Blog

NFC Nedir? NFC Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

NFC, Near Field Communication’ın (Yakın Alan İletişimi) kısaltmasıdır ve genellikle modern akıllı telefonlar ve tabletlerden bahsederken kullanılır. 

Peki NFC tam olarak ne anlama gelir ve NFC ne işe yarar?

Bu yazımızda NFC ile ilgili tüm detayları size aktaracağız.

NFC Nedir? NFC Ne Anlama Gelir?

NFC (Near Field Communication), Yakın Alan İletişimi anlamına gelir. Temel olarak, bir dizi yakın mesafeli, düşük güçlü kablosuz iletişim standardıdır. NFC, elektronik cihazların Bluetooth veya WiFi gibi tamamlayıcı teknolojileri kullanarak birbirleriyle iki yönlü telsiz iletişimi kurmasını sağlar. NFC, NFC özellikli başka bir cihazın birkaç santimetre yakınında çalışabilen bir kablosuz teknolojidir.

NFC’nin Tarihi

2000’li yılların başında Sony ve Philips tarafından geliştirilen NFC teknolojisi, on yıllardır depo stoğundaki nesneleri radyo dalgalarını kullanarak tanımlamak için kullanılan benzer bir teknoloji olan radyo frekansı tanımlamasına (RFID) dayanır.

NFC, “yakın alan” iletişimini kullanır, çünkü yalnızca iletişim cihazları birbirine çok yakın olduğunda çalışır.

Farklı NFC cihazları türleri arasında temassız etiketler, kartlar, anahtarlıklar, çıkartmalar ve akıllı telefonlar bulunur. NFC tarafından kullanılan iki ana standart “NFC-A” (Android için) ve “NFC-B” (BlackBerry için) olarak adlandırılır. A tipi ve B tipinin yanı sıra, birkaç başka NFC teknolojisi türleri de mevcuttur. Bunlar NFC-FeliCa ve NFC-V’yi içerir.

Bu türler arasındaki fark iletişim hızı ve menzilindedir, ancak hepsi iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanır. Ayrıca veri depolama ve değiş tokuş için uygulanan yöntemde biraz farklılık gösterebilirler.

NFC Teknoloji Sisteminin Bileşenleri

NFC teknolojisinin 3 ana bileşeni vardır:

  • Okuyucu (Reader)
  • Hedef
  • Kart veya Etiketler

Reader, NFC okuyucudur. Hedefe bilgi okur ve yazar. Elektromanyetik alanını yayarak ve başka bir cihazdan gelen dalgaları alarak radyo dalgalarını dijital bitlere veya tam tersi şekilde dönüştürür.

Hedef, bir okuyucudan komutlar alır ve verileri yalnızca hedefin erişebildiği güvenli bir anahtarda saklar. Bu, verilerin çalınmamasını veya değiştirilmemesini sağlar.

Bir karta/etiket içine yerleştirilmiş bir NFC çipi, kullanıcıların başka bir NFC özellikli cihazda (ör. kapı, bilet) akıllı telefonlarına basit bir dokunuşla uygulamalara erişmesine veya veri göndermesine olanak tanır. Bu teknolojiyi kullanarak akıllı telefon, NFC etiketlerini kullanarak veri okuyabilir ve yazabilir.

NFC etiketleri küçük etiketler gibi görünür ve hem büyük hem de küçük miktarlarda bilgi depolayabilir. Depolanabilecek bilgilere; ürün ayrıntıları, oturum açma kimlik bilgileri, web sitesi URL’leri ve iletişim bilgileri dahildir.

NFC Nasıl Çalışır? Detaylı Analiz

Yakın Alan İletişimi (NFC), manyetik indüksiyon prensibi ile çalışır. Bu, bir telden alternatif bir akım geçirildiğinde, telin, tele dik açılarda enerji dalgalarını yayacağı anlamına gelir. Bunlara elektromanyetik alanlar denir ve iki terminal arasında hızla ileri geri salınır veya akarlar.

Bir NFC yongası, 13.56 MHz’de radyo dalgaları yayar. NFC okuyucuda dalgalar anten üzerinden geçtiğinde sinyaller kablosuz olarak aktarılır.

Bilgi aktarımı, iki manyetik alanın birlikte çalıştığı karşılıklı indüksiyon ile mümkün olur. Elektromanyetik dalgalar gönderen cihaza okuyucu, dalgaları alan cihaza ise hedef adı verilir.

Hedef cihaz, elektromanyetik dalgaları emerken diğer cihazdan gelen enerji ile yeniden şarj edilebilen bir tel bobinine sahip olacaktır. İçindeki çip, kimlik numarasını iletir ve ayrıca okuyucudan radyo dalgaları yoluyla veri alır.

Her iki cihaz da kablosuz olduğu için kablo veya teller aracılığıyla bağlanmak zorunda kalmadan birbirleriyle iletişim kurmak için kullanılabilirler. Aralarındaki iletişim şu biçimdedir: EXECUTE_TRANSFER. Bu, hedefte veri almak için başlatıcıdan veri göndermek anlamına gelir.

NFC İle Bilgiler Nasıl Aktarılır?

NFC teknolojisi ile bilgiler elektromanyetik dalgalar kullanılarak aktarılır. Bu, düşük güç gereksinimlerine sahip cihazların kablolar veya teller aracılığıyla fiziksel olarak bağlanmadan iletişim kurmasını sağlar. NFC, 13.56 MHz frekansında çalıştığı için yüksek frekanslı bir teknoloji olarak kabul edilir.

NFC etiketlerinin boyutu küçüktür ve çoğu cep telefonuyla uyumludur. Bir NFC etiketi için en yaygın biçim faktörü, etiketin herhangi bir yüzeye yapıştırılabileceği çıkartma biçimidir. Bazıları daha fazla veri taşımak için diğerlerinden daha büyük olmakla birlikte, farklı amaçlara uyacak şekilde farklı şekil ve boyutlarda mevcuttur.

En yaygın NFC etiketi, akıllı telefon ekranı, giysi veya poster gibi herhangi bir yüzeye yerleştirilebilen yaklaşık 1×1 cm’lik ince bir etikettir. Bu etiketler, mobil cihazınızı etikete doğru sallayarak ve paylaşmak istediğiniz bilgileri göndererek başkalarıyla paylaşılabilir.

NFC etiketleri kağıttan veya plastikten yapılır ve bir tarafında NFC çipi, anten ve bunlara güç sağlamak için piller içeren baskılı bir devreye sahiptir. Diğer taraf bazen yüzeylere yapıştırmak için bir yapışkan tabakası ile kaplanır.

NFC Etiketi Nedir?

NFC etiketleri, az miktarda depolama belleği, bir radyo çipi ve küçük bir antenle yapılan küçük, ucuz ve akıllı etiketlerdir. Küçük plastik kasalara yerleştirilebilen, hatta bir kağıda veya el ilanına yapıştırılabilen çok ince cihazlardır. NFC etiketlerinin çalışması için pil gerekmez. Güçlerini indüksiyon kullanarak dokunduğunuz veya yakınında tuttuğunuz NFC özellikli cihazlardan alırlar.

NFC Etiket Okuyucu Nedir?

NFC etiketleri, tahmin ettiğiniz gibi bir NFC etiket okuyucu ile okunabilir. NFC etiket okuyucuları, bir NFC etiketinde depolanan bilgileri okuyabilen NFC özellikli cihazlardır. En yaygın NFC okuyucuları akıllı telefonlardır. İşletim sistemi bu teknolojiyle nasıl çalışacağını bildiğinden, genellikle Android cihazlar varsayılan olarak NFC etiketlerini okuyabilir (ve yazabilir). Öte yandan, Apple, iOS’un eski iPhone’larda NFC etiketlerini otomatik olarak okumasına izin vermek için kullanmadığından, yalnızca daha yeni iPhone’lar bunu doğrudan yapabilir.

NFC Teknolojisi Uygulamaları

NFC teknolojisi, akıllı telefonların ve diğer cihazların eşler arası veri alışverişi adı verilen bir süreç aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar.

Bu, kullanıcılara işlemler, veri aktarma ve sosyal ağ oluşturma için kullanılabilecek yeni bir bağlantı düzeyi sağlar.

