Exchange 2007 Farklı Domainler Ekleme (Accepted Domains)

 

Artık firmalar ve özellikle grup şirketler, şubelerini yada grup şirketlerinin mail akışını merkezi noktadan yönetmek isterler. Bir firmanın birden fazla domaini olabilir. Bende Exchange Server 2007′nin tüm domainlerimize nasıl hizmet vereceğini anlatacağım.

 

 

Öncelikle yapımızda iki adet domain olacak birisi; bugrakeskin.local diğeri ise çözümpark.com . Merkez çalışanlarımız bugrakeskin.local domaininde barınıyor diğer şube çalışanları ise çözümpark.com domainimizde barınıyor.

 

 

Exchange Management Console > Organization Configuration > Hub Transport seçilir…..

 

 

 

 

Resimde gözüktüğü gibi Default’da domain ismim yer alıyor burda. Ben çözümpark.com domainimizide ekleyip o uzantıdan da mail hizmeti vereceğim.

 

 

 

 

Accepted Domain kısmına, hizmet vermesini istediğimiz ikinci domaini yazıyoruz.

 

 

Authorative Domain: Alıcılar bu Exchange organizasyonunda ise bu seçeneği seçiyoruz.

 

 

Internal Relay Domain: Güven ilişkisi kurduğumuz(relay) farklı bir forest’taki Exchange Server için domain oluşturacak isek bunu seçiyoruz.

 

 

External Relay Domain: Eğer dışarıda ki bir network de relay izni alınmış bir Exchange server ya da ISP de ki bir mail server ile (smart hosting) authenticate olacak ise bu seçeneği seçeceğiz.

 

 

 

 

Exchange Management Sheel’de Completed kutusunda yazdığı gibi kendiside orda yazıp başarıyla tamamlandığını bildiriyor. Finish diyoruz.

 

 

 

 

Resimde gözüktüğü gibi çözümpark.com u authorative domain olarak ekledik. Ardından bu domaini mailbox’larımızda kullanmak için yeni bir “E-Mail Adress Policy” ekleyeceğiz. Hemen sağdan; “E-Mail Adress Policy” tıklıyoruz ve altta ki ekran ile karşılaşıyoruz;

 

 

 

 

Burada policy için bir isim belirtiyoruz ve “All Recipient Type” seçiyoruz. Burda ki tip seçeneklerinde isteğimize bağlı olarak bir çok tip seçebiliriz. Dışarı giden maillerde bu domaini kullan, sadece içeride kullan vs gibi. Biz hem local hem external da kullanacağımız için all recipient types dedik.

 

 

 

 

Burda daha şartı spesifik ayarlar yapabiliriz. Biz hiçbirini işaretlemeden Next diyoruz;

 

 

 

 

Eklediğimiz birden fazla domainleri (default hariç) buraya ekleyeceğiz. Üstten “Add” tıklıyoruz;

 

 

 

 

 

 

 

Burda Select accepted domain for email adress seçiyoruz. Yani; kullanacağımız email adresleri için uzantı belirleyeceğimiz domaini seçiyoruz.

 

 

 

 

Evet gördüğümüz gibi çözümpark.com buraya geldi. Next > diyoruz.

 

 

 

 

Başarıyla tamamlandı, Finish e basıyoruz.

 

 

 

 

Hemen bir mailbox açıp görelim;

 

 

 

 

Artık Exchange Serverımızda mailbox açarken, domain ismini bugrakeskin.local yada çözümpark.com olarak yazabilir hale geldik. Bunun gibi bir kaç domaininiz varsa ekleyebilirsiniz. Default olarak hangisini seçtiyseniz mailbox açtığınızda o gelir ancak, ilgili mailbox > properties > e-mail adresses kısmına gelip smtp adresini edit yaparak istediğiniz domaini ekleyebilirsiniz.

Exit mobile version