EMC VNX Storage Üzerinde Disk Ünitesi DAE Disk Array Enclosure Ekleme

Geçtiğimiz günlerde yapmam gereken bir storage operasyonu için yararlı olabilecek bir doküman bulabilir miyim diye arama yaptığımda herhangi bir doküman bulamadım ve operasyonu doküman olmadan yaptıktan sonra başka meslektaşlarımın da ihtiyacı olabilir diyerek doküman haline getirip sizlerle paylaşmak istedim.

Daha önceki makalelerimde genellikle backup konusunda paylaşımlarda bulunmuştum, bu yeni makalemde ise bu kez aldığımız backup dosyalarını sakladığımız depolama alanları yani Storage lar hakkında bir paylaşımı sizlere aktarmaya çalışacağım.

Her geçen gün bilgi sistemlerimiz büyüyor ve bu büyümeye paralel olarak işlenen bilgilerin kapasitesi de artmakta, bu bilgilerin saklanması için depolama alanlarımızın kapasiteleri yetersiz kalmaktadır. Oluşan bu durum karşısında ya yeni depolama cihazları almaktayız ya da var olan depolama cihazlarımıza disk üniteleri ekleyerek kapasite artırma yoluna gitmekteyiz.

İşte bu makalemizde sizlerle var olan depolama cihazımıza yeni bir disk ünitesi ekleyerek depolama kapasitemizi artırmış olacağız.

Makalemizde EMC VNX 5500 Storage üzerine DAE (Disk Array Enclosure) yani bir disk ünitesi ekleyeceğiz.

Ekleyeceğimiz Enclosure ait görsel aşağıdadır.

Öncelikle var olan storage muzun aktif yapısını inceleyelim.

 

Aşağıdaki görselimizi incelediğimizde, sistemimizde Bus  0ve  Bus  1olmak üzere 2 adet disk bloğumuz bulunmaktadır.

Disk bloklarımız içerisinde ise ;

1.       Bus 0  Enclosure  0

2.       Bus 0  Enclosure  1

3.       Bus 0  Enclosure  2

4.       Bus 1  Enclosure  0

5.       Bus 1  Enclosure  1

6.       Bus 1  Enclosure  2

Olmak üzere  toplam  6 adet Enclosure mız bulunmaktadır .

Sisteme yeni bir Enclosure ekleyerek depolama kapasitemizi artıracağız.

 

Bu işlemi gerçekleştirmek için EMC  nin  Unisphere  Service Manager  tool unu çalıştırıyoruz veHardwaresekmesi altındaki Hardware installation seçeneği ile işleme başlıyoruz.

 

Açılan bölümden Install Disk Array Enclosure seçeneğini seçiyoruz.

 

 

Karşımıza DAE Installation Wizard geliyor ve  àNext ile devam ediyoruz.

 

DAE Wizard otomatik olarak sistemimiz analiz edip sonuçları bize gösteriyor ve  àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede sistemimize uygun olan Enclosure tipi gösteriliyor ve biz DAE6S seçip àNext ile devam ediyoruz.

 

Açılan pencerede bize sistemimizdeki Enclosure durumunu gösteren bilgileri veriliyor ve  àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencere de bizden Enclosure veri yolu adresini, yani Bus 0 veya Bus 1 den hangi bloğa ekleneceğini belirtmemiz isteniyor. Biz Bus 1 Enclosre 3 ü seçip  àNext ile devam ediyoruz.

 

Açılan pencerede wizard tarafından bize kurulum adımları hakkında bilgiler veriliyor ve àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede bize yeni Enclosure muz için seçtiğimiz Bus 1 bloğunda yeni Enclosure muzdan bir önceki Enclosure bilgisi verilip bu Enclosure üzerindeki flash LED leri yakarak kablo bağlantılarını yaparken bize kolaylık sağlamak hedefleniyor. LED leri yaktıktan sonra àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede bizden Enclosure ın power kablosunu takmamız isteniyor, bağlantımızı yaptıktan sonra àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede bizden, Enclosure ile SP B  (Storage Processor B)  arasındaki iletişimi sağlayacak olan LLC (Link Control Cart) konektöre kabloyu bağlamamız istenmekte ve LLC B konektörüne kabloyu takıp àNextile devam ediyoruz.

Açılan pencerede “SP B Connection Status“ bölümünde “Connected” ifadesi geldikten sonraàNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede bizden, bu kez Enclosure ile SP A  (Storage Processor )  arasındaki iletişimi sağlayacak olan LLC (Link Control Cart) konektöre kabloyu bağlamamız istenmekte ve LLC A konektörüne kabloyu takıp àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede  “SP A Connection Status” bölümünde “Connected” ifadesi geldikten sonra  àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede kurulum süreci kontrol ediliyor…

Açılan pencerede, kurulum işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve yeni Enclosure ın Bus 1 Enclosure 3 adresinde olduğu bilgisini gösteriyor ve àNext ile devam ediyoruz.

Açılan pencerede bize kurulum süreci hakkında özet bilgiler veriliyor. àNext ile devam ediyoruz ve à Finish ile bitiriyoruz.

Storage ara yüzüne girip kontrol ettiğimizde “Disk Array Enclosures”  kısmında kurulumunu tamamlamış olduğumuz “Bus 1 Enclosure3 ” görünmektedir.

Sizlere fayda sağlaması dileğiyle bir başka makale de görüşmek üzere.

Exit mobile version