İnternet Sitesi Nasıl Kurulur? Site Kurma Rehberi

Giderek daha fazla insan kendi çevrimiçi varlığına sahip olmak istiyor. Sadece bir Instagram profiline, bir Facebook sayfasına veya bir Twitter hesabına bağlı olmak maalesef yetmiyor.

Peki neden kendi web sitenizi kurmuyorsunuz?

Kendi web sitenizi kurmak artık sandığınızdan çok daha kolay. 

Nasıl mı?

Aşağıda adım adım internet sitesi nasıl kurulur sorusunun tüm detaylarını sizin için açıklayacağız.

İnternet Sitesi Kurmak İçin Teknik Becerilere İhtiyaç Var Mı?

Teknik becerilere ihtiyacınız olup olmaması, web sitenizin amacına bağlıdır. En karmaşık yol, neredeyse tüm web sitelerinin temelleri olan HTML, CSS, JavaScript ve PHP’yi nasıl kodlayacağınızı öğrenmektir. Ancak bu, bir web sitesi oluşturmanın tek yolu değildir. İşlerin teknik yönüne çok aşina olmasanız bile, kolayca iyi bir web sitesi kurabilirsiniz.

Fakat nasıl?

Tabii ki bir web sitesi oluşturucu kullanarak. Word, Facebook veya PowerPoint kullanabiliyorsanız, bu araçları sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu kullanımı kolay platformlar, görsel bir düzenleyici ve barındırma sunar. Wix gibi bu araçlar aracılığıyla özel bir alan adı bile alabilirsiniz.

Bir İnternet Sitesi Nasıl Kurulur? Başlamak İçin 5 Adım

Çoğu web sitesi kurmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

Nasıl domain alacağınızı öğrenmek için “Domain Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Hosting hakkında detaylı bilgi almak için “Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? Hosting Seçimi” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bir İnternet Sitesi Kurmanın 3 Yolu

Bir internet sitesi kurmanın birçok yolu vardır. Bu yollardan en popülerleri aşağıdaki şekildedir:

1. Bir web sitesi oluşturucu ile internet sitesi kurmak

En kolay seçenek, bir web sitesi oluşturucudur. Bu, tabiri caizse, “her şey dahil” bir pakettir. Sadece bir şirket tarafından; şablon (tasarım), sürükle ve bırak düzenleyici, web barındırma, alan adı, e-posta adresi ve destek sağlanır.

Bu yol sadece yeni başlayanlar için kullanışlı değildir. Aslında web site oluşturucu kullanıp kullanmamak sadece projenize bağlıdır. 

Hemen hemen tüm site oluşturucular, reklam destekli bir alt alan adı ile (ör. adiniz.siteolusturucuadi.com) ücretsiz bir temel web sitesi oluşturmanıza izin verir. Bu sayede böyle bir planı kullanarak, maliyetin buna değip değmeyeceğine karar vermeden önce ayrıntılı olarak deneyebilirsiniz.

Ancak işinizi internete taşımak istiyorsanız, ücretli bir plan düşünmeniz gerekir. Fiyatların ayda yaklaşık 8 dolardan başladığı site oluşturucular, tüm temel unsurları içerir.

En popüler web sitesi oluşturucular; Wix, Squarespace ve Shopify’dır (çevrimiçi mağazalar için). 

Bir web sitesi oluşturucu ile internet sitesi kurmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

Bir web sitesi oluşturucu ile internet sitesi kurmanın dezavantajları aşağıdaki şekildedir:

2. İçerik yönetim sistemi ile bir web sitesi oluşturma

İçerik yönetim sistemleri (CMS) ile internet sitesi kurmak biraz daha karmaşıktır. Temel olarak bir web sitesi oluşturucu ile aynı şekilde çalışsalar da, kullanımları çok daha zordur.

Bir web sitesi oluşturucu ile yalnızca metinler ve resimler gibi basit içerikleri eklemekle kalmaz, aynı zamanda tüm web sitesini tasarlayabilirsiniz. Bu basitli göz önüne alındığında, klasik bir içerik yönetim sistemi çok daha sınırlıdır.

Joomla, Drupal ve Typo3 gibi birçok CMS sistemi vardır, fakat en popüler CMS WordPress‘tir. Tek tıkla kurulum imkanı sunan hosting firmaları sayesinde kurulumu artık hiç zor değildir.

Ayrıca kolayca bir şablon yüklemenize ve tasarım seçeneklerini ayarlamanıza izin verir. Ancak hoşunuza gitmeyen bir şey varsa, muhtemelen CSS veya HTML’yi (siz veya bir programcı) değiştirmeniz gerekecektir.

Seçtiğiniz hosting, alan adı, e-posta adresi, kurulum ve destek düzeyi, ne kadar harcamak istediğinize ve teknik bilginize bağlı olarak değişecektir. Bu işlemleri kendiniz yapabilirseniz, oldukça ucuz bir maliyetle bu işin içinden çıkabilirsiniz. Teknik bilginiz yoksa, WordPress web sitesi kurmanıza yardımcı olabilecek bir web tasarımcısı tutmayı da deneyebilirsiniz.

WordPress ile ilgili bir diğer önemli ayrıntı da, web sitenize başlangıçta dahil olmayan özel özellikler eklemenize izin veren binlerce eklentiye sahip olmasıdır. Örneğin, eksiksiz bir çevrimiçi mağaza kurmak isterseniz bir WooCommerce eklentisini kurabilirsiniz.

WordPress varsayılan olarak, tek bir dilde olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak WPML gibi sayfayı çevirmenize izin veren eklentiler vardır. Bir diğer örnek ise, arama motoru ayarlarını değiştirmenize izin veren Yoast SEO eklentisidir.

Bir CMS ile web sitesi kurmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

Bir CMS ile web sitesi kurmanın dezavantajları aşağıdaki şekildedir:

İçerik yönetim sistemlerinin diğer örnekleri Joomla! ve Drupal’dır. Bu CMS’lerin kullanımı WordPress’ten çok daha karmaşıktır.

3. Kodlama ile bir web sitesi oluşturma

Bu yol internet sitesi kurmak için en üst disiplindir. Web siteniz üzerinde tam olarak bir özgürlüğe ihtiyacınız varsa, web sitenizi kendiniz kodlamalı ya da bir yazılımcı ile çalışmalısınız. 

Codecademy, Mozilla veya W2Schools gibi yeni başlayanlar için adım adım öğreticiler içeren web siteleri ile başlayarak kodlama öğrenebilirsiniz. Fakat hiçbir bilginiz yoksa, bu süreç biraz bunlatıcı olabilir. Tabii ki, süreci hızlandırmak için bir web tasarımcısı ile birlikte çalışabilirsiniz. Fakat bir programcı ile çalışacaksanız, bu yöntem size çok daha fazla maliyet çıkaracaktır. Bir web sitesi oluşturucu için ayda 8-15 dolar ödemek, her zaman herhangi bir tasarımcı veya ajansın bir saatlik çalışma için alacağından daha ucuz olacaktır.

Bazı popüler geliştirme araçları NetBeans, Aptana Studio veya Brackets’tir. Hepsi en azından HTML, CSS, JavaScript, PHP’ye izin verir ve ücretsizdir. Diğer bir seçenek de görsel bir kaynak kod düzenleyicisi olan Webflow’dur.

Kodlama yaparak web sitesi kurmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

Kodlama yaparak web sitesi kurmanın dezavantajları aşağıdaki şekildedir:

Web Sitesi Tasarımı ve Planlaması

Nasıl ki bir tarifi uygulamadan yemek yapmaya başlamak her zaman iyi bir fikir değilse, en azından deneyiminiz yoksa, aynı şey bir web sitesi oluşturmak için de geçerlidir. Bu işi doğaçlama yapmak iyi bir fikir değildir. Planlama, web sitesinde hangi bölümlere ihtiyacınız olduğuna, sizin için en uygun içeriğe ve web sitenizin nasıl tasarlanacağına karar vermenize yardımcı olacaktır.

Başlamak için en iyi yol, web sitenizin neye ihtiyacı olacağına dair fikirlerle bir zihin haritası oluşturmaktır. Bu zihin haritasının ana öğeleri, navigasyonunuz için kullanılabilir.

Web Sitesi Planlaması İçin İpuçları

Web Sitesi Tasarımı İçin İpuçları

Görsel web tasarımlar oluşturmak kolay bir iş değil. Aslında, çevrimiçi olarak, iyi olanlardan daha fazla korkunç tasarım örneği var diyebiliriz. 

Tıpkı 70’lerde farklı bir moda varken 80’lerde ve 90’larda gülünç olması gibi, web sitesi tasarımları için de aynı şey geçerlidir. 5 yıl önce iyi uygulama olarak kabul edilen şeyin şimdi biraz eski veya modası geçmiş gibi görünebileceğini unutmamanız gerekir.

Aşağıdaki listede sıralayacağımız ipuçları, profesyonel tasarımcılar için değildir, ancak profesyonel değilseniz, sizin için her zaman işe yarayabilir.

İyi Bir Web Sitesi İçin Gerekli Elementler Nelerdir? 

1. Kurumsal kimlik ve görseller

Profesyonel görünümlü bir web sitesi elde etmek için logo ve görsel seçimi çok önemlidir. Bugün bir sürü ücretsiz stok fotoğrafını kolayca bulabileceğiniz Unsplash ve Creative Commons gibi birçok uygulama vardır.

Dahası, Depositphotos ve Shutterstock gibi birçok başka web sitesinde daha profesyonel görünümlü fotoğraflar (1 dolardan başlayan fiyatlarla) bulabilirsiniz. 

Bu sitelerden görsel seçerken mevcut resim biçimlerini anladığınızdan emin olmanız gerekir. .Gif, .jpg ve .png ana biçimlerdir. Ayrıca, görüntünün boyutunu ve kalitesini standartlara göre optimize etmeniz gerekir. 

Aynı şekilde, görüntülerin boyutunu düzenleyebilmek ve değiştirebilmek için bir düzenleme programına sahip olmanız önemlidir. Profesyonel ve ücretsiz bir seçenek Gimp’tir, ancak kullanımı oldukça karmaşıktır. Diğer Photoshop alternatifleri, orijinalin fiyatının yalnızca bir kısmına mal olan ve abonelik gerektirmeyen Affinity Photo ve Acorn’dur.

Ancak, Photoshop veya Illustrator kullanmayı öğrenmek zorunda kalmadan basit bir şekilde grafik kaynakları oluşturmak için kullanabileceğiniz daha fazla araç vardır. Örneğin, Stencil veya Snappa’yı kullanabilirsiniz.

2. Profesyonel içerik

Bir web sitesi için yazmanın, bir mektup veya kitap yazmakla aynı şey olmadığını unutmayın. Web’de daha az resmi olma eğilimindeyiz ve aynı zamanda meşgul bireylerin ihtiyaç duydukları bilgileri hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olmamız gerekiyor. Bu, içeriğimizi şu şekilde taranabilir hale getirmemiz gerektiği anlamına gelir:

3. İletişim formu ve mantıklı bir gezinme menüsü

Ziyaretçilerinize profesyonel bir izlenim vermek için e-posta adresi yerine iletişim formu kullanmanız gerekir. Neyse ki, iletişim formlarını Wix, Squarespace veya WordPress gibi çözümlerle entegre etmek oldukça kolaydır.

Web sitenizin gezinme çubuğunun da, ziyaretçilerin bir sayfadan diğerine geçmesi için çok önemli olduğunu unutmayın. Buna dikkat edin ve navigasyonun mantıklı bir şekilde aktığından emin olun. Örneğin, amacınız kullanıcıların iletişim formu aracılığıyla size bir mesaj göndermesiyse, menüde veya sayfa altbilgisinde buna bağlantı vermeyi unutmayın.

Ayrıca web sitenizi yayınlamadan önce bir test kaydı da yaptığınızdan emin olun.

İnternet Sitesi Oluşturma Süreci Adımları

Web sitesi oluşturma sürecini aşağıdaki adımlara ayırabiliriz:

İnternet Siteniz Hazır. Şimdi Ne Olacak?

Web sitenizi zaten oluşturduysanız ve yayınladıysanız, ziyaretleri artırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için tanıtmaya ve optimize etmeye başlayabilirsiniz.

1. Web sitenizi güncelleyin

Web siteleri kitap değildir. Yayınlandıktan sonra hala güncellenebilirler. Fırsatınız varken yeni ve alakalı içerik oluşturduğunuzdan ve web sitesini sürekli olarak güncellediğinizden emin olun. Örneğin, bir restoranın web sitesini hayal edin. Menü değişirse, bu, web sitesine mümkün olduğunca çabuk yansıtılmalıdır.

2. Çevrimiçi konumlandırma

Mümkün olduğunca çok ziyaretçi çekmek için web sitenizin SEO’sunu optimize etmeniz gerekir. Bu işlemler çok karmaşık değildir ama zaman ve emek gerektirir.

3. Web analizi

Web sitenizin trafiğini ölçmezseniz, çevrimiçi konumlandırma çabalarınız (noktanın üzerinde) faydasız olur. Bu yüzden en popüler web sitesi analiz aracı olan Google Analytics’ti kullanabilirsiniz.

Elbette web sitenizi yayınladıktan sonra Google Search Console’a kaydolarak sayfanızın varlığından Google’ı haberdar etmeli ve bilgi almalısınız. Veya en azından web sitenizin URL’sini (adresini) Google’a gönderin, böylece dizine eklenebilir.

4. E-posta pazarlama

Özellikle işletmeler için olağan bir strateji olan e-posta pazarlama, ziyaretçileri ile teması kaybetmemek isteyenlerin kullanılması gereken bir pazarlama taktiğidir. Bu, özellikle çevrimiçi mağazalar, küçük işletmeler ve blogcular için kullanışlıdır.

5. Sosyal medya

Son olarak, çoğu web sitesinde, oluşturduğunuz web sitesinin dışındaki ziyaretçiler (ve potansiyel ziyaretçileri) ile etkileşime geçebilmek için sosyal medya profilleri de (ör. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, vb.) bulunur. Bu, özellikle illüstratörler, kuyumcular veya fotoğrafçılar gibi görsel profesyoneller için işe yarar.

Umarız bu kısa ama etkili rehber, baştan sona nasıl bir internet sitesi oluşturacağınızı anlamanıza yardımcı olmuştur.

Exit mobile version