Exchange Server 2010 Dinamik Disclaimer Uygulaması

Exchange Server 2010 HTML kodları ile yada HTML tabanlı disclaimer yapılarını mesajlarımıza eklememize olanak sunmaktadır. Bu işlemi yaparken yine Exchange Serve 2007 ile tanıştığımız ve mesajlaşmanın yönetiminde bizlere çok büyük faydaları olan Transport Rules ile gerçekleştireceğiz. Exchange Server 2010 ile gelen yeniliklerden bir tanesi de budur.

 

Biliyorsunuz ki bazı mesajların altında yasal uyarı şeklinde yazılar notlar görmekteyiz. Aşağıda bir örneği mevcuttur.

 

Bu e-posta ve icerigi kisiye ozel ve gizli bilgiler icerebilir. Eger mesajin muhatabi veya muhataba iletmekle yukumlu yetkili temsilcisi siz degilseniz, bu mesaji cogaltmak, dagitmak, aciklamak dahil olmak uzere herhangi bir suretle kullanmamaniz gerektigini, aksine davranisinizin hukuka aykirilik teskil edebilecegini bildiririz. Eger bu mesaji yanlislikla aldiysaniz, lutfen gondericiye e-posta ile bildirerek siliniz.

 

This email and its contents may contain information that is privileged and confidential. If you are not an intended recipient,or the agent responsible for delivering this email to the intended recipient, you are hereby notified that any use, dissemination, distribution, or copying of this communication is strictly prohibited and may be unlawful. If you received this email in error, please notify the sender by replying to this email and delete the email sent in error.

 

Evet yukarıda da görüldüğü gibi yasal uyarı notları çoğu firma tarafında mesajlaşma sistemlerine uyarlanmaktadır.

 

Biz Exchange Server üzerinde bu işlemi yapabilmek için scriptler yada üçüncü parti yazılımlar kullanarak işimizi çözmeye çalışırdık. Ancak Exchange Server 2007 ile birlikte Transport Rules sayesinde basit text tabanlı uyarı notlarını sisteme uyarlayabiliyoruz. Exchange Server 2010 ile birlikte Active Directory nitelikleri ile entegre edilmiş bir Disclaimer uygulaması gerçekleştirebiliyoruz. Bu makalemde de bu uygulamayı sizlerle paylaşacağım.

 

 

Evet yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi yada daha makalemin bir iki paragrad öncesinde bahsetmiş olduğum Active Directory nitelikleri ile entegre edilmiş disclaimer uygulamasını yapabilmemiz için öncelikle kullanıcılarımızın profillerini düzenlememiz gerekmektedir. Exchange Server 2007 ve Exchange Server 2010 kullanıcı profilindeki nitelikleri kullanmamızı bizden istemektedir bu konuda bizi yönlendirmektedir. Dolayısı ile kullanıcımızın profilindeki nitelikleri düzenliyoruz.

 

 

Görüldüğü gibi kullanıcı profilini düzenliyoruz.

 

 

Gerekli bütün nitelikleri güzel bir şekilde dolduruyoruz.

 

 

Evet bütün niteliklerin girişlerini tamamladıktan sonra şimdi bunu bir şekilde almamız gerekiyor ve yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi sol alt köşede PowerShell komut dizilimini bize veren bir buton var ona tıklıyoruz ve şekilde görüldüğü gibi ilgili komut bizim karşımıza geliyor. Bu komut dizilimini alıyoruz.

 

Şimdi de Disclaimer için kullanacağımız HTML kodlarına bir bakalım ;

 

<hr>

 

<b>%%DisplayName%%</b><br>

 

<font size=small>

 

%%Department%% – %%Company%% <br>

 

%%StreetAddress%% – %%City%% – %%StateOrProvince%% – %%PostalCode%% <br>

 

Telephone: %%Phone%% / Fax: %%Fax%% / Mobile: %%MobilePhone%%<br><br>

 

</font>

 

<h5> <font color=gray>

 

bu bir deneme mesajidir. Exchange Server 2010 testleri yapiyoruz.

 

 

this is a test message. We are testing Exchange Server 2010 features.

 

</h5>

 

Evet görüldüğü gibi HTML kodumuz yukarıdaki gibidir. Bu kod Active Directory niteliklerini çekecek ve Transport Rules sayesinde mesajlaşma sistemine uygulayacak. Şimdi sıra geldi Transport Rules oluşturmaya.

 

 

 

Exchange Management Console üzerinde Organization Configuration altındaki Hub Transport kısmına gidiyoruz ve Transport Rules sekmesine geçiyoruz New Transport Rules diyerek kural oluşturma sihirbazımızı çalıştırıyoruz. İkinci şekilde görüldüğü gibi kuralımıza bir isim veriyoruz ve devam ediyoruz.

 

 

Bir sonraki aşamada ise kuralımızla ilgili Conditions yani durum seçimi geliyor. Bu kısımda “sent to users that are inside or outside the organization,or partners” seçiyorum. Dikkat ederseniz bu bir seçim yani durum siz farklı seçimler de yapabilirsiniz.

 

Önemli bir noktayı daha belirtmek isterim ki şirket içinde çalışanlara giden mesajlarda Disclaimer uygulamasına gerek yoktur zaten bizim organizasyonumuzda. Önemli olan bu mesajların başka organizasyonlara gönderildiklerinde bu yasal uyarının ilgili yerlere iletilmesidir. Ben test amaçlı bir yapı oluşturduğum için “inside the organization” seçeneğini kullanacağım ancak şekilde de görüldüğü gibi farklı seçenekler de vardır.

 

Seçimlerimizi tamaladıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

 

 

Evet bir sonraki aşamada ise yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi “disclaimer text” tıklıyoruz ve karşımıza çıkan kutu aşağıdaki gibi olacaktır.

 

 

Evet daha önce HTML kodlarımızı yukarıda hazırlamıştık, şimdi o HTML kodunu buraya kopyalıyoruz ve OK ile tamamlıyoruz.

 

 

Görüldüğü gibii kuralımız oluşturuldu ve Finish ile tamamlıyoruz.

 

 

Kuralımızı görüyoruz.

 

Evet kuralımızı tamamladık ve şimdi sıra geldi test işlemlerimize.

 

 

Bir kullanıcımızla OWA üzerinden veya Outlook’tan bir mesaj gönderelim ve son durumu kontrol edelim.

 

 

Evet kuralımız çalışıyor ve istemiş olduğumuz yapıları HTML kodu ile Active Directory’den alıp mesajlarımıza ekleyebiliyoruz.

 

NOT: Bu işlemi eğer kullanıcı profilini düzenlemeden yaparsanız aşağıdaki gibi sonuç alırsınız.

 

 

Yukarıdaki mesajda Administrator tarafından diğer kişilere gönderilmiş bir mail görülmektedir. Administrator kullanıcı hesabının profili tam düzenlenmediği için görüldüğü gibi Active Directory nitelikleri alınamamıştır.

 

Evet arkadaşlar bu makalemde sizlere Exchange Server 2010 ile gelen bir yeniliği aktarmaya çalıştım.

 

Bir sonraki makalede görüşmek dileği ile kalın sağlıcakla…

 

Kaynak:

 

Exchange Server 2010 Help File

 

Exit mobile version