Haberler

ABD Kongresi Teknoloji Devlerini Sorguya Çekti

Dört büyük teknoloji devinin üst düzey yöneticileri ABD Kongre üyelerinin sorularını cevapladı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’na bağlı Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, toplam piyasa değeri 700 milyar dolar üstünde bulunan dört teknoloji firmasını ifadeye çağırdı. Apple, Google, Facebook ve Amazon üst düzey yöneticileri, sahip oldukları güç ile nasıl tekelleştiklerine ilişkin zor sorularla karşı karşıya kaldı.

Dört başrol oyuncusu, internet dünyasının tüm alanında bulunuyor. Milyarlarca insan için alışveriş, sosyal platform, mobil uygulamalar, mobil cihaz sunumu ile interneti kontrol altında tutuyor ve yönlendiriyor.

Oturum başlamadan önce ABD Başkanı Trump, paylaştığı Twitter mesajında, Kongre’ye baskı uygulayarak büyük teknoloji firmalarının üzerine gitmeye çağırdı. Oturumdan önce Başkan Trump’ın oğlunun Twitter hesabının yanıltıcı bilgiler vermesi sebebiyle askıya alındığını hatırlatalım.

CEO’lar için çok zor geçen saatler

Senato üyeleri, dört üst düzey yöneticiler için epey zorlayıcı soruları sormaktan çekinmedi. Çarşamba sabah saatlerinde başlayıp beş saatten fazla süren oturumda Facebook, Google, Apple ve Amazon üst yöneticilerine her üye 5 dakikalık soru sorma hakkı sunuldu.

Zukerberg’in başı gizlilik ile dertte

Dört büyük teknoloji devi aynı anda ifade verdi.

Temsilciler Mecsilisi Üyeleri, Mark Zuckerberg Facebook’un içerik silme konusunda taraflı olup olmadığını, Çin hükümetinin Facebook üzerinden veri çalıp çalmadığını sordu. Diğer bir vekil ise Facebook’un kullanıcılardan gizliliklerini satmaları için para ödediği iddiasının gerçek olup olmadığı soruldu. Cambridge Analytica olayından sonra birçok kez senatörler karşısında özür dileyen Zuckerberg’e “Bir şeyi denedin ve sonra yakalandın; özür diledin, sonra tekrar yaptın. Bu doğru mu?” sorusu soruldu. Zuckerberg, hükümet ve düzenleyicilere gizlilik ve zararlı içeriklerin yönetimi alanında ortaklık çağrısında bulundu.

Bezos: İddiaları geçiştirdi

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos için satış analizlerini kendi ürünleri menfaati için kullanıp kullanmadığı ve yine Çin hükümetinin Amazon’dan veri çalıp çalmadığını soruldu.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler meclisine ilk defa ifade vermek zorunda kalan Amazon CEO’su Jeff Bezos, “Amazon’un ticari kararlar verirken üçüncü taraf satıcı verilerine erişimi var mı?” sorusuna cevap vermekten kaçındı. Dünyanın en zengini arasında olan Bezos devamında “satıcının verilerini kullanmaya karşı bir politikaları olduğunu ve bu politikaların ihlal edilmiş olabileceğini” söyledi.

Bezos, ürünlerin rekabete uygun olmadan satışını yaptığı iddia edilen Amazon için, kimden alacağını tüketicinin kendisi karar verdiğini savundu.

Pichai için daha da zor geçti

Arama motoru pazarının %90’nına sahip olan Alphabet’in sahip olduğu Google için daha zor iddialar savunuldu. Komite Başkanı, Pichai için direkt olarak hırsızlıkla suçladı ve işletmelerden içerik çaldıklarını, Yelp, Pinterest gibi şirketleri arama sonuçlarında manipüle ettiklerini iddia etti. Pichai ise içerik çalma iddiasını kabul etmeyip, Google’ın en yüksek standartlara uygun şekilde yönetildiğini savundu.

Antitröst yasası ciddi cezalar getirebilir

Amerika ‘da önceden antitröst kapsamında büyük çapta firmalar için ciddi cezalar verilmişti. Google, Amazon, Facebook ve Apple, ABD piyasasında 5 trilyon dolar bütçe yer kapladığını söylemek mümkün. Bu kadar güçlü isimlerin ne kadar ceza alacağı şimdiden yatırımcı ve uzmanları için merak konusu.

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Amerika google ve apple ile gizli kapılar arkasında ne yaptığı belli değil birde hesap mı soruyor. geçelim bunları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu