Blog

Azure VMware Solutions – AVS – Vmware İş Yüklerinizi Azure Üzerinde Çalıştırın

Microsoft Nisan ayında mevcut Vmware iş yüklerinizin artık Azure ortamında da sorunsuz çalıştırabileceğinizi duyurmuştu. Burada nested virtualization değil yani bir sanal katman üstüne ESX kurulumu değil de doğrudan “native support” yani fiziksel Azure sunucuları üzerinde çalışan ESX platformlarını kullanabileceğimizi öğrenmiştik. Azure Vmware Solutions başka bir adı ile AWS artık yerleşik vmware iş yüklerinizin “Lift and shift” metodolojisi ile kolay bir şekilde Azure üzerine taşınmasını sağlayan bir alt yapıdır.

Temel olarak baktığımız zaman yerleşik Vmware ortamımız ile Azure arasında bir bağlantı kurup daha sonra Azure üzerinde CloudSimple platformu sayesinde Vmware iş yüklerimizi çalıştırabiliyoruz. Sadece çalıştırmak değil aynı Microsoft Azure sanal makinelerini yönettiğimiz gibi Azure Portal üzerinden Vmware alt yapısı üzerindeki sanal makineleri yönetebildiğimiz gibi bu platform için yeni sanal makinede açabiliyoruz. Yani tek değişen aslında Azure sanallaştırma katmanı yerine Vmware sanallaştırma katmanız kullanıyor olmamız.

Öncelikle kesintisiz ve kullanıcı deneyimi yüksek böyle bir servis sunmak için tabiki iyi bir network alt yapısına sahip olmamız gerekmektedir. Bu noktada öncelikle network katmanına bir göz atalım.

Yukarıdaki şekilde de görebileceğiniz gibi yerleşik sistemler ile Azure arasında bir network trafiği kuruyor olmamız gerekiyor. Burada eğer özellikle network katmanında L2 extend işlemi istiyorsak Azure Express Route önerilmektedir. Eğer Site-To-Site VPN yaparsanız aslında yapınız benzersiz bir şekilde Azure üzerine genişlemiş olmuyor. Yani daha basit bir örnek ile açıklamak istiyorum. Yerleşik Vmware ortamınızda çalışan bir sunucu 192.168.150.12 nolu ip ile çalışırken bunu bir tıklama ile Azure üzerine gönderdiğinizde aynı ip yi almaz ise bunun bir anlamı olmaz, yani ip değiştirdiğiniz ancak servis kesintisi olur, oysaki VPN temel mantığında farklı network havuzlarını bağlamak olduğu için burada hem büyük veriler ile uğraşıyor olmamızdan kaynaklı hem de network extend yani genişletmek adına doğru yöntem Azure Express Route kullanmak olacaktır. Tabiki bu ülkemizde ne yazık ki çok ucuz bir bağlantı yöntemi değildir. Network katmanını bu şekilde kurguladıktan sonrası aslında son derece basit.

Bundan önce Azure Dedicated host anlattığım makaleleri incelemişseniz eğer aynı mantık ile bir kurgu yapıyoruz. Yani önce servis oluşturuyoruz, sonra host sonra ise sanal makine.

Bu konuda ayrı bir makale yazdığım için daha fazla detaya girmiyorum. Konuyu merak edenler için buraya güzel bir video bırakıyorum

Kaynak

https://azure.microsoft.com/tr-tr/blog/moving-your-vmware-resources-to-azure-is-easier-than-ever

https://www.thomasmaurer.ch/2019/04/run-your-vmware-natively-on-azure-with-azure-vmware-solutions/

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu