Forum

Exchange 2003 de Ma...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange 2003 de Maximum database limiti SP2 ile 75 GB yapmak

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
743 Görüntüleme
(@NezihUNLU)
Gönderiler: 102
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Exchange server çalışmıyor! lafıyla pekçok defa karşılaşmışsınızdır. Server'ın karşısına oturunca storage'ın mount olmadığını görürsünüz. Genellikle bunun nedeni exchange databaseinizin limite yanaşmış olmasıdır.

Yapacağınız ilk iş mesaj boyutunu kontrol etmek olsun. Exchange Serverımızın store limiti 16 gb'dır(Eski den)


16 GB limitini 18 GB'a arttırmak için MS'in geçici bir fix (makalesi için linkti tıklayınız) vardı. Neden geçiciydi? Standart edition olan Exchange'inizi Enterprise'e çevirmeniz için. 🙂


Çeşitli seçenekler vardı. Birisi database'i defrag edebilirsiniz. Genellikle sizi birkaç Megabyte'lık yer kazandıracaktır.Diğer çözüm ise kullanıcılarınıza mailboxlarındaki gereksiz mailleri silmelerini söylemek.


Sonunda Exchange 2003 SP2 ile MS limiti 75 GB'a çıkardı. Fakat SP2 yi kurmak hemen çözüm olmuyor. SP2'yi sisteminize yükleyerek 16 GB olan limiti  18 GB'a çıkartıyorsunuz.

Maksimum database limitini 75 GB'a çıkmak için bir tane registry anahtarını güncellemeniz gerekiyor.(Registry ile oynamak çok büyük risk oluşturabilir.Sisteminizin yedeğini alınız.Bir sorun çıktığında kulaklarımızı çınlatmayınız) Özellikle bu anahtarı;


HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\[Server name]\Private-[Mailbox Store GUID]

Lets look at that key. Two sections are determined by settings specific to your server. [Server Name] is the hostname of your server, and [Mailbox Store GUID] is a unique identifier for your message store (This is randomly generated during install).
Private'lı kısımdan sonrası her makina için farklıdır.Kurulumda random olarak bir değer atanır.

Aşağıdaki registry path'ine bakarsanız Bu sistem için Server'ın ismi DCSERVER1' dir 


 


Expand Exchange Message Store Size



Bu key'e eriştikten sonra yeni bir "Database Size Limit in Gb"  DWORD değeri atamanız gerekiyor(tırnak içindekiler büyük küçük harf uyumuna göre aynen yazılmalıdır). Buna değer olarak 74'ü atayınız.

Neden 75 değilde 74 yapıyoruz diye sorarsanız. Bir şekilde gene database'iniz siz farkında olmadan 74 gb'a gelince bu database limitini 75'e çekip biraz disk yeri açısından rahat etmenizi sağlayabilirsiniz.Bu aradada mailboxlardan gereksiz maillerin silinmesini vs. sağlayabilirsiniz.(mount etme sorununuz olmaz)


Exchange serverımızı restart ettikten sonra değişiklikler etkin olacaktır.


Tekrar hatırlatalım.! Registry ayarlarıyla oynamak dikkat ister sisteminizi yedekleyip işlemleri yapınız ve siteminizin exchange 2003 SP2 yüklü olduğundan emin olunuz.

 
Gönderildi : 23/02/2008 13:29

Paylaş: