HPE OfficeConnect 1920S Switch Kurulum ve Temel VLAN Ayarları

HPE’nin yeni serisi OfficeConnect 1920S Switch, bant genişliği gerektiren uygulamaları desteklemek üzere gelişmiş performans gerektiren ufak ölçekli işletmeler için tasarlanmıştır. Gelişmiş web tabanlı akıllı yönetime sahip olan bu seride tüm portlar Gigabit olarak gelmektedir. 8, 24 ve 48 portlu farklı konfigürasyonlara sahip olan seride ayrıca PoE+ ve PoE+ olmayan modelleri seçmekte mümkün. Ayrıca fiber bağlantı için; 24 port olan model 2 adet SFP, 48 port olan model ise 4 adet SFP yuvası içermektedir. Bu seri lite Layer 3 destekli olduğundan 32 adede kadar statik routing yapılabilmekte.

HPE OfficeConnect 1920S Switch üzerinde ilk kurulum ve temel vlan konfigürasyonunu yapıyor olacağız.

Hızlıca başlayalım.

HPE OfficeConnect 1920S serisi browser olarak en iyi internet explorer üzerinde çalışıyor, chrome tarayıcı üzerinde edit butonlarında problemler yaşanabiliyor. Switche ulaşmak için herhangi bir portuna bağlandıktan sonra https://192.168.1.1 adresinden erişim sağlıyorum. (Bağladığınız bilgisayara 192.168.1.x bloğundan ip vermeniz gerekiyor.)

Örnek olarak,

https://192.168.1.1 adresinden HPE OfficeConnect 1920S switch arayüzüne bağlandım.

Bizlere sade ve şık bir dashboard karşılıyor. İlk olarak system name ve sytem location bilgilerini dolduruyorum. Bu bilgiler önemli, ortamınızda birden çok switch varsa system information kısmı daha sonrasında konfig yaparken büyük avantaj sağlıyor.

Bilgileri doldurduktan sonra Setup Network kısmına geliyorum.

Burada switchimin default 192.168.1.1 olan adresini yapımda bulunan management için ayırdığım ip adresim ile değiştiriyorum ve apply butonu ile doğruluyorum.

Yeni verdiğim ip adresi ile aynı subnetten bilgisayarıma ip veriyorum. Yeni ip adresi ile giriş yaptıktan sonra, HPE OfficeConnect 1920S switch time konfigürasyonu yapacağım. System time ile ilgili menüyü açıyorum. Ortamımda NTP sunucum olmadığı için, saat ve tarih bilgisini görüldüğü gibi manuel time configuration altında manuel giriyorum ve apply ile onaylıyorum. Temel konfigürasyon işlemlerimiz tamam.

Ofisimde networkleri vlanlara böleceğim için vlan oluşturmam gerekiyor. Switch layer2 modunda çalışacak, özetle firewalldan gelen vlanlar trunk mod ile switch tarafına taşındıktan sonra bağlantılar sağlanacak.

Yeni bir vlan eklemek için Vlan > Configuration kısmında görüldüğü gibi default vlan ekli.

Add ile vlan eklemeye başlıyorum. Vlan id’mi yazdıktan sonra apply ile işlemi tamamlıyorum.

Vlanları ekledikten sonra vlan isimleri VLAN00xx olarak gelmekte. Yönetim kolaylığı için vlanı seçtikten sonra edit ile isimlerini düzenledim.

1,10,20,30,40 olarak 5 adet vlan bulunmakta. Bu vlanlar firewall üzerinde sonlanmış durumda.

Firewall üzerindeki vlan konfigürasyonuna girmeyeceğim fakat bu konuda detaylı makaleler forum üzerinde mevcut. Örnek olması açısından firewall üzerinden konfigürasyon örneği paylaşıyorum.

Firewall üzerinde vlan konfigürasyonu bu şekilde, internal interface üzerinden HPE OfficeConnect 1920S switch’imin 24.portuna ethernet kablomu bağlıyorum.

Portum aktif durumda.

Şimdi yapacağımız işlem, fortigate firewall üzerinden gelen vlanları trunk olarak kabul etmek ve 24 numaralı port konfigürasyonunu yapmak olacak.

Vlan > Port Membership kısmına geliyorum.

Görüldüğü gibi VLAN ID kısmında tüm vlanlarımı görüyoruz. 10,20,30,40 vlanlarını 24 numaralı porta trunk olarak atamamız gerekiyor.

Vlan 40’I Include ve Tagged olarak 24. Portuma ekliyorum. Ardından 10,20,30 vlanları için aynı işlemleri tekrarlıyorum.

Vlan 1’I tagged olarak değil untagged olarak işaretlemem gerekiyor. Çünkü switchime erişirken vlan 1 üzerinden erişim sağlayacağım. Vlan 1’I seçtikten sonra 24.portuna edit ediyorum.

Açılan ekranda Edit VLAN Port Membership kısmına geliyorum. VLAN 1’I Include olacak şekilde Untagged işaretledikten sonra apply ediyorum.

Yaptığımız işlemleri tek bir ekranda görmek için Port Configuration kısmına geliyorum.

Görüldüğü üzere tagged ve yönetim için untagged olarak eklediğim vlanlar ilgili portuma atanmış durumda.

Vlan tagged ve untagged işlemlerim bu kadar basit bir şekilde web browser ile tamamlandı. Devamında portları ilgili vlanlara üye yapacağız. Port 3,4,5 ve 6’yı personel olarak konfig edeceğim. Çoklu seçim yaptıktan sonra ve Vlan Id’yi 20 seçtikten sonra edit ile devam ediyorum.

Vlan 20’yi Include ve Untagged olacak şekilde apply ediyorum.

Yaptığımız işlemleri tek bir ekranda görmek için Port Configuration kısmına geliyorum. Görüldüğü gibi ilgili portlar, personel vlanına atandı. HPE OfficeConnect 1920S genel switch konfigürasyonunu ve vlan işlemlerini tamamladık.

 

Save configuration ile işlemleri kalıcı hafızaya yazdırıyoruz.

Testini yapmak için bilgisayarımı 4. Porta ethernet ile bağlıyorum. (Firewall üzerinde dhcp ip dağıtır durumdadır.)

Bilgisayarım 4.porta atanmış 192.168.20.x subnetli vlan üzerinden ip alma işlemini gerçekleştirdi.

Görüldüğü üzere HPE OfficeConnect 1920s serisi üzerinde konfigürasyon web tarayıcı üzerinden oldukça basit bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Makaleyi bitirmeden önce admin hesabının default şifresini değiştirelim. Setup Network > User Accounts kısmına geliyorum.

Admin kullanıcısını seçtikten sonra edit diyorum.

Yeni şifremi girdikten sonra apply ile onaylıyorum.

Bu makalemizde HPE OfficeConnect 1920S Switch üzerinde ilk kurulum ve temel vlan konfigürasyonlarını anlatmış olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version