NFC’nin çeşitli kullanımları aşağıdaki şekildedir:

Ödemeler

NFC teknolojisi, mobil cihazlar aracılığıyla nakitsiz ve kartsız ödemelerde kullanılmasıyla ünlüdür. NFC ile işletmeler, müşterilerin telefonlarına sadece bir dokunuşla ödeme yapmalarına izin vererek daha hızlı satın alma yapmaya yardımcı olur. NFC ödeme sistemi, çok sayıda perakendecinin kendilerini rakiplerinden ayırmalarına ve daha iyi müşteri deneyimi sunmalarına olanak sağlar.

NFC ile ödeme işlemi basittir ve kullanıcının CVC numaraları gibi herhangi bir ayrıntıyı girmesini gerektirmez. Tek yapılması gereken, mobil bir cihaz ile NFC terminaline dokunmaktır. NFC, cihazda depolanan bilgileri otomatik olarak algılar ve işlemi tamamlar.

Veri Aktarma

NFC veri aktarma, cihazlar arasında dosya göndermek ve almak için kullanılır. İşlem oldukça basittir. Göndermek istediğiniz dosyayı seçin, gönderen cihaz ile alıcı cihaza hafifçe dokunun ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

Ulaşım

NFC, tren turnikelerinden otobüslerde sallanan ödeme kartlarına kadar çoğu ulaşım aracına güç sağlar, hatta şirketinizin otoparkına güvenli giriş yapmak için bile kullanılabilir.

NFC Etkin Pasaportlar

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2006 yılının sonunda Yakın Alan İletişim teknolojisine sahip Ulusal Pasaport Kartı adlı bir girişim başlattı. Bu girişim, kullanıcıların pasaport bilgilerine sadece bir dokunuşla erişmelerini sağlayarak, yurt dışına seyahat etmelerini kolaylaştırır.

Diğer ülkeler de güvenlik amacıyla teknolojiyi benimsemektedir. NFC özellikli pasaportları kullanırken, hükümetler bir ziyaretçinin hareketlerini izleyebilir. Bu, suçluların fark edilmeden ülkeye gizlice girme şansını ortadan kaldırır.

Otomatik Otel Süreçleri

Birçok otel ve tatil köyü, giriş ve çıkış işlemlerini NFC teknolojisini kullanarak otomatikleştirmiştir. İşlem oldukça basittir. Kullanmak istediğiniz cihazı seçin, terminale hafifçe dokunun ve telefonunuzdaki talimatları izleyin.

Sosyal Ağlar

Sosyal ağlar aracılığıyla dünyanın her yerinden arkadaşlarınızla iletişimde kalmak hiç olmadığı kadar kolaydır. NFC ile arkadaşlarınızla müzik dinlemek veya aynı anda fotoğraf paylaşmak daha da kolaylaşır.

NFC’nin Diğer Kablosuz Teknolojilere Göre Avantajları Nelerdir?

NFC’nin Bluetooth ve Wi-Fi gibi geleneksel kablosuz teknolojilere göre sunacağı çok fazla avantaj vardır. Bu avantajlar aşağıdaki şekildedir:

Yakınlık Bağlantı Mesafesi: NFC teknolojisi, mobil cihazınızın başka bir cihaza yalnızca yakın mesafeden bağlanmasına olanak tanır (maksimum 10 cm mesafe). NFC, cihazları yakın mesafede otomatik olarak eşleştiren bir eşler arası bağlantı kullandığı için menzil sorunu yaşamaz.

Diğer Cihazlara Bağlanma: NFC, telefonunuzu diğer cihazlara kablosuz olarak bağlamanıza ve bunlar arasında veri aktarmanıza olanak tanır. Bluetooth ve Wi-Fi, diğer cihazlara bağlanabilmek için özel adaptörlerin kullanılmasını gerektirir.

Kullanım kolaylığı: NFC’nin kullanımı son derece kolaydır ve  herhangi bir özel beceri veya bilgi gerektirmez. Teknoloji, herkesin onu fazla çaba harcamadan kullanmasına izin verecek kadar basittir.

NFC ve Bluetooth Arasındaki Fark Nedir?

NFC ve Bluetooth’un birçok ortak noktası vardır. Her ikisi de cihazları bağlamak için yakın mesafeden radyo dalgaları kullanır. Bununla birlikte, iki teknoloji arasında bazı önemli farklılıklar bulunur:

Menzil: NFC teknolojisi çok kısa menzillidir, bu da hızlı veri aktarımı (yaklaşık 10 cm) için cihazları otomatik olarak eşleştirmesini sağlar. Bluetooth, cihazların daha uzak bir mesafeden (10 metreye kadar) bağlanmasına izin veren daha geniş bir aralığa sahiptir.

Güvenlik: NFC, Bluetooth’tan daha güvenlidir. Güvenlik, NFC teknolojisinde yerleşiktir ve her cihazın gönderdiği verileri şifrelemesine olanak tanır. Bilgisayar korsanları bilgilerinizi ele geçirebilseler bile, şifreleme nedeniyle şifresini çözemezler.

Aktarım Hızı: Verilerin Bluetooth üzerinden aktarılma hızı, mobil cihazlar için oluşturulmadığından daha yüksektir. NFC cihazlarının gönderip alabilecekleri veri miktarı çok sınırlıdır, bu nedenle NFC aktarım hızları Bluetooth’tan çok daha düşüktür.

Çalışma Frekansı: NFC, 13.56 MHz kullanırken Bluetooth, çalışmak için 2.45 GHz kullanır. Bu, NFC’nin daha hızlı bir oranda daha fazla veri gönderip alabileceği anlamına gelir. Bu da NFC’yi mobil cihazlar için daha iyi bir seçim haline getirir.

NFC, Bluetooth ve Wi-Fi Arasındaki Fark

NFC, Bluetooth ve Wi-Fi gibi diğer kablosuz veri aktarım teknolojileri arasında birkaç fark vardır. Öncelikle NFC ile haberleşen cihazlar eşleşmez ve sonrasında birbirini hatırlamaz. Bunun yerine, her seferinde bir kerelik etkileşime girerler ve sonra birbirlerini unuturlar. NFC ile hiçbir veri saklanmaz, bu da diğer yöntemlerden daha güvenli olduğu anlamına gelir.

NFC ayrıca daha hızlı iletim ve alım sağlar, daha kararlı bir bağlantı sunar ve parazite karşı daha az hassastır. Ancak, daha kısa bir menzile sahiptir, bu nedenle temassız kartların, akıllı telefonların ve yazıcıların NFC kimlik kartlarının kart okuyucuya yakın tutulması gerekir. Ancak bu kısa menzil aslında Wi-Fi ve Bluetooth’a göre bir güvenlik avantajı olarak görülür. Cihazınızda yanlışlıkla güvenli olmayan bir Wi-Fi ağına giriş yapabilirsiniz, ancak işlemler için tercih edilen NFC ile bunun tehlikesi yoktur.

NFC’yi Destekleyen Platformlar

Google, Apple, Microsoft ve Sony gibi büyük şirketler, NFC’yi cihazlarına entegre etmeye çalışırken, NFC hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de tüm dünyada ivme kazanıyor. Günümüzde çoğu Android telefon, farklı cihazlar arasında hızlı veri aktarımı için NFC teknolojisini desteklemektedir. Ayrıca iPhone 6 ve iPhone 6 Plus da NFC’yi destekler.

NFC ayrıca birçok modern akıllı kart, banka kartı, pasaport, toplu taşıma kartı, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve diğer tüketici elektroniği cihazlarında bulunabilir.

Android Cihazlarda NFC Nasıl Kullanılır?

NFC etiketlerini bir dokunuşla okumaya başlaması için öncelikle Android akıllı telefonunuzun Ayarlar bölümünden NFC seçeneğini etkinleştirmeniz gerekir. NFC seçeneğini etkinleştirdikten sonra, akıllı telefonunuz ile herhangi bir NFC etiketine dokunmanız yeterlidir.

iPhone Cihazlarda NFC Nasıl Kullanılır?

iPhone XS, XS Max ve XR gibi en yeni iPhone modelleri, bir uygulama gerektirmeden bir NFC etiketi okuyabilir, eski modellerin bir NFC etiketini okumak için bir 3. taraf uygulaması indirmesi gerekir.

Telefonumda NFC Açık Mı Yoksa Kapalı Mı Olmalı?

Kişisel tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olduğu için bu sorunun doğru bir cevabı yoktur. NFC, hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapmanıza, diğer cihazlarla bağlantı kurmanıza ve daha pek çok şeye olanak sağladığı için telefonunuzda bulunması çok uygun bir özellik olabilir. Ancak, NFC kullanmayı düşünmüyorsanız veya bu özelliğin güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, her zaman devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz.

NFC Güvenli Mi?

NFC ödemeleri son derece güvenlidir. Manyetik şeritli bir karttaki verilerin aksine, bir NFC işlemine dahil olan veriler şifreli ve dinamiktir, yani sürekli değişir.

Peki bu, mobil ödeme seçenekleriyle nasıl çalışır? 

Örnek olarak Apple Pay’e bakalım. Kredi kartınızın fotoğrafını çekip iPhone’unuza yükledikten sonra Apple ayrıntıları kartınızı veren bankaya veya ağına gönderir. Bankalar ve ağlar daha sonra banka ayrıntılarınızı rastgele oluşturulmuş bir dizi sayı (belirteç) ile değiştirir. Bu rastgele numara Apple’a geri gönderilir ve Apple onu telefonunuza programlar. Bu, telefonunuzdaki hesap ayrıntılarının dolandırıcılar için değerli olan hiçbir şeye kopyalanamayacağı anlamına gelir. Temassız ödeme başlatıldığında, telefonunuz satış noktasına yalnızca o işlem için kullanılabilecek geçici numaralar gönderir. Sonra numara değişir ve bir daha kullanılamaz.

NFC’nin Geleceği

Akıllı telefonlar yaygın şekilde kullanıldığından, NFC muhtemelen onlara entegre olmaya devam edecek. Bu entegrasyon sonuç olarak NFC’nin mağazalarda, restoranlarda ve neredeyse her yerde daha hızlı bir ödeme şekli olarak kullanılmasına yol açacak.

Gelecekte, NFC’nin kredi kartı kullanmadan elektronik ödeme yapma gibi daha ciddi uygulamalar için kullanılabilmesi ihtimali de var. Güvenlik endişelerinin yanı sıra, bu, toplumdaki işlemleri yürütme şeklinde de devrim yaratabilir.

Şu anda NFC’yi entegre eden milyonlarca POS terminali vardır. Önümüzdeki beş yıl içinde 1,4 milyardan fazla NFC özellikli akıllı telefonun olacağı tahmin ediliyor.

Bu istatistiklere bakarak, NFC’nin geleceğinin parlak olduğundan emin olabilirsiniz. Giderek daha fazla insan teknolojiyi benimseyecek ve NFC kullanımı daha yaygın hale gelecek.

NFC ile İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. NFC kullanmam gerekli mi?

NFC kullanmanız gerekli değildir, ancak çok yararlı olabilir. Örneğin NFC, telefonunuzla ödeme yapmak veya cihazlar arasında dosya paylaşmak için kullanılabilir.

2. NFC neden önemlidir?

NFC, cihazlar arasında kolay ve rahat işlemlere izin verdiği için önemlidir. Örneğin NFC, kredi kartı yerine akıllı telefonla ödeme yapmak için kullanılabilir.

3. NFC mi yoksa Bluetooth mu daha iyi?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur. İkisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. NFC daha hızlı ve kullanımı daha kolaydır, ancak Bluetooth daha uzun bir menzile sahiptir.

4. NFC nerelerde kullanılabilir?

NFC, ödeme yapmak, iletişim bilgilerini değiş tokuş etmek ve Wi-Fi’ye bağlanmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. NFC en yaygın olarak akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılır, ancak bazı dizüstü bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda da bulunabilir.

5. NFC’nin dezavantajları nelerdir?

NFC teknolojisinin birkaç dezavantajı vardır. Birincisi, kısa bir menzile sahip olmasıdır. Ayrıca NFC, RFID teknolojisine dayandığından, diğer elektronik cihazlardan gelen parazitlerden etkilenebilir.

6. NFC’nin en popüler iki uygulaması nedir?

  • NFC, bir mobil cihazla ödeme yapmak için kullanılabilir.
  • NFC, cihazlar arasında dosya paylaşmak için kullanılabilir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu