Blog

5G Nedir? Hayatımızda Neleri Değiştirecek?

Şimdiye kadar 4G bağlantısına güveniyorduk. Ancak, telekom endüstrisi geleceğe giden yolda, 5G gibi yeni nesil cihaz bağlantılarını yeni zirvelere taşımak istiyor. 

5G Nedir?

5G, kablosuz teknoloji için en son standarttır. Şu anda dünyada birçok yerde kurulmakta olan 5G ağı, 4G’nin halefidir. İnternet tabanlı cihazların birbirine hızlı bir şekilde bağlanmasına ve iletişim kurmasına olanak tanıyarak yüksek hızlı veri paylaşımını, sesli aramaları ve daha fazlasını sağlar.

3G veya 4G’nin yerini alması söz konusu değildir, bunun yerine üstte çok daha yüksek ve daha hızlı frekanslarda çalışan başka bir “katman” olacaktır. Bu, daha fazla bilginin taşınabileceği ve ışık hızında hızlar sunmasına olanak tanınacağı anlamına gelir

Fakat tüm cihazlar otomatik olarak 5G özelliğine sahip değildir. Bu, daha önce 4G veya daha düşük ağları kullanan herhangi bir elektronik cihazın yükseltilmesi gerekeceği veya 5G ağından yararlanmadan önce yeni cihazların satın alınması gerekeceği anlamına gelir.

5G Hakkında 5 Gerçek

  • 5G, diğer birçok telekomünikasyon atılımı gibi çok çeşitli komplo teorilerine maruz kaldı. Bu komplo teorilerinden bazıları, 5G dağıtımının COVID-19 veya kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olduğunu içerir. Çoğu komplo teorisi gibi bunların da gerçekte hiçbir temeli yoktur.
  • 5G’nin genişlemesi hızla gerçekleşiyor ve bazı tahminlere göre 2024 yılına kadar 1,5 milyar insanın ağa erişimi olacak.
  • Mevcut 4G ağlarına 5G kuleleri eklenebilir, böylece altyapı inşası açısından tasarruf sağlanabilir.
  • 5G’nin piyasaya sürülmesi; mobil oyun, otomasyon, tüketici aletleri ve üretim dahil olmak üzere birden fazla alan için büyük bir destek olacaktır.
  • 5G, insanların internete bağlanma biçimlerini temelden değiştirebilir ve potansiyel olarak sanal ve artırılmış gerçekliğe büyük destek sağlayabilir.

5G Nasıl Çalışır?

5G, birbirine daha hızlı bağlanan bir dünya yaratmak için, halihazırda bazı kablosuz cihazların bir parçası olan yeni radyo teknolojisini kullanır. SUB6 (600MHz) olarak bilinen bu radyo frekansları, 600 megahertz (MHz) ile 6 gigahertz (GHz) arasında olabilir.

5G ayrıca 24 GHz ile 86 GHz arasında değişen daha yüksek bir radyo frekansı bandı kullanır. 5G kullanan kişiler bu frekanslardan yararlanarak çok daha yüksek veri hızlarına erişebilir.

Bununla birlikte, 5G daha yüksek veri hızları ve performans seviyelerini sağlayabilirken, bu sinyaller şu anda o kadar uzağa gidemez. Bu nedenle 5G sağlayıcıları, 5G erişimini genişletmeye yardımcı olan bir cep telefonu kulesinin daha küçük versiyonları olan küçük hücrelere yatırım yapıyor. 5G küçük hücreli vericiler ayrıca, iletimi büyük bir hücresel kule aracılığıyla bir kerede yaymak yerine, 5G iletimini doğrudan bir kişinin cihazına yönlendirmeye yardımcı olabilen hüzmeleme kullanır.

4G ve 5G Arasındaki Fark Nedir?

5G ağları daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek kapasite ile birlikte daha yüksek hıza sahiptir ve bu da 4G’ye göre çok yönlü ve daha iyi bir deneyim sağlar.

Gecikme

Gecikme, cihazınızdan bir şey yapmasını istemeniz ile ağın bu talebi yerine getirebilmesi arasındaki gecikmeyi ifade eder; gecikme ne kadar yüksek olursa deneyiminiz o kadar yavaş olur.

Mevcut 4G ağlarında yaklaşık 40 milisaniyelik bir gecikme varken, 5G’nin mobil cihazlarda hedefi 4 milisaniyedir ve bu, neredeyse anında bir yanıt oluşturur.

Kapasite

5G ayrıca, diğer frekansların yanı sıra milimetre dalgaya erişme yeteneği sayesinde büyük ölçüde geliştirilmiş kapasiteye sahiptir. Bu yeni frekanslara ve spektrumlara erişim, 5G’nin eşzamanlı talepleri işleme konusunda çok daha yetenekli olduğu anlamına gelir. 4G’de, genellikle aynı ağı kullanmaya çalışan diğer kişilerin neden olduğu büyük miktarda trafik varsa, ağınızın performansında önemli bir düşüş fark edeceksiniz. 5G, büyük ölçüde geliştirilmiş kapasitesi sayesinde bu sorunların çoğunu ortadan kaldırır.

5G’nin Avantajları Nelerdir?

Günlük yaşamınızda devrim yaratacak 5G’nin sağlayabileceği en önemli avantajlar aşağıdakileri içerir:

1. Daha Hızlı İletimler

5G teknolojisi altındaki veriler için hız aktarımları minimum 10 Gbps olacaktır. Ancak, 20 Gbps’ye ulaşma potansiyeline sahiptir. Daha yüksek hız, beklemek zorunda kalmadan dosyalara, programlara ve uzak uygulamalara erişebilmek anlamına gelir.

Ek olarak, hızlı aktarımlara yardımcı olmak için bulut ağlarının kullanılması, daha fazla harici veri depolamasına izin verecektir. Bu, 5G teknolojisini kullanan her kişinin sabit disklerinde daha az veri birikimine ve daha yüksek işlem hızlarına sahip olacağı anlamına gelir.

2. Düşük Gecikme

Gecikme, bilgisayarınıza veya akıllı cihazınıza komut vermenizle eylemin gerçekleşmesi arasında geçen süredir. 5G teknolojisi ile gecikme, 4G teknolojisine göre 10 kat daha hızlıdır. Bu, komutları ve eylemleri gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilmek anlamına gelir.

Daha düşük gecikme, her sektördeki iş için daha fazla uzaktan işbirliği ve denetlemenin yolunu açar. Lojistik yöneticileri otomasyonları üzerinde uzaktan tam kontrole sahip olabilirken hastalar doktorlara gerçek zamanlı olarak danışabilir.

3. Daha Fazla Bağlı Cihaz

5G teknolojisi ile ağa bağlanabilen cihaz sayısı büyük oranda artacak. Daha spesifik olarak bağlantı, kilometrekare başına bir milyon ölçeğinde artacak. Bağlanabilen tüm cihazlar anında erişime sahip olacak ve her şey gerçek zamanlı olarak yapılabileceği için IoT konseptini destekleyecek. Bu durum, “akıllı şehirler” ve otonom araçların önünü açabilir.

4. Ağ Sanallaştırma

Sanal ağların uygulanması da 5G teknolojisinin bir avantajıdır. Ağ sanallaştırma, temel olarak daha fazla hava dalgasına ve daha fazla belirli bağlantıya izin veren alt ağların oluşturulmasıdır.

Alt ağlar oluşturarak, bir ağın her bir parçası programlanabilir hale gelebilir ve önceliklendirmeye izin verebilir. Örneğin, bir alt ağ uygulamak, ağ bağlantılarına öncelik vererek acil durum müdahale ekiplerine fayda sağlayabilir. Bu, aşırı yüklenmiş bir ağda acil durum aramalarının gecikmesini azaltabilir ve daha hızlı yanıt süreleri sağlar.

5. Gerçek Zamanlı Algılama Yetenekleri

Öngörülen 5G hızları ile her şey gerçek zamanlı olarak yapılacak. Bu, tsunamiler, kasırgalar, orman yangınları ve daha fazlası gibi doğal afetler için daha hızlı izleme anlamına gelir. Daha hızlı tespit, etkilenen bölgelerde yaşayanlar için daha hızlı tahliye ve güvenlik önlemleri demektir.

5G’nin Dezavantajları Nelerdir?

5G teknolojisi ne kadar heyecan verici ve umut verici olsa da, dezavantajları da vardır. 5G teknolojisi, tüm radyo sinyallerini ve mobil ağ sorunlarını çözmek için geliştirildi. Fakat teknoloji hala karışıklıkları çözmek için araştırmalardan geçiyor.

5G teknolojisinin olumsuz yönlerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:

Coğrafya

5G teknolojisinin birincil olumsuz yanı, frekans dalgalarının yalnızca kısa bir mesafe kat edebilecek olmasıdır. WiFi, hücresel veri kadar uzağa gitmez ve hücresel verinin bile sınırlamaları vardır. Örneğin, bağlantıları tamamlamak için düz bir çizgide hareket etmesi gerekir.

Bu, binalar, ağaçlar ve diğer yapılar gibi şeylerin potansiyel olarak hava dalgalarının frekans sinyallerini engelleyebileceği veya emebileceği anlamına gelir. Yağmur, bağlantıda kesintilere bile neden olabilir.

Pil Tüketimi

5G ağlarında çalışan telefonlar önemli ölçüde pil tüketimi yaşayabilir. 5G daha yaygın hale geldiğinde, pil teknolojisinin yükseltilmesi de gerekecektir. Aksi takdirde, kullanıcılar aşırı pil tüketimi ve olası aşırı ısınma ile karşılaşabilir.

Cihaz Yükseltmeleri

Mevcut cihazların çoğu, 5G bağlantılarını ve teknolojisini idare edecek donanıma sahip değildir. 5G’ye erişmek için kullanıcıların akıllı telefonlarını ve maliyetli olabilecek diğer cihazlarını yükseltmeleri gerekir.

Yükleme Hızları

Şu an itibariyle, 100 Mbps’nin üzerindeki yükleme hızları nadiren görülür. Bu, beklense de 5G teknolojisiyle değişmeyebilecek bir şey olabilir.

Yaygın Kapsama Eksikliği

5G ağ kapsama alanı şu anda belirli şehirler ve diğer dar tanımlanmış alanlarla sınırlıdır. Taşıyıcıların, yeni 5G teknolojisini en yüksek nüfuslu bölgelerde kullanıma sundurması bekleniyor. Uzak bölgelerde yaşayanlar için 5G’nin avantajlarından yararlanmak biraz zaman alabilir.

5G taşıyıcıların harcamalarını yalnızca belirli sayılara sahip alanlarda sınırlamaları daha olasıdır. Bu, bazı durumlarda uzak bölgelerin hiçbir zaman 5G kapsama almayabileceği anlamına gelir.

5G Hangi Hızlara Ulaşabilir?

Kullanılan teknolojiye bağlı olarak 5G son derece yüksek hızlara ulaşabilir. Ancak öncekiler gibi gerçekçi olarak elde edebileceğiniz hızlar bir dizi faktöre bağlıdır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Coğrafya (ağaçlar, binalar vb.)
  • Hücrenize veya kulenize başka kaç kişi bağlanıyor?
  • Donanımınız nedir?
  • İnterneti ne için kullanıyorsunuz?

Bununla birlikte, 5G bu noktalarının çoğunu azaltmayı hedefliyor. 5G mobil iletişimden bekleyebilecekleriniz aşağıdakileri içerir:

  • Yüksek veri hızları (hotspot için 1 Gbps, 100 Mbps indirme ve 50 Mbps yükleme)
  • Muazzam bağlantı (kilometre kare başına 1 milyon bağlantı)
  • Ultra düşük gecikme (1 milisaniye)
  • Yüksek güvenilirlik (görev açısından kritik “ultra güvenilir” iletişimler için %99,999)
  • Yüksek hızlarda hareketlilik (500 km/saate kadar, yani yüksek hızlı trenler)

5G’nin Tamamen Kullanıma Açılması Ne Kadar Sürer?

Son yıllardaki önemli genişlemelere rağmen, 5G tamamen geçiş bir gecede olmayacak. Aslında 4G ve 5G, aynı anda var olan ilk iki bağlantı neslidir. 4G’nin öngörülebilir gelecekte ses (yani telefon görüşmeleri) için var olmaya devam etmesi muhtemeldir. Ancak yakın tarihli bir Qualcomm raporuna göre şirket, 2025 yılına kadar yaklaşık 3 milyar 5G bağlantısı olmasını bekliyor.

5G Gelecekte Bizi Nereye Götürecek?

Bu noktada, hiç kimse 5G’nin yapabileceği her şeyi tam olarak bilmiyor. Öte yandan, 5G’nin en kazançlı avantajları, insanların akıllı telefonlarında bulabilecekleri şeyler değil. 

Peki 5G’yi başka nasıl kullanabiliriz? Aşağıda bununla ilgili birkaç örnek bulabilirsiniz:

1. Sürücüsüz arabalar

5G, ulaşım sistemleri arasındaki hafif bağlantılarla, sürücüsüz arabalarda tekerleklerin dönmesini sağlayabilir. 5G’nin sağladığı güçlü bağlantılar, akıllı araçların daha iyi otonom kararlar almasına ve çeşitli IoT cihazlarına bağlanmasına olanak sağlayabilir. Örneğin, sürücüsüz arabanızın benzini azaldığında, en yakın benzin istasyonuna yönlendirilmek için 5G sinyallerine güvenebilir.

2. Dronlar

Son araştırmalar, 5G’nin drone performansını önemli ölçüde artırabileceğini gösterdi. Yapay zeka ve gelişmiş ara bağlantı ile dronlar, arama-kurtarma görevleri, acil durum tedarik teslimatı ve ekipman altyapısı denetimi gibi düşük gecikmeli ve yüksek performanslı uygulamaları gerçekleştirebilir.

3. Sağlık hizmetleri

5G yetenekleriyle sağlık hizmeti sağlayıcıları, büyük görüntüleme dosyalarını (X-ışınları) iletmek, teletıp seçeneklerini genişletmek ve uzaktan hasta izleme olanaklarından yararlanmak gibi hayal edebileceklerinden daha fazlasını yapabilecekler.

5G ile İlgili Neden Bu Kadar Çok Efsane/Komplo Teorisi Var?

Yeni teknolojiler, güvenlikleri ve yaşayabilirlikleri hakkında yeni korkular üretme eğilimindedir ve öncekiler gibi 5G de söylentilere ve komplo teorilerine yabancı değildir. Bazı insanlara 5G’nin kansere neden olabileceği ve insanların koronavirüse karşı bağışıklığını zayıflatabileceği söylendi. Bu efsanelerin çoğu büyük ölçüde çürütüldü. Yüksek radyo frekansları kullanılarak yapılan çok sayıda araştırma, 5G veya diğer hücresel frekansların kansere veya başka hastalıklara neden olduğuna dair kesin kanıtlar bulamadı.

Ayrıca, neredeyse herkesin bir mobil cihazı var ve son yirmi yıldır bu cihazları kullanıyoruz. Cep telefonu sinyalleri hastalıklara neden olduysa, kanser oranlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasını beklersiniz. Ancak, istatistiklere göre durum böyle görünmüyor. 

5G ve Güvenlik

Fortune ile yakın zamanda yapılan bir röportajda güvenlik uzmanları, 5G’nin genel güvenliği artırmaya yardımcı olabileceğini, ancak yine de aşağıdakiler gibi bazı dijital güvenlik açıklarına sahip olacağını söyledi:

5G ile ağlar, orijinal donanım anahtarlama dağıtımından yeni bir dijital yönlendirme sistemine geçti. Bu, potansiyel bilgisayar korsanlarının dar nokta denetimi ve kontrolü yoluyla tespit edilmesini zorlaştırabilir.

AI (yapay zeka) ağları çok yeni olduğundan, birçoğunun dış güçlere karşı tam koruma sağlama yetenekleri yoktur ve 5G, büyük ölçüde AI yazılımına bağlı olduğundan, bazı bilgisayar korsanları tüm sistemi kolayca kontrol edebilir.

5G’yi işlevsel hale getiren çarpıcı bant genişliği genişletmesiyle, ihlallere karşı savunmasız olabilecek çok sayıda küçük hücreli anten kulesine sahip büyük şehirlerin ağlarında dinamik kaymalar meydana gelebilir.

Bunların hepsi ilk bakışta korkutucu gelebilir, ancak endişelenmenize gerek yoktur. Kamu ve özel sektör kuruluşları, en iyi uygulamaları uygulayarak bu dijital güvenlik açıklarını azaltmaya yardımcı olmak için birlikte çalışmaktadır.

5G ve IoT 

5G ve IoT birbirleri olmadan hayatta kalamaz. 5G, IoT’ye, 5G’nin geniş hız, bant genişliği ve kaliteli hizmet gereksinimleri sayesinde 4G gibi diğer ağların sağlayamadığı bir dizi fayda sağlar.

5G, LTE’den daha hızlı olduğu için IoT cihazları, daha önce hiç görülmemiş hızlarda veri iletebilir ve paylaşabilir. Sağlık, evde bakım, otomotiv ve hatta devlet hizmetlerine kadar yaşadığımız dünya yakında tamamen 5G ile güçlendirilecektir.

5G İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. 5G nedir?

5G, dünya çapında dağıtılan yeni internet bağlantısı standardıdır. 5G de önceki tüm ağlardan (4G ve 3G dahil olmak üzere) çok daha hızlıdır.

2. 5G ne anlama geliyor?

5G, “5. nesil” anlamına gelir, yani internet bağlantısı için bir teknoloji standardının 5. neslidir.

3. 5G ne kadar hızlı?

5G son derece hızlıdır. Saniyede 1 gigabit gibi yüksek hızlara sahiptir ve bazı yüksek bant ağları 10 Gbps’ye kadar ulaşabilmektedir. Ortalama hızlar daha çok 50 Mbps’dir.

4. 4G ağında 5G telefon kullanabilir misiniz?

Evet. 5G özellikli bir telefon ters uyumludur, yani 4G şebekesinde de kullanılabilir.

5. 4G ile 5G arasındaki fark nedir?

4G ve 5G arasında büyük farklar vardır. 5G, daha yüksek hızlara, daha yüksek ortalama hızlara, daha büyük bant genişliği kapasitesine ve daha fazla güvenilirliğe sahiptir. 

6. 5G hayatımızı nasıl etkileyecek?

Ortalama bir insanın hayatı üzerindeki etkisi, birçok kişinin düşündüğünden daha önemli olacaktır. En belirgin etkisi, internet hızlarının daha hızlı ve daha güvenilir hale gelmesidir. Ancak, interneti düzenli olarak kişisel veya profesyonel amaçlarla kullanan çoğu insan bu farklılıkları fark etmeyebilir.

Farklılıklar bazı alanlarda daha belirgin olacaktır. Örneğin, otonom arabalar gibi bazı cihazların çalışması için sabit ve güvenilir internet bağlantısı gerekir. 5G, 4G’nin sağlayamadığı hızları ve güvenilirliği sağlayabilir.

7. 5G neden önemli?

5G, internet bağlantısını daha hızlı, daha güvenilir hale getireceği ve daha fazla bant genişliği sunacağı için önemlidir. Bu, artan internet hızlarını ve internete bağlı cihazların daha hızlı işleyişini sağlayacaktır.

8. 5G’nin dezavantajı nedir?

5G, daha fazla 5G kulesinin ve ağ altyapısının dağıtımını gerektirir. Bu pahalı olacak ve halihazırda var olan internet öz sermaye sorunlarını daha da kötüleştirecektir. Ayrıca, 5G özelliği olmayan bir cihazın yükseltilmesi veya değiştirilmesi gerekir. Bu, ortalama bir tüketici veya işletme için maliyetli olabilir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu