Blog

En İyi Bulut /Cloud Depolama Hizmetleri

Bulut depolama hizmetleri, dosyalarınızı sunucularında depolamanıza, güvenliğini sağlamanıza ve istediğiniz zaman, istediğiniz yerden ve herhangi bir cihazdan bu dosyalara erişebilmenizi ve paylaşabilmenizi sağlar. Bu yüzden hangi bulut depolama hizmetini seçeceğinize karar vermeden önce, piyasadaki en iyi bulut depolamayı hizmetlerini karşılaştırmanız gerekir. 

Fakat öncesinde bulut depolamanı ne olduğu ile ilgili kısa bir bilgi ile başlayalım.

Bulut Depolama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bulut depolama, dosyalarınızı ve klasörlerinizi çevrimiçi sunucularda depolamanıza ve bunlara internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişmenize olanak tanır. Verileriniz, genellikle size erişmeniz için bir web arayüzü, masaüstü uygulaması veya mobil uygulama sağlayan bulut depolama sağlayıcınızın sunucularında depolanır.

Bu sunucular dünyanın diğer ucunda veya kendi ülkenizde olabilir. Çoğu hizmetin bilgisayarınızda dosyaları kolayca depolamak için bir eşitleme klasörü vardır. Bu klasöre kaydettiğiniz tüm dosyalar, herhangi bir değişiklik yaptığınızda otomatik olarak güncellenecekleri bulut sunucularına da yüklenir.

İlgili İçerik: Bulut Depolama Nedir? Kullanım Alanlarına Göre Çeşitleri

Bulut Depolama Hizmetlerini Değerlendirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tüm fiyatlandırma yapıları aynı değildir. Bazı bulut hizmetleri GB veya TB başına ücret alırken, diğerleri aylık ücret alır. Ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olduğuna veya bulut hizmetinize hangi araçların dahil olduğuna bağlı olarak, bir fiyatlandırma yapısı diğerinden daha iyi değer sunabilir.

Ayrıca bulut depolama çözümünüzdeki güvenlik özellikleri, otomatik yedekleme ve dosyalarınızın asla üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağına dair bir sorumluluk reddini de içermelidir.

Son olarak otomatik eşitleme, bilgisayarınızda her oluşturulduklarında bulut hizmetinize otomatik olarak dosya eklemenize olanak tanımalıdır. Bulut hizmetinize büyük ölçüde güveniyorsanız bu özellik önemlidir.

En İyi Bulut /Cloud Depolama Hizmetleri

Aşağıdaki listede en iyi bulut depolama hizmetlerinin bir listesini bulabilirsiniz:

1. iDrive

iDrive, 2007’den beri var olan bir bulut yedekleme hizmetidir. Yedekleme, dosya paylaşımı, bulut senkronizasyonu ve daha fazlasını içeren uzun bir özellik listesiyle birlikte gelir. Hizmet ayrıca verileri gözetlemeye karşı etkili bir şekilde korur. Fiyatlandırma planları uygundur, hatta kullanıcılara ücretsiz bir seçenek de sunar. 

iDrive, iOS ve Android cihazlar için platformlar arası yedekleme ve kurtarmaya izin veren bir mobil yedekleme uygulamasına da sahiptir. iDrive Express, tüm verilerinizi kaybetmeniz durumunda size fiziksel bir sabit disk sürücüsü göndererek, yedeklenmiş tüm dosyalarınızı hızla geri yüklemenizi sağlar.

Artıları

  • Birçok cihazla uyumludur.
  • iDrive’ın kurulumu kolaydır.
  • Yükleme hızı yüksektir.
  • Mükemmel bir mobil uygulaması vardır.
  • Mükemmel güvenlik sağlar.
  • Senkronizasyon ve paylaşım özelliği mevcuttur.

Eksileri

  • Sınırsız depolama alanı yoktur.
  • Sürekli yedekleme yoktur.

iDrive Fiyatı

iDrive, herhangi bir kredi kartı bilgisi gerektirmeyen ücretsiz bir sürüme sahiptir. Ancak bu sürümle, sadece 5 GB depolama alanı elde edersiniz ve erişiminiz olan özellikler oldukça sınırlıdır. Kişisel plan, yılda 79,50 dolar karşılığında 5 TB veya yıllık 99,50 dolar karşılığında 10 TB sunarken, Team planı, iki yıllık programlarla birlikte yılda 99,50 dolar ila 999,50 dolar karşılığında 5 TB ila 50 TB sunar. Yıllık 99,50 dolardan başlayan ve 2,5 TB depolama için 799,50 dolara kadar çıkan Business planı, sınırsız kullanıcı ve cihaza izin verir.

2. Pcloud

pCloud, bilgisayarınızı etkin bir şekilde sanal, kalıcı bir sabit sürücüye dönüştüren ömür boyu abonelikler sunan ender ve en iyi bulut depolama hizmetlerinden biridir. 

Bazı bant genişliği sınırlamaları olsa da, yükleyebileceğiniz dosyaların boyutu sınırsızdır. Böylece büyük medya dosyalarını kolayca senkronize edebilirsiniz. Hizmete bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilir ve tüm masaüstü ve mobil platformlarda kullanabilirsiniz.

Ağustos 2020 itibariyle, pCloud kullanıcıları verilerinin AB’de mi yoksa ABD’de mi saklanacağını seçebilir. Şirket, sıkı gizlilik yasalarına sahip bir ülke olan İsviçre’de bulunur. Ayrıca, alanınızı diğer dört aile üyesiyle paylaşmanıza olanak tanıyan bir aile seçeneği ve pCloud Business adlı premium seçenek, kullanıcı başına 1 TB verir ve pCloud Crypto’yu içerir.

Artıları

  • Uygun fiyatlıdır.
  • Medya desteği sunar.
  • 10 GB’lık ücretsiz çevrimiçi depolama sağlar.
  • Mükemmel bir uçtan uca şifreleme sunar.
  • Aile hesabı mevcuttur.
  • Kullanımı kolaydır.

Eksileri

  • Bazı özellikler ücretsiz sürümde kullanılamaz.
  • Belge düzenleyici yoktur.

pCloud Fiyatı

10 GB’a kadar dosyayı paylaşmanıza ve eşitlemenize izin veren ücretsiz bir hesap oluşturabilirsiniz. Ayrıca, isterseniz şifrelenebilen 5 GB’a kadar olan dosyaları göndermek için hizmeti ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Genel olarak, ne kadar veri paylaşmanız gerektiğine bağlı olarak iki tane ücretli planı mevcuttur.

Premium plan size 500 GB depolama alanı sunar ve bir yıl önceden ödeme yaparsanız aylık 3,99 dolar veya 47,88 doları tutarında bir ödeme kolaylığı sağlar. Aylık 7,99 dolar veya önceden satın alınırsa 95,88 dolar tutarında olacak 2 TB depolama alanına sahip olacağınız Premium Plus hesabına da sahip olabilirsiniz. pCloud’un tek bir ödeme yaparak sahip olabileceğiniz 99 yıllık bir ömür boyu planı da vardır.

3. Dropbox

Çoğu bulut depolama hizmeti gibi Dropbox da herhangi bir ek kullanıcı çabası gerektirmeden dosyalarınızı web’de ve birden çok makinede yedeklenmiş ve senkronize halde tutmak için Windows, macOS, Android ve iOS ile çalışır. Dropbox, yüksek fiyatına rağmen  Paper, Showcase ve HelloSign dijital imza özellikleri gibi benzersiz araçlarıyla öne çıkar.

Fotoğraflarınız, belgeleriniz ve dosyalarınız bulutta saklanır ve bunlara Dropbox’ın web sitesini, Windows, Mac, Linux, iOS ve Android uygulamalarını kullanarak istediğiniz zaman erişebilirsiniz. Dropbox’ın ücretsiz sürümü tüm platformlarda mevcuttur.

Ayrıca telefonunuzdan, kameranızdan veya SD kartınızdan dosya senkronizasyonu, son 30 gün içinde sildiğiniz her şey için dosya kurtarma gibi özelliklerle, dosyalarınızı güvende tutma konusunda içiniz rahat olabilir. Sürüm geçmişi, düzenlenen dosyaları 30 gün içinde orijinallerine döndürmenize olanak tanır ve bunların tümü ücretsiz sürümde bile mevcuttur.

Artıları

  • Kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.
  • Her işletim sistemi için uygulamaları vardır.
  • Birçok dosya paylaşım özelliği sunar.
  • Mükemmel mobil uygulamalara sahiptir.
  • Gelişmiş işbirliğini destekler.
  • Güvenlik için iki adımlı kimlik doğrulama sağlar.

Eksileri

  • Ücretsiz depolama alanı sınırlıdır.
  • Tam cihaz yedeklemesi yoktur.

Dropbox Fiyatı

Tüm Dropbox uygulamalarını indirmek ücretsizdir, ancak ödeme yapmazsanız depolama alanınız sınırlı olacaktır. Ücretsiz Basic hesap yalnızca 2 GB depolama alanıyla gelir ve belirli bir web araması kullanmadığınız veya doğrudan dropbox.com/basic adresine gitmediğiniz sürece bunu Dropbox’ın web sitesinde bulamazsınız.

3 TB depolama için bireysel fiyatlandırma aylık 19,99 dolardır, fakat yıllık ödeme yaparak 45 dolar karşılığında üç kullanıcı için 5 TB depolama alanı elde edebilirsiniz. Gelişmiş plan, daha da karmaşık ihtiyaçlar için sınırsız depolama alanına, katmanlı yönetici rollerine ve ayrıntılı paylaşım izinlerine sahiptir.

4. Sync.com

Sync.com, hem kişisel hem de iş kullanımı için mükemmel bir bulut depolama hizmetidir.

Hizmet, aktarım sırasında dosyaları korumak için AES-256 bit şifreleme, TLS protokolü ve bilgisayar korsanlığını önlemek için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanır. Uygulamalarının kullanımı kolaydır ve senkronizasyon hesabı olmayanlar dahil herkese her boyutta dosya gönderebilirsiniz.

Ayrıca dosya istekleri, son kullanma tarihleri, parola koruması, bildirimler ve izinler gibi özellikler, dosyalarınızı kimlerin görüntülediğini her zaman kontrol edebilmenizi sağlar.

Sync.com ayrıca Word, Excel, Powerpoint ve Visio gibi Microsoft Office biçimlerinin yanı sıra Adobe PDF, PSD, neredeyse tüm fotoğraf biçimleri ve daha fazlası için tam destek içerir. Bu nedenle, küresel olarak çoğu işletme türü için mükemmeldir.

Son olarak, yönetici araçları, kullanıcıları yönetmeyi ve bulut depolamanızın etkin bir şekilde çalışmasını sağlamayı kolaylaştırır. 

Artıları

  • Gizlilik yasası uyumluluğuna öncelik verir.
  • Kolay dosya paylaşımı sağlar.
  • Çok çeşitli plan seçenekleri (sınırsız bulut depolama planları dahil) vardır.
  • Yönlendirmeler yoluyla ücretsiz depolama alanı kazanmanıza olanak tanır.

Eksileri

  • 1 yıldan kısa sözleşme yoktur.
  • Canlı destek yoktur.

Sync.com Fiyatı

Sync.com, uygun fiyatı, yüksek güvenliği ve çok çeşitli özellikleri sayesinde işletmeler ve ekipler için iyi bir bulut depolama seçeneğidir. Bir ekipteki her kullanıcı, ayda yalnızca 5 dolar karşılığında 1 TB alan alır. Ekstra depolamaya ihtiyacınız varsa, kullanıcı başına 10 TB için Advanced plan ayda yalnızca 15 dolardır.

5. Mega

MEGA, mevcut en iyi ücretsiz bulut depolama sağlayıcılarından biridir. Size cömert bir 20 GB ücretsiz depolama alanı sunar ve hiç kimsenin verilerinizi ele geçirmemesi için sıfır bilgi şifrelemesi kullanır.

Ayrıca, tüm güvenlik özellikleri ücretsiz olarak mevcuttur, bu nedenle yalnızca daha fazla depolama alanına ihtiyacınız varsa ekstra ödeme yapmanız gerekir.

Tüm verileriniz, parolanızdan türetilen bir anahtarla şifrelenir; bu, MEGA’nın şifreleme anahtarınızı oluşturmadığı ve dolayısıyla buna erişimi olmadığı anlamına gelir.

MEGA, parolanızı kaybetmeniz durumunda verilerinize yeniden erişim sağlamak için kullanabileceğiniz bir kurtarma anahtarı ayarlamanıza olanak tanır. Ayrıca, cihazınıza fidye yazılımı bulaşırsa, verilerinizi daha önceki haline döndürmek için MEGA’nın dosya sürümü oluşturma ve kurtarma özelliklerini kullanabilirsiniz.

Ayrıca dosyaları başkalarıyla paylaşırken de parola korumalı bağlantılar oluşturabilirsiniz. Parola korumalı dosyalar, bir MEGA hesabına kaydolmaya gerek kalmadan indirilebilir. Özel ekip mesajlaşması ve güvenli video konferans gibi özellikle işletmeler için yararlı olabilecek bazı kullanışlı işbirliği özellikleri de vardır.

MEGA’nın oldukça cömert bir ücretsiz bulut depolama planı olmasına rağmen, aylık dosya aktarım kotası gibi belirli sınırları vardır. Ayrıca, bazı alternatiflerle karşılaştırıldığında ücretli planları oldukça pahalıdır.

Artıları

  • Kullanıcı kontrollü şifreleme sunar ve verilerinize doğrudan erişmez.
  • Mega’nın kullanımı çok kolaydır.
  • Mega, diğer bulut depolama sağlayıcılarından farklı olarak sağlam bir tavsiye programına sahiptir.

Eksileri

  • Mega, rakiplerine kıyasla geniş bir uygulama paketine sahip değildir.
  • Mega’nın sadece birkaç entegrasyonu vardır.

MEGA Fiyatı

MEGA 20 GB ücretsiz depolama alanı sunar. Ek olarak, MEGA’nın dört ücretli planı ve ayrı bir iş planı vardır. Bununla birlikte, bu planlar oldukça maliyetlidir ve herhangi bir önemli özellik sunmazlar. Bu nedenle sundukları daha büyük miktarda depolama alanına ihtiyacınız olmadıkça, yükseltme yapmanıza gerek yoktur.

6. Microsoft OneDrive

Bulut depolamayı diğer sağlayıcılardan daha geç sunmasına rağmen, Microsoft OneDrive çoğu PC kullanıcısı için varsayılan sağlayıcı olarak hızla popüler olmuş bir hizmettir.

Microsoft OneDrive, kolay işbirliği gibi birçok çekici özellik sunar. Microsoft ürünleriyle sorunsuz entegrasyon sayesinde, PC kullanıcıları bu seçeneği çok sezgisel bulur.

Artıları

  • Özellikle Microsoft Office kullanıcıları için kolay ve sezgisel arayüz sağlar.
  • Kapsamlı işbirliği fırsatları sunar.
  • Cömert bir ücretsiz planı vardır.
  • Varsayılan olarak kurulu değilse kurulumu kolaydır.
  • Hızlı dosya senkronizasyonu sağlar.

Eksileri

  • Bazı gizlilik endişeleri vardır.
  • Sınırlı müşteri desteği vardır.

Microsoft OneDrive Fiyatı

OneDrive, 5 GB’a kadar depolama alanına sahip temel bir ücretsiz plan sunar, ancak tüm özelliklerden yararlanmak isteyen; bireylere, ailelere veya işletmelere farklı düzeylerde hizmet vermek üzere tasarlanmış yedi ek ücretli plana daha sahiptir.

7. Google Drive

Çoğu Google hesabı sahibine varsayılan olarak bir Google Drive hesabı sağlanır.

Bu bulut hizmeti sağlayıcısıyla işbirliği fırsatları mükemmeldir ve Google, birçok üçüncü taraf hizmetiyle iyi bir şekilde bütünleşir.

Senkronizasyon ve dosya paylaşımı gibi temel hususlar söz konusu olduğunda, Google Drive’ın sunabileceği çok şey vardır, ancak kullanıcılar bu kategoriler içinde daha gelişmiş seçenekler isterse, Google en iyi ürün olmayabilir.

Kullanıcılar ayrıca, Google’ın gizlilik konusundaki zayıf siciliyle ilgili birçok endişeye sahiptir.

Artıları

  • Google ürünlerine aşinalık vardır.
  • Kullanımı kolay düzen ve arayüz sağlar.
  • Geniş işbirliği yetenekleri sunar.
  • Cömert bir ücretsiz plan sağlar.

Eksileri

  • Özellikleri temeldir.
  • İnsanların gizlilik ile ilgili endişeleri vardır.

Google Drive Fiyatı

Tüm Gmail hesap sahipleri, varsayılan olarak hiçbir şey yapmak zorunda kalmadan 15 GB ücretsiz depolama alanına sahip olur. İhtiyaçlarınız bundan daha fazlaysa, Google Drive ek paketleri depolama boyutuna göre fiyatlandırır. Paketler 100GB, 200GB, 2TB, 10TB ve 20TB için mevcuttur.

Bulut Depolama İle İlgili En çok Sorulan Sorular

1. Fotoğraflar için en iyi bulut depolama hizmeti nedir?

iDrive, fotoğraflarınızı depolamak için güvenli ve uygun maliyetli bir yol sunar. iDrive, iOS veya Android cihazınızdaki tüm fotoğrafları ve videoları orijinal kalitede yedeklemenizi sağlar. 

2. İşletmeler için en iyi bulut depolama hizmeti hangisidir?

Çoğu bulut depolama sağlayıcısı, işletmeler için özel planlar sunar. Fakat Sync.com mükemmel bir seçenektir. Ekipteki her kullanıcı, ayda yalnızca 5 dolar karşılığında 1 TB alan alır.

Aynı zamanda, AES-256-bit şifreleme, aktarım sırasında dosyaları korumak için güvenli TLS protokolü ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi gelişmiş güvenlik özellikleri sunar. Sıfır bilgi uyumludur, böylece Sync.com dahil hiç kimse verilerinize erişemez.

3. Kişisel kullanım için en iyi bulut depolama hizmeti hangisidir?

Güvenlik, depolama hacmi ve fiyatlandırma; bir bulut depolama hizmeti seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli özelliklerdir. Önerilen seçeneklerden biri, bir kerelik ödeyeceğiniz bir ücretle ömür boyu kullanım sağlayan pCloud’dur. Diğer seçenekler arasında MEGA, iDrive ve Sync.com bulunur.

4. Bulut hizmeti nedir?

Bulut hizmetleri, şirketlerin internet bağlantısı bulabildikleri her yerde birden fazla cihazdan şirket verilerini yedeklemelerine ve erişmelerine olanak tanır. Bir şirketin kendi şirket içi sunucularının aksine, bir bulut bilgi işlem sağlayıcısının sunucularından internet üzerinden talep üzerine kullanıcılara sunulan bir hizmettir.

5. Bulut depolamanın avantajları nelerdir?

  • Çalışanlar her yerden çalışabilir.
  • Sunucu bakımı yoktur.
  • Para tasarrufu sağlar.
  • Yükseltilmiş güvenlik sunar.

6. Bulut depolama güvenli midir?

Dropbox, Google Drive ve Microsoft OneDrive gibi yaygın bulut depolama hizmetleri, güvenlik sözü verir, ancak aslında bunu sağlamaz. Bunun nedeni, aktarım sırasında dosyalarınızı güvenlik açıklarına maruz bırakmaları ve dosyalarınızı pazarlama amacıyla rutin olarak taramalarıdır.

Ancak güvenli bulut depolama hizmetleri de vardır. Bunlar, verilerinize hiçbir şekilde erişmez ve bunları en güvenli şifreleme ve protokollerle güvence altına alır. En iyi örnekler MEGA, iDrive, pCloud ve Sync.com’dur.

7. Bulut hizmetleri için fiyat aralığı nedir?

Bulut hizmetleri, seçtiğiniz bulut hizmetine ve işletmenizin ihtiyaç duyduğu özelliklere bağlı olarak, kullanıcı başına aylık 0,00 ile 39,99 dolar arasında veya daha fazlaya mal olabilir.

8. Bulut tabanlı hizmetler arasında fiyatlandırma neden bu kadar farklı?

Amazon S3 gibi bazı kurumsal bulut hizmetlerinin kullanılan GB için aylık ücret aldığını, Dropbox Business gibi diğerlerinin ise belirli bir depolama miktarı için kullanıcı başına ücret aldığını fark edebilirsiniz. Aradaki fark, Amazon gibi hizmetlerin web sitesi gibi web tabanlı yazılımlar için büyük miktarda bilgi depolaması, Dropbox Business’ın ise kullanıcılar için belgeleri, fotoğrafları vb. depolamasıdır.

9. Şirketim bulut çözümlerine yatırım yapmalı mı?

Web siteniz için çevrimiçi olarak veya web tabanlı bir uygulamanın parçası olarak veri depolamanız gerekiyorsa, bulut tabanlı bir sunucu gereklidir. Çalışanların düzenli olarak belgeleri, fotoğrafları veya elektronik tabloları kullanması veya paylaşması gerekiyorsa, işletmeler için bulut depolamanın gerçekten ideal olması muhtemeldir.

10. Hangi bulut hizmet sağlayıcısının benim için doğru olduğuna nasıl karar verebilirim?

Bu sorunun cevabı ihtiyaçlarınıza göre değişecektir. Çalışanlar arasında belge, resim vb. depolamaya ve paylaşmaya odaklanıyorsanız, derecelendirmeleri ve incelemeleri kontrol ederek ardından bazı ücretsiz denemeler yapmanız gerekir. Bu hizmetler için fiyatlandırma oldukça benzerdir, bu nedenle kullanım kolaylığı genellikle en önemli faktördür.

11. Bulut depolama ve bulut yedekleme arasındaki fark nedir?

Bulut depolama hizmetleri, birincil veri depolama konumunuz olarak hizmet vermek üzere tasarlanmıştır. Bu, bulut depolama sunucularının sık sık kolay dosya değişikliğine izin verecek şekilde yapılandırıldığı ve gelişmiş işbirliği araçlarıyla geldiği anlamına gelir.

Öte yandan, bulut yedekleme hizmetleri; donanım arızası, yazılım çökmesi veya fidye yazılımı saldırıları durumunda kurtarılmak üzere farklı depolama sistemlerinde depolanan dosyaları güvenli bir şekilde çoğaltmak için tasarlanmıştır. Sonuç olarak, bu tür hizmetler tipik olarak gelişmiş dosya sürümü oluşturma yeteneklerini ve tam sürücü görüntüsü depolama yeteneklerini içerir.

12. Küçük işletmeler için en iyi bulut yedekleme çözümleri nelerdir?

  • iDrive
  • Jungle Disk
  • Azure Storage
  • OpenDrive
  • Amazon S3
  • Backblaze
  • Dropbox

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba,

    OneDrive uygulaması ile Mac PC’de Masaüstünü belgeleri vs nasıl yedekleyebiliriz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu