Http vs. Https Nedir? Farkları Nelerdir?

Çoğu internet kullanıcısı, bir web sitesi URL’sinin önündeki, HTTP veya HTTPS’ye aşinadır, ancak çoğu kişi bunların gerçekte ne anlama geldiğini bilmez. Bu URL nüansı görünüşte çok küçük olsa da, HTTP ve HTTPS arasındaki fark, web sitenizin güvenliği ve SEO çalışmaları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Bu yüzden bugün yazıda, bu farklılıkların neler olduğunu ve neden önemli olduğunu inceleyeceğiz.

Haydi başlayalım!

HTTP Nedir?

HTTP yani Hypertext Transfer Protocol, Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir.

HTTP, bir HTTP sunucusuyla veri alışverişine izin verir ve URL’ler, arama motoru istekleri ve web sayfası içeriği biçiminde görülebilir. Örneğin, çevrimiçi alışveriş yaparken veya Facebook gibi web sitelerinde form doldururken HTTP protokolü kullanılır.

HTTP, varsayılan olarak 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır, ancak bu, sunucu yapılandırmasına bağlı olarak değişebilir; ayrıca standart olarak şifreleme veya diğer gizlilik özelliklerine sahip değildir.

Peki HTTP güvenli midir?

HTTP güvenli bir internet protokolü değildir. Ağ üzerinden HTTP protokolünü kullanarak iletişim kurduğunuzda, herkes iletişiminizi kolayca dinleyebilir. Bu nedenle, hassas bilgileri internet üzerinden aktarmak istiyorsanız, güvenli bir şekilde taşınması ve yalnızca yetkili kullanıcılar (web sunucuları) tarafından erişilebilir olması gerekir. HTTPS bu amaçla oluşturulmuştur.

HTTPS Nedir?

HTTPS teknik olarak 1995’ten beri var olmasına rağmen, Google’ın HTTPS’nin bir sıralama sinyali olarak kullanılacağını duyurduğu 2014’ten sonra hızlı bir şekilde oyunda yerini almıştır.

HTTPS yani Hypertext Transfer Protocol Secure, Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir.

Temel olarak, HTTP ile aynıdır, ancak bir TLS veya SSL sertifikasına sahiptir; bu, web verilerinizin tarayıcı ve sunucu arasında aktarılırken şifrelendiğini anlamına gelir. Bu sertifika, rastgele karakterler şeklinde şifreleneceği için bilgisayar korsanlarının verilerinize erişmesini zorlaştırır.

Adres çubuğunda bir asma kilit simgesiyle işaretlendiklerinden, HTTPS web sitelerinin Chrome’da tanımlanması kolaydır. Güvenli olmayan (HTTP) bir web sitesiyle karşılaştığınızda, asma kilidin yerinde “Güvenli değil” ifadesi alır.

HTTPS protokolü temel olarak aşağıdakiler gibi web sitelerinde kullanılır:

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

HTTP ve HTTPS arasındaki temel fark, HTTPS’de TLS veya SSL sertifikasının bulunmasıdır. HTTPS, verilerin HTTP’den geçmesi için daha güvenli bir bağlantı oluşturur.

HTTP, bir kullanıcının yalnızca belirli bir web sitesinden bilgilere erişmesi amaçlandığında kullanışlıdır. Ancak kullanıcının kişisel bilgilerini aktarması güvenli değildir. Kullanıcı kişisel bilgilerini internet üzerinden göndermek isterse, HTTPS ideal çözümdür.

HTTPS hacklenemez diye bir kural yoktur, ancak yine de kişisel bilgileri internet üzerinden göndermenin sağlam bir yoludur. HTTPS, bilgisayar korsanlarının yazılım güvenlik açıklarından yararlanmasını ve DDOS saldırılarını azaltır.

Özetle:

HTTP ve HTTPS:

Google HTTPS’yi Neden Bu Kadar Önemsiyor?

Son birkaç yılda, giderek daha fazla sitenin HTTP yerine HTTPS önekini kullandığını fark etmiş olabilirsiniz. Herhangi bir kişisel bilgi istemeyen siteler bile artık HTTPS kullanıyor. 

Peki neden tüm web siteleri HTTPS kullanmaya yöneldi?

Çünkü Temmuz 2018’den itibaren Chrome, tüm HTTP web sitelerini “Güvenli değil” olarak işaretlemeye başladı. Yani bir kullanıcı HTTPS olmayan bir web sitesini ziyaret ettiğinde, Chrome’da URL durum çubuğunda kırmızı bir uyarı simgesiyle birlikte “Güvenli değil” etiketi görüntülenir.

Google’ın hedefi, HTTPS kullanımını teşvik ederek web’in güvenliğini artırmaktır.

Ek olarak HTTPS, Google arama algoritmasında bir sıralama faktörüdür. Çok önemli bir faktör olmasa da, yine de sıralamanızı etkileyebilir.

HTTP ve HTTPS İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. HTTPS’ye sahip olan bir site hack’lenebilir mi?

HTTPS sitenin güvenliğini artırsa da bu hackerların hackleyemeyeceği anlamına gelmez. HTTP’den HTTPS’ye geçtikten sonra bile siteniz bilgisayar korsanları tarafından hack’lenebilir. Bu yüzden web sitenizi güvenli bir site haline getirebilmek için diğer güvenlik önlemlerini de almanız gerekir.

2. HTTP mi yoksa HTTPS mi daha güvenlidir?

HTTPS, şifrelemeli HTTP’dir. İki protokol arasındaki tek fark, HTTPS’nin normal HTTP isteklerini ve yanıtlarını şifrelemek için TLS (SSL) kullanmasıdır. Sonuç olarak, HTTPS, HTTP’den çok daha güvenlidir.

3. HTTP, HTTPS’den daha mı hızlı?

Genel olarak, basitliği nedeniyle HTTP, HTTPS’den daha hızlıdır. HTTPS’de, HTTP’den farklı olarak ek bir SSL adımı vardır. Bu ek adım, web sitesinin sayfa yükleme hızını biraz geciktirir. Ancak bu yine oturumun uzunluğu, statik ve dinamik içeriğin oranı, istemcinin önbelleğe alma davranışı, donanım, sunucu yazılımı vb. gibi belirli şeylere de bağlıdır.

4. HTTPS kullanmak zorunlu mu?

Hayır, ancak Google Temmuz 2018’den itibaren HTTPS kullanmayan tüm siteleri “Güvenli Değil” olarak işaretlemeye başladı. Ek olarak, HTTPS, Google arama algoritmasında bir sıralama faktörüdür. Çok önemli bir faktör olmasa da, yine de sıralamanızı etkileyebilir.

Exit mobile version