Exchange Server 2010 OWA Yönlendirme ve Form Based Authentication

 

 

Bu makalemizde Windows Server 2008 üzerinde kurulu olan Exchange Server 2007 / 2010 mesajlaşma sistemleri için Outlook Web Access (OWA) yönlendirmesi ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Ayrıca daha önceki makalemde de bahsettiğim gibi Exchange Server 2007 üzerinde Form Based Authentication işlemlerimizi yapmıştık. Exchange Server 2010 üzerinde nasıl yapılıyor ona da kısaca bakacağız.

Öncelikle OWA yönlendirme işlemlerimizi gerçekleştirelim.

Evet yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Exchange Server 2007 / 2010 servisinde default olarak erişimin sağlanması görülmektedir.

https://sunucuadi/owa şeklinde erişiyoruz.

Exchange Server 2003 üzerinde hatırlarsanız http://sunucuadi/exchange yazarak erişiyorduk. Tabi özelleştirmesi bize kalmış bir durumdur.

Bu makalemizde de ilk işimiz Windows Server 2008 üzerine kurulmuş Exchange Server 2007 / 2010 OWA yönlendirme işlemini yapacağız.

Bu işleme başlamadan önce temel gereksinimleri karşılamamız gerekir.

Web Server (IIS) bileşenlerinden olan HTTP Redirection servisi yüklü olmalıdır. Bu servisi yüklemek için de Web Server rolü içindeki HTTP özellikleri ile ilgili başlık altından seçilip yüklenmelidir.

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra IIS kanadındaki işlemlerimize başlayabiliriz. Bunun IIS Manager açıyoruz ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Default Web Site seçiyoruz ve orta alandaki çalışma bölgesinden IIS altındaki HTTP Redirect çift tıklıyoruz.

 

Bir sonraki aşamada ise karşımıza “Redirect requests to this destination:” seçiyoruz ve OWA klasörüne gelicek olan istekleri yönlendireceğiz. Şekilde görüldüğü gibi ilgili alana /owa yazıyoruz ve hemen alt bölgede bulunan “Only redirect request to content in this directory (not subdirectories)” seçerek sadece IIS üzerinde bulunan OWA klasörüne gelen istekleri yönlendirmiş olacağız.

Evet IIS üzerinde yapmış olduğumuz değişikliklerin geçerli olabilmesi için IIS resetlememiz gerekmektedir. Sunucusu yeniden başlatsanız da olur ancak zaman kaybetmemek için yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi iisreset /noforce komutunu vermemiz yeterli olacaktır.

Bütün bu işlemlerden sonra artık OWA’ya şekilde de görüldüğü gibi https://mail.firmaismi.com şeklinde erişebilirsiniz yada http://sunucuadı şeklinde de ulaşabilirsiniz. Ben makalemde test amaçlı ve gerçek hayata uygun olması sebebiyle DNS Server üzerinde kayıtlar oluşturdum.

Evet görüldüğü gibi DNS Server üzerinde “mail” kayıtlarım görülmektedir.

Adres çubuğuna https://mail.alanadi.com şeklinde (https://mail.excrtm.org) yazdığımızda karşımıza yukarıdaki şekil gelecektir.

Bundan sonra artık kullanıcı adını ve şifreyi girerek OWA üzerinden mesajlarımızı kontrol edebiliriz, alma ve gönderme işlemlerimizi yapabiliriz.

Daha öncesinde Exchange Server 2007 üzerinde Form Based Authentication işlemlerimizi yapmıştık ancak ben bunu sizlere Exchange Server 2010 üzerinde de göstermek istedim. Şimdi kısaca o işlemlerimizi kontrol edelim. Detaya inmeyeceğim çünkü daha önce bunu incelemiştik.

EMC üzerinden Server Configuration – Client Access – Sunucu adını seçiyoruz ve Otlook Web App sekmesinden şekilde de görüldüğü gibi owa (Default Web Site) özelliklerine gidiyoruz.

“User name only” seçiyoruz ve Browse ile domainimizi seçiyoruz ve uyguluyoruz.

Uyarı mesajımız şekildeki gibi karşımıza gelecektir ve ardından ilgili komutu çalıştırıyoruz.

Komutumuz başarılı bir şekilde görevini yerine getirdi. Şimdi yeni OWA yapımızı test edelim;

Evet https://mail.excrtm.org yazdığımda karşıma yukarıdaki OWA oturum açma penceresi geldi ve kullanıcı ve şifresini girerek oturum açıyorum.

Şekilde de görüldüğü gibi yönlendirme yine OWA klasörüne yapılmıştır ancak kullanıcılarımız açısından biraz daha kolay bir erişim sağlamış olduk. Dolayısı ile kullanıcılarımız https://mail.excrtm.org yazarak, kullanıcı adı ve şifrelerini girerek istedikleri yerden posta kutularına erişebilir duruma geldiler.

Evet bu makalemizde de sizlere Windows Server 2008 üzerine kurulmuş bir Exchange Server 2007 / 2010 servisinde IIS üzerinden OWA klasörü ile ilgili yönlendirmenin nasıl yapılacağını ve yine Exchange Server 2010 üzerinde Form Based Authentication işlemlerinin nasıl yapılacağını aktarmaya çalıştım.

Bu yapılar sayesinde kullanıcılarımıza çok daha kolay bir erişim olanağı sağlamış oluyoruz.

Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle…

Kaynak:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998359.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998867.aspx

Exit mobile version