HAECHI III Operasyonu – Interpol 1000 Siber Suçluyu Tutukladı

Son zamanlarda, INTERPOL tarafından çevrimiçi dolandırıcılıkla mücadele amacıyla yürütülen bir polis operasyonu sonucunda yaklaşık 1000 kişi tutuklandı. Bu operasyon sonucunda Interpol, 129.975.440 ABD Doları değerinde sanal varlığı geri aldı.

28 Haziran – 23 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında İnterpol tarafından operasyon gerçekleştirildi ve bu operasyona “HAECHI III” kod adını verdiler. Dünyanın dört bir yanından müfettişler, bu önemli HAECHI III operasyonunu gerçekleştirmek için beş aydan fazla bir süre birlikte çalıştılar.

Operasyon (HAECHI III) sonucunda 975’in üzerinde kişi tutuklandı ve 1.600’den fazla dava kapatıldı.

Kaçan iki kişiyi, Güney Kore birkaç yıl içinde 2.000 kişiden 28 milyon Euro soyan saadet zincirine karıştıkları iddiasıyla arıyor.

Çevrimiçi mali suç gelirleri, kolluk kuvvetleri tarafından bloke edilen yaklaşık 2800 banka ve sanal varlık hesabıyla ilişkilendirildi.

İlgili Siber Suç Türleri

Bu miktar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli siber suçlar tarafından oluşturulmuştur:-

HAECHI III Operasyonu soruşturmaları sırasında aşağıdakiler yayınlandı ve tespit edildi:-

INTERPOL Ulusal Merkez Büroları (NCB’ler) ağı aracılığıyla, IFCACC (INTERPOL’ün Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi), 30 ülkenin desteğini içeren HAECHI III operasyonunu koordine etti.

Bunun dışında INTERPOL tarafından dolandırıcıların, yatırım dolandırıcılığının kurbanı olan kişilerle bilgi alışverişinde bulunmak için şifreli mesajlaşma uygulamalarını giderek daha fazla kullandıkları gözlemlendi.

HAECHI III’ün öne çıkan özellikleri

HAECHI III operasyonunun kaçırılmaması gereken iki önemli özelliği vardır:-

HAECHI III’e Katılan Ülkeler

Aşağıda, HAECHI III operasyonuna katılan tüm ülkelerin bir listesini derledik:-

HAECHI III Operasyonunun bir parçası olarak INTERPOL’ün ARRP (Kara Para Aklamayı Önleme Hızlı Müdahale Protokolü) küresel ödeme durdurma mekanizmasının araştırmacılara sunulmasından bu yana birkaç ay geçti.

Artık ülkeler, ARRP aracılığıyla suç gelirlerinin kısıtlanması taleplerini sunmak ve ele almak ve bu tür taleplerin iletilme sürecini kolaylaştırmak için birlikte çalışabilirler.

ARRP’nin, Ocak 2022’den bu yana üye ülkelerde meydana gelen siber suçlardan elde edilen 120 milyon dolardan fazla cezai gelirin geri kazanılmasına katkıda bulunduğu tahmin edilmektedir.

kaynka: gbhackers

Exit mobile version