Close diyerek kurulumu tamamlıyorum. Şimdi geldik bu seneryoların Group Policy e aktarımına. Eğer “Start/All Programs/Administrative Tools/Group Policy Management” yolunu incelerseniz varsayılan olarak 2 group policy nin geldiğini gözlemliyebilirsiniz. “Default Domain Controller PolicyForest taki Tüm Domain Controlleri etkiliyen policydir. Diğeri ise “Default Domain Policy” Varsayılan domain kontrollera uygulanacak politikaları (kuralları) temsil eder.

 

 

image005

 

 

Bu objelere göz attıktan sonra “C:\Program Files\Microsoft\Group Policy Common Scenarios\Scripts” yolunu takip ederek kurulan seneryoları grup policy e aktarım yapalım.

 

 

image006

 

 

Burada CreateCommonScenarios.cmd scriptine çift tıklayarak bu uygulamanın aktarımına başlayalım

 

 

image007

 

 

Do you want to proceed? Sorusuna Y yazarak klavyeden enter butonuna basalım.

 

 

image008

 

 

Birçok kod aşağıya doğru akıp gidecektir. Press any key to continue sekmesi geldiğinde kurulum tamamlanmış demektir. Klavyeden herhangi bir butona basarak kurulumu tamamlayalım.

 

 

image009

 

 

“Start/All Programs/Administrative Tools/Group Policy Management” yolunu izlediğimizde bu defa karşımıza birçok kuralın oluştuğunu gözlemliyebiliriz.

 

Ben active directory de kiosk adında bir Organization Unit oluşturdum ve içerisinde Bilgisayarlar ve Kullanicilar adında Organization Unitlar oluşturdum. Kiosk bilgisayarını Kiosk/Bilgisayarlar OU suna koydum, Kiosk Kullanıcısını da Kiosk/Kullanicilar klasörüne koydum.

 

 

image010

 

 

image011

 

 

GPMC’u açalım ve kiosk ou sunun geldiğini görelim burada bilgisayarlar ou su üzerinde sağ tıklayarak Link an existing GPO sekmesini seçelim.

 

 

image012

 

 

Gelen ekranda CS-Kiosk (Machine) seçeneğini seçerek ok butonuna basalım.

 

 

image013

 

 

Şimdi aynısını birde kiosk içindeki kullanicilar klasörü için link an existing GPO seçerek gelen ekrana da CS-Kiosk(User) ı seçelim.

 

 

image014

 

 

Ekranın son hali aşağıdaki gibi olacaktır.

 

 

image015

 

 

Şimdi Kullanıcılar GPOsu üzerinde yani CS-Kiosk(User) üzerinde sağ tıklayarak edit edelim ve kullanıcı logon olduğunda otomatik olarak açılması gereken siteyi girelim.

 

 

image016

 

 

User Configuration/Windows Settings/Internet Explorer Maintanence/URLs/Important URLs seçeneğini seçerek home page url kısmına otomatik olarak açılmasını istediğimiz web adresi girelim. Ben http://www.cozumpark.com adresini girdim. Okey diyerek ayar penceresini kapatıyorum. Şimdi bu ayarların uygulanabilmesi için client makinamı yeniden başlatmam gerekiyor.

 

 

image017

 

 

Kisok kullanıcısı ile log on olduğumuzda kisok bilgisayarımızın hazır olduğunu görüyoruz.

 

 

image018

 

 

İsterseniz kisok kullanıcısını otomatik log on da yapabilirsiniz. Fakat bu güvenlik riski yaratabilir. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Kisok bilgisayarı üzerinde Başlat/Çalıştır üzerinde userpasswords2 komutunu yazarak entera basalım çıkan ekranda

 

 

image019

 

 

Require user to press CTRL+ALT+Delete kutucuğunu kaldıralım bu bizim girişte ctrl alt delete tuş kombinasyonuna basmamamızı sağlıyor. Tamam diyerek bu pencereyi kapatalım. Şimdi başlat/çalıştırda regedit yazıp kayıt defteri ekranına ulaşalım.

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

 

Kayıt defterinden bu yolu takip ederek bazı ayarlar yapmamız gerekiyor.

 

Ben bu ayarlara ait resim dosyalarını ekliyorum konu ile ilgili http://support.microsoft.com/kb/315231 sitesinden detaylı anlatımına ulaşabilirsiniz.

 

 

image020

 

 

image021

 

 

image022

 

 

image023

 

 

Bu ayarları yaptıktan sonra kiosk bilgisayarımızın otomatik olarak açıldığını gözlemleyebilirsiniz.

Bir makalemin daha sonuna geldik bir başka makalede buluşmak ümidiyle.

Not: Anlatım Windows Server 2003 Server ve Windows XP Professional bilgisayar üzerinden yapılmıştır, ürüne göre değişiklikler gösterebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